Debat

DF: Flere skal hjælpe de udsatte

Karin Nødgaard
Karin Nødgaard Folketingsmedlem (DF)

DEBAT: Dansk Folkeparti er fortsat bekymret over satspuljens fremtid og finansiering. Det må ikke ende med minister-enevælde, skriver Karin Nødgaard, socialordfører for Dansk Folkeparti.

David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Karin Nødgaard (DF)
Socialordfører

Hvordan skal støtten til de mest udsatte grupper i Danmark fremover finansieres? Skal selve konstruktionen af satspuljens finansiering ændres?

Jeg har, på Dansk Folkepartis vegne, tidligere stillet skriftlige spørgsmål og indkaldt socialministeren og finansministeren til forespørgselsdebatter i Folketingssalen om satspuljens fremtidige finansiering og størrelse.

Her har meldingen fra regeringen været, at der over en årrække ikke forventes nye midler tilført puljen, men også en melding, fra primært finansministeren, om at der ikke skal ændres på finansieringen af puljen, som Dansk Folkeparti ellers ved gentagne lejligheder har foreslået.

Fakta
Fra 27. november og en måned frem handler Socialdebatten om satspuljens fremtid.

Socialdebatten på Altinget: social har til formål at fokusere og styrke den socialpolitiske og socialfaglige debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget: social eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for det sociale område.

Læs mere om debatten 

Bemærkelsesværdigt er det så, at der senest i begyndelsen af november i år lød nye toner fra regeringen om, at puljestrukturen skal ændres.

Dansk Folkeparti er oprigtigt bekymret over, at det de seneste år er blevet sværere og sværere at tilgodese satspuljens målgrupper, fordi der ikke tilføres nye midler til puljen, og at der, når forhandlingerne påbegyndes fra regeringens side, lægges beslag på størstedelen af midlerne til projekter og initiativer, som i Dansk Folkepartis optik, for nogles vedkommende, slet ikke hører hjemme på satspuljen, men burde finansieres over den ”store finanslov”.

Vi vil ikke stå på sidelinjen og brokke os og dermed aldrig få noget igennem.

Karin Nødgaard (DF)
Socialordfører

Denne bekymring deler vi faktisk med flere af de sociale organisationer, som jævnligt udtrykker bekymring over, at en større og større del af satspuljen går til andre grupper end samfundets allersvageste og mindst bemidlede, som reelt er dem, der finansierer puljen.

Satspuljen skal stabiliseres
For Dansk Folkeparti er det vigtigt, at satspuljen bliver mere stabil, og at der gerne ændres på selve finansieringsmodellen, således at flere borgere bidrager til puljen, så der bliver en mere social og medmenneskelig tilgang til at sikre en pulje, som skal forbedre forholdene for de allermest udsatte.

Om det er det, som regeringen overvejer i forhold til de seneste udmeldinger om at flytte puljen til finansloven eller ej, vides ikke. Dansk Folkeparti hører gerne mere derom og deltager også gerne i drøftelser om en ændret struktur, men lige nu er det meget uklart, hvilken model regeringen har tænkt sig.

At der er nedsat en taskforce i Finansministeriet, der skal give et overblik over de mange projekter, der er forankret i satspuljen er fint, og når resultatet deraf foreligger, kan det måske være med til at give et billede af, hvorledes strukturen af satspuljen kan ændres, men i samme åndedrag må jeg også udtrykke min undren over, at regeringen ikke allerede nu har styr på de mange projekter, der modtager satspuljemidler.

De svageste skal beskyttes
Uanset, hvorledes det hele ender, er det så usigelig vigtigt for Dansk Folkeparti, at der i et velfærdssamfund som det danske fortsat kan være mulighed for at tilgodese de grupper i vores samfund, som ikke har de bedste betingelser for det gode liv, og at vi, der kan, bidrager til, at der er mulighed for at sikre støtte, hjælp og omsorg til de udsatte.

Endvidere ser Dansk Folkeparti gerne, at uanset, hvad en pulje kommer til at hedde, og hvor den forankres, så bliver vores samfund ikke så medmenneskeligt fattigt, at der ikke er mulighed for at hjælpe dem, der ikke er vokset op i solsiden, men i skyggesiden. Håbet er, at vi med en positiv indstilling til det at hjælpe udsatte i Danmark kan flytte flere til et liv i solsiden.

Dansk Folkeparti ønsker fortsat at være en del af forligskredsen. Det gør vi, fordi vi finder det vigtigt at være med til at sikre udsatte borgere bedre forhold. Vi vil ikke stå på sidelinjen og brokke os og dermed aldrig få noget igennem.

Vores forventning er, at alle forligspartier, såfremt de ønsker det, fortsat kan være en del af den kreds, der beslutter, hvad der skal støttes. Hvis det ikke bliver sådan, men et scenarie, hvor det er den til enhver tid siddende regering, der afgør det, vil det netop kunne blive en realitet med nepotisme, minister-enevælde og embedsmandsstyre. Det må ikke ske!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karin Nødgaard

Afdelingsleder, fhv. MF (DF)
lærer (Haslev Lærerseminarium 1990), diplom i ledelse (2021)









0:000:00