Debat

Danmarksdemokraterne: Gælder retten til familieliv ikke danske børn?

Det er uendeligt trist, når et barn mister kontakten til en forældre. Derfor skal systemet omkring Familieretshuset forbedres omgående. Men der mangler handling fra ministeren, skriver Karina Adsbøl fra Danmarksdemokraterne

Familieretshuset skal forpligtes til at genvurdere en sag, når forudsætningerne for den oprindelige afgørelse ikke viser sig at være til stede. Og så bør det altid være den samme sagsbehandler, som holder møde med begge forældre, foreslår Karina Adsbøl fra Danmarksdemokraterne.
Familieretshuset skal forpligtes til at genvurdere en sag, når forudsætningerne for den oprindelige afgørelse ikke viser sig at være til stede. Og så bør det altid være den samme sagsbehandler, som holder møde med begge forældre, foreslår Karina Adsbøl fra Danmarksdemokraterne.Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Karina Adsbøl
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvordan sikres barnets ret til begge forældre?

Desværre mister mange skilsmissebørn kontakten til enten mor eller far. Når de gør det, er det oftest ikke kun den ene forælder, de mister kontakten til, men også familien og netværket fra denne forælders side.

I Danmarksdemokraterne mener vi, at udgangspunktet er, at børn har ret til begge deres forældre.

Mens sagen bliver behandlet, skal barnet som udgangspunkt have ret til samvær med begge forældre, så barnet ikke risikerer at blive udsat for forældrefremmedgørelse, samarbejdsvanskeligheder eller at miste tilknytningen til den anden forælder. Samværet kan være overvåget, hvis der er behov for det.

Temadebat

Hvordan håndterer vi udfordringerne i Familieretshuset?
En ny rapport peger på en række retssikkerhedsbrister i Familieretshusets sagsbehandling. Samtidig er Familieretshuset er ramt af en stor fyringsrunde. 

Derfor spørger Altinget Social og Altinget Børn nu: Hvordan sikrer man et familieretligt system, der passer på børnene, når de kommer i klemme i en skilsmisse?

Om Altingets temadebatter
Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Altinget bringer kun debatindlæg, som udelukkende er skrevet til Altinget.

Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at skrive til [email protected] for at høre om mulighederne.

Der skal også være en hurtig indsats for genforening og fastsættelse af midlertidigt samvær.

Forældrene skal have flere rettigheder

Chikane kan desværre medføre ekstra lang sagsbehandlingstid. Justitias undersøgelse viser, at der er retssikkerhedsmæssige udfordringer med den praksis, der udøves, og det er desværre også det indtryk, jeg sidder tilbage med på baggrund af de henvendelser, jeg har fået.

Desværre mangler vi overblikket over, hvor mange chikanesager der er. Vi ved desværre også, at brugen af børnesagkyndige halter, og derfor er det vigtigt, at det sikres, at man bliver forpligtet til at få udarbejdet en børnesagkyndig undersøgelse – netop også med henblik på at undersøge påstande om samarbejdschikane samt forældrefremmedgørelse.

Jeg synes, at vi skal drøfte de gode anbefalinger, Justitia er kommet med. Det giver blandt andet god mening, at Familieretshuset forpligtes til at omvisitere en sag, når forudsætningerne for den oprindelige visitation ikke viser sig at være til stede. Det giver også god mening, at der skal ske en praksisændring, så det altid er den samme sagsbehandler, som holder møde med begge forældre.

Familieretshuset skal løbende holde øje med, om antallet af børnesagkyndige undersøgelser i visse af Familieretshusets afdelinger falder, i takt med at ventetiderne stiger, og hvilke årsager der er til et sådant fald. Forældrene skal også have flere rettigheder i forbindelse med udarbejdelsen af den børnesagkyndige undersøgelse. For eksempel mulighed for at fremsætte ønsker vedrørende valg af psykolog.

Der mangler en rød tråd fra børnehusene til Familieretshuset. Det virker, som om der foregår et dobbeltarbejde

Karina Adsbøl
Børne- og familieordfører, Danmarksdemokraterne

Ingen handling fra ministeren

Vi ved desværre også, at ikke alle kommuner anvender børnehusene, som de ellers er forpligtigede til ved vold og overgreb. Det skal der selvfølgelig følges op på. Jeg oplever, at der mangler en rød tråd fra børnehusene til Familieretshuset. Det virker, som om der foregår et dobbeltarbejde.

Mange af os har set den hjerteskærende dokumentar på TV 2 fra 2022 "Med børnene som våben", der viser, at 300 børn i 2021 mistede kontakten til en forælder.

Det er uendeligt trist. Derfor fik vi også indskrevet i aftalen til reserven, at "aftalepartierne noterer sig, at der frem mod SSA24 er behov for at drøfte en række problemstillinger på det familieretlige område, herunder lange ventetider på igangsættelse af undersøgelser med videre i de komplekse forældreansvarssager, kontakt med samværsforældre, forældrefremmedgørelse og voksenadoption".

Desværre har der ikke været meget handling fra ministeren, og vi er endnu ikke kommet i gang med seriøse drøftelser. Der bliver simpelthen nødt til at ske handling nu. Set i lyset af de mange fyringer, der også er sket i Familieretshuset, kan det ikke undgås, at det påvirker de ansatte og ikke mindst de familier, der er i kontakt med Familieretshuset.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00