Debat

DH: Handicapområdet er underfinansieret kernevelfærd

DEBAT: Når antallet af mennesker med handicap stiger i kommunerne, bør politikerne prioritere midler til området. Hvis ikke velfærdssamfundet er til for de mest sårbare medborgere, hvem er det så til for? skriver formand for DH Thorkild Olesen.

Thorkild Olesen ser frem til at samarbejde med kommuner og regeringen om at finde løsninger, der kan forbedre livsvilkårene for mennesker med handicap.
Thorkild Olesen ser frem til at samarbejde med kommuner og regeringen om at finde løsninger, der kan forbedre livsvilkårene for mennesker med handicap.Foto: Pressefoto/Danske Handicaporganisationer
Sofie Hvemon
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thorkild Olesen
Formand, Danske Handicaporganisationer (DH)

Alle kan få et handicap efter en ulykke eller sygdom. Alle kan blive pårørende til et menneske med handicap.

Et stærkt handicapområde er om noget kernevelfærd. Desværre ser vi i disse år, at handicapområdet er presset til det yderste.

I Ringkøbing-Skjern erkender Socialudvalget ligefrem, at de planlagte besparelser betyder færre medarbejdere på bosteder, at kvaliteten for borgere med handicap falder, og at borgerne i højere grad skal klare sig selv.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

24. september kunne man læse i Berlingske, at udgifterne til mennesker med handicap eksploderer i disse år, og at det presser kommunernes økonomi.

Hvad har vi så råd til?
Når der kommer flere mennesker med handicap i kommunerne, må det være en politisk opgave at prioritere flere midler til området. Hvis ikke velfærdssamfundet er til for at hjælpe de mest sårbare medborgere, hvem er det så til for?

Vi oplever alt for ofte, at man for sent sætter ind med den nødvendige støtte til mennesker med handicap og deres pårørende. 

Thorkild Olesen
Formand for Danske Handicaporganisationer

Hvis vi som samfund ikke har råd til at hjælpe borgere med fysiske og psykiske handicap − mennesker, der har brug for ekstra støtte til at få et værdigt og velfungerende liv − hvad har vi så råd til?

Men det handler selvfølgelig ikke kun om flere penge. Det handler også om at gøre tingene smartere. Både for den enkelte borgers skyld og for kommuneøkonomiens skyld.

Vi oplever alt for ofte, at man for sent sætter ind med den nødvendige støtte til mennesker med handicap og deres pårørende. Det bliver dyrt i længden.

Når børn med handicap og særlige behov for eksempel ikke trives i folkeskolen, bliver det dyrt på længere sigt.

Læs også

Kodeordet: tidligere indsats
Hvis inklusionen i folkeskolen lykkes, giver det unge med handicap bedre mulighed for at tage en uddannelse. Hvis mennesker med handicap får støtte til bedre at håndtere vanskeligheder forbundet med handicap, kan man leve et relativt velfungerende liv.

Den slags indsatser er der brug for, hvis vi fremadrettet vil forbedre livsvilkårene for os med handicap og give os mulighed for at bidrage positivt til samfundet.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik overskred kommunerne sidste år deres handicapbudgetter med 1,9 milliarder kroner. Alligevel er området fortsat underfinansieret. Samlet set har landets kommuner afsat 600 millioner kroner mindre i år, end de brugte sidste år. Det går ud over den nødvendige støtte til borgerne.

Jeg ser frem til at samarbejde med både kommuner og regeringen om at finde løsninger, der kan forbedre livsvilkårene for mennesker med handicap. Løsninger, der vil hæve livskvaliteten for mennesker med handicap.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thorkild Olesen

Formand, Danske Handicaporganisationer, næstformand, Det Centrale Handicapråd
cand.mag. i historie og religionsvidenskab (Aarhus Uni. 2005)

0:000:00