En stor kulturs nedgang

KLUMMEN: Tilbagegang. Den islamiske verden går i disse dage amok over 12 tegninger, selvom de muslimske lande står i reelle problemer til halsen. Men engang var den islamiske verden førende på en række områder, skriver Erik Holstein fra Altinget|Integration.
Erik Holstein

Uanset om sagen ender med en ubetinget undskyldning fra Jyllands-Posten eller ej, illustrerer den efterhånden helt sindssyge konflikt ikke den muslimske verdens styrke. Den illustrerer dens svaghed og mangler. Den illustrerer grunden til, at en stor kultur har været i konstant tilbagegang i over 300 år.

Erik Holstein
Redaktør af Altinget | Integration
HVAD GIK DER GALT?
Billedet af hærgende masser helt ude af kontrol er i disse dage det mest normale billede af muslimer overalt i verden. Men det har ikke altid været sådan.
For islam har i en tidligere historisk periode haft en mere tolerant praksis end kristendommen.

I 1400-tallet, hvor kætterbålene blussede i det kristne Europa, var der således en større grad af religiøs tolerance i den muslimske stormagt, det osmanniske rige med udspring i det nuværende Tyrkiet.
Således flygtede en stor del af de spanske jøder i 1400-tallet til det osmanniske rige, efter de kristne generobrede den sidste bid af Spanien fra araberne. Jøderne frygtede for religiøs forfølgelse fra inkvisitionen, hvis de blev i det rigidt kristne Spanien.

DE MUSLIMSKE ARABERE havde oprindelig været godt med inden for videnskab, ikke mindst astronomi - og såvel det arabiske storrige som det osmanniske rige var militære og politiske supermagter.
I sin storhedstid havde Osmannerriget udover det tyrkiske kerneland kontrol over hele Mellemøsten, Balkan, Grækenland og størstedelen af Ungarn.
I dag er der ingen muslimske supermagter, og den muslimske verden halter langt bagefter, når det gælder videnskab og teknologi.

I dag er de islamiske lande domineret af diktaturer, der ikke engang er i stand til at give deres befolkning en ordentlig levestandard. Og som derved genererer strømme af såvel økonomiske som politiske flygtninge.

0:000:00