Brian Mikkelsen: Det er den mest tragiske dag i mit liv. Vores samfundshistorie brænder

Der er opstået brand i Børsens ikoniske bygning på Slotsholmen, hvor Dansk Erhverv holder til. Det er en katastrofe, at Danmark "mister et stykke kulturarv" grundet branden, lyder det fra direktør Brian Mikkelsen. Opdateres.

Dansk Erhvervs administrerende direktør, Brian Mikkelsen, hjælper med at bære et maleri ud fra Børsen, der er gået i brand.
Dansk Erhvervs administrerende direktør, Brian Mikkelsen, hjælper med at bære et maleri ud fra Børsen, der er gået i brand.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Det er en katastrofe, at Børsens 400 år gamle bygning på Slotsholmen, der har været med til at forme dansk erhvervsliv, står i flammer.

Sådan lyder den første melding fra Dansk Erhvervs administrerende direktør, Brian Mikkelsen, efter branden brød ud tirsdag morgen.

"Vi har mistet et stykke kulturarv i dag. Det er dansk erhvervsliv, der har bygget Danmark op de sidste 400 år i den her bygning. Det er en kæmpe katastrofe," siger Brian Mikkelsen til en række medier foran Børsen.

"Det er nok den mest tragiske dag i mit liv. Det er vores samfundshistorie, der brænder."

Kunstværker reddet fra branden

Erhvervsorganisationen Dansk Erhverv holder til daglig til i Børsens lokaler og har ejet bygningen siden 1857.

Efter branden brød ud tirsdag morgen, har flere ansatte hjulpet med at redde kunstgenstande ud fra den historiske bygning.

"Der foregår stadig et redningsarbejde i forhold til kunstgenstande. Det er i fuld gang i den anden ende af bygningen, hvor det ikke brænder så meget. Men der er heftig ild mange steder," lyder det fra Dansk Erhvervs direktør, Morten Langager, tirsdag formiddag.

Også Brian Mikkelsen var blandt de af Dansk Erhvervs ansatte, som løb ind i bygningen for at redde, hvad man kunne af kulturgenstande.

"De ting som er kulturarv, Christian 4.'s værdier og Krøyer-malerier, har jeg selv sammen med kollegaer været inde og hente. Men det er jo også bygningen, vi står og kigger på nu, som er kulturarv,," siger den administrerende direktør for Dansk Erhverv.

Brian Mikkelsen slår senere på eftermiddagen fast, at Dansk Erhverv vil genopbygge Børsen lige meget hvad.

”Vi har besluttet os for, at no matter what, så kommer vi til at genopbygge Børsen,” siger Dansk Erhvervs administrerende direktør på et pressemøde tirsdag eftermiddag.

På pressemødet tirsdag eftermiddag konstaterer Hovedstadens Beredskab, at branden nu er kommet under kontrol, men at omtrent halvdelen af Børsen er brændt helt ned.

Læs også

En ikonisk bygning for dansk handel

Bygningen har i den seneste tid været under restaurering i anledning af Børsens 400-års fødselsdag, og efter planen skulle bygningen have stået klar for offentligheden i efteråret. Derfor var det "et skrækkeligt syn", der mødte Morten Langager i morges, da de første flammer brød ud.

"Det er ikke nogen hemmelighed, at vi havde glædet os rigtig meget  til i år, fordi vi i efteråret skulle fejre, at Børsen fylder 400 år. Vi var i gang med at lave udstillinger og åbne op for publikum for at fortælle historien om, hvor dansk handel blev startet," siger direktøren i Dansk Erhverv.

Også Brian Mikkelsen understreger bygningens betydning for både dansk erhvervsliv, dansk kulturarv og det danske velfærdssamfund.

"Jeg kan næsten ikke bære at tænke på det. Det er 400 års kulturarv, jeg står og kigger på, som har været med til at forme vores samfund. Da Christian 4. byggede den bygning derinde, ville han gøre det til Nordeuropas handelscentrum. Det er det blevet. Det har skabt det velfærdssamfund, som vi er i dag."

Om Børsen
  • Børsen er opført af Christian 4., og stod færdig i 1624.
  • Bygningens facade var i gang med en omfattende restaurering, som skulle stå klar til markeringen af Børsens 400-års fødselsdag.
  • Spiret på Børsen "Dragespiret" er udformet af fire dragehaler, som snor sig om hinanden. På toppen af spiret er tre korner, som symboliserer storriget Danmark, Norge og Sverige.
  • Siden 1855 har der været forskellige private ejere af bygningen. I dag har Dansk Erhverv til huse i bygningen.
     

 

Dansk Erhverv fortsætter arbejdet

Det vides endnu ikke, hvordan branden i Børsen er opstået. Da Brian Mikkelsen på et pressemøde bliver spurgt ind til, hvordan det kunne ske, henviser han til politiet og Beredskabsstyrelsen.

"De er i fuld gang lige nu. Det må de håndtere. Vi er bare utroligt kede af at miste en del af den kulturhistorie, der er skabt derinde. Det er 400 medarbejdere, der går på arbejde derinde hver dag, som står og græder lige nu," siger Brian Mikkelsen.

Han understreger dog, at Dansk Erhverv ikke stopper arbejdet.

"Dansk Erhverv skal nok klare det. Vi arbejder stadigvæk. Det er mest af alt et kæmpe tab for dansk erhvervsliv, dansk kulturhistorie og det danske samfund," siger han.

Dansk Erhvervs medarbejdere er blevet indkaldt til møde tirsdag eftermiddag over Teams, hvor situationen omkring branden i Børsen skal drøftes.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Brian Mikkelsen

Adm. direktør, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Nationalmuseets Museumsråd, bestyrelsesnæstformand, Kraks Fond, bestyrelsesnæstformand, Ove K investfond, formand, Ordrupgaard Advisory board, bestyrelsesmedlem, ATP, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Morten Langager

Direktør, Dansk Erhverv
journalist (DJH 1999), BA i offentlig administration (Roskilde Uni. 1995)

0:000:00