Debat

Forsker: Problemet med inklusion findes ikke hos mennesker med handicap, men i det organiserede idrætsliv

Hvis inklusionsopgaven skal løses bedre, er der derfor behov for, at inklusionsfortællingen ikke handler om dårlig samvittighed, medlidenhed, brandslukning eller forpligtelse, skriver Mie Maar Andersen, der er konsulent hos Videnscenter om handicap. 

Mark Peters fra det danske landshold i kørestolsrugby træner i DGI Huset i Vejle i august 2019. Inklusion skal italesættes som en meningsfuld indsats, der kan skabe værdi - ikke kun for mennesker med handicap, men også for samfundet, skriver Mie Maar Andersen.
Mark Peters fra det danske landshold i kørestolsrugby træner i DGI Huset i Vejle i august 2019. Inklusion skal italesættes som en meningsfuld indsats, der kan skabe værdi - ikke kun for mennesker med handicap, men også for samfundet, skriver Mie Maar Andersen.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Mie Maar Andersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Mennesker med handicap - uanset om det er fysisk, psykisk, kognitivt eller sensorisk - er motiverede for at deltage mere i idrætslivet. Faktisk mere end mennesker uden et handicap.

Hovedproblemet med inklusion ligger således ikke hos mennesker med handicap, men i højere grad hos det organiserede idrætsliv, politiske beslutningstagere på kommunalt og nationalt niveau og alle os, der er i berøring med mennesker med handicap.

Temadebat

Idrætsmødet 2023

Med over 150 debatter, workshops, talks og oplæg fra flere af landets førende eksperter på idrætsområdet er det umuligt at nå at høre det hele.

Derfor spørger Altinget Idræt nu:

Gik du glip af en debat, du gerne ville have hørt?

Så læs med de kommende uger, hvor vi giver nogle af de skarpe hoveder fra centrale debatter lov til at udfolde deres hovedpointe.

Om Altingets debatrækker:

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Vi bringer kun indlæg, som udelukkende er forbeholdt Altinget.

Vil du deltage i debatten? Skriv til [email protected] for at høre om mulighederne.

Et centralt sted at starte for os alle er at forholde sig til grundopfattelsen af hvorfor der skal skabes bedre inklusion – hvad er vores motivation? Udfordringen er nemlig, at det ofte er temaer som ’pligt og medlidenhed’ fremfor ’meningsfuldhed’, der driver inklusionsdebatten.

Mening versus pligt
Det er afgørende, hvordan vi taler om inklusion. Ordlyden er nemlig med til at skabe en fortælling om både mennesker med handicap og idrætslivet, hvilket i sidste ende har indflydelse på praksis.

Taler vi for eksempel om, at vi skal og bør have mennesker med handicap inkluderet? Eller om at vi vil inkludere mennesker med handicap?

I første tilfælde bliver inklusion nemt fortællingen om et besværligt og dyrt pligt- og medlidenhedsprojekt, som vi alle bør støtte op om, fordi vi har fået det pålagt eller oplever at have et socialt ansvar og en moralsk forpligtelse.

Taler vi derimod om ’vil’, bliver inklusion et attraktivt gode, vi er motiverede for, fordi det giver mening og har værdi.

Inklusion skal italesættes som en meningsfuld indsats, der kan skabe værdi - ikke kun for mennesker med handicap, men også for idrætslivet og samfundet

Mie Maar Andersen, konsulent, Videnscenter om handicap

En inklusionsfortælling drevet af mening frem for pligt og medlidenhed, skaber et helt andet afsæt af to årsager:

For det første fordi mening skaber bedre resultater end pligt. Fra motivationsforskningen ved vi, at ’meningsfuldhed’ er en af de mest betydningsfulde motivationsfaktorer, imens 'pligt’ som drivkraft er langt svagere.

Dette betyder, at projekter, der bygger på et fundament af meningsfuldhed i langt højere grad lykkes, da man i disse tilfælde, mere aktivt og vedholdende, søger at skabe gode løsninger (for eksempel øremærket inklusionsuddannelse til foreninger, fritidspas, ledsagelse og bedre adgang til aktivitetshjælpemidler).

Vi skal gøre op med medlidenhedsprojektet
Hvis inklusionsopgaven skal løses bedre, er der derfor behov for, at inklusionsfortællingen ikke handler om dårlig samvittighed, medlidenhed, brandslukning eller forpligtelse. Inklusion skal derimod italesættes som en meningsfuld indsats, der kan skabe værdi - ikke kun for mennesker med handicap, men også for idrætslivet og samfundet.

For det andet fordi fortællingen i høj grad former de signaler, der sendes. For mennesker med handicap kan det opleves som stigmatiserende, og i sidste ende ekskluderende, hvis man direkte eller indirekte bliver omtalt som et besværligt og dyrt pligt- eller medlidenhedsprojekt.

Det fremstiller mennesker med handicap som både sårbare individer og en byrde, som samfundet skal løfte. Og hvem gider blive sat i den bås?

Resultatet er at der potentielt opstår et inklusionsparadoks, hvor ambitionen om velmenende inklusion, får en uheldig undertone der i værste fald kan føre til større afstand imellem idrætslivet og mennesker med handicap.

Inklusion i idrætslivet er altså en sundhedsfremmende og sygdomsforebyggende indsats

Mie Maar Andersen, konsulent, Videnscenter om handicap

At inklusionsdebatten bygger mere på pligt og medlidenhed end mening gælder mange steder i vores samfund. Men hvis vi reelt ønsker bedre inklusion, så skal perspektivet ændres.

Når idrætslivet og politiske beslutningstagere skal skabe mening i inklusionsopgaven, kan det blandt andet bygge på følgende pointer:

  • Som med alle andre har det stor egenværdi at kunne deltage i idrætslivet for mennesker med handicap. Det skaber glæde, færdigheder, oplevelser af succes og grobund for venskaber.
  • Det giver idrætsforeningerne flere medlemmer og udvider hermed målgruppen og mulighederne for, hvem der kan bidrage både som atleter, frivillige, bestyrelsesmedlemmer og hjælpere. 
  • En mere inkluderende og mangfoldig kultur skaber ikke blot et bedre miljø for mennesker med handicap, men for alle medlemmer. En væsentlig pointe, da flere børn og unge end nogensinde før mistrives, og at fællesskaber med plads til at være sig selv, kan være afgørende for både fastholdelse af medlemmer og ikke mindst det gode børne- og ungdomsliv generelt set. Det der er nødvendigt for nogle, er ofte godt for alle.

Inklusion kan blive et fælles gode, men det kræver, at vi formår at ændre inklusionsfortællingen både i idrætslivet, hos politiske beslutningstagere og hos alle os der i berøring med mennesker med handicap

Mie Maar Andersen, konsulent, Videnscenter om handicap

Inklusion som en investering
En sidste væsentlig pointe – særligt set fra et politisk perspektiv – er, at inklusion bør anskues som en investering.

Forskning viser nemlig, at mennesker med handicaps deltagelse i idrætslivet blandt andet kan skabe større livskvalitet, fysisk sundhed og mental trivsel. Eksklusion fra idrætslivet kan derimod medføre flere sygdomsforløb og mere ensomhed.

Det kan således få store konsekvenser, hvis børn og unge med handicap ikke får tillagt sig gode bevægelsesvaner og stærke fritidsfællesskaber. Inklusion i idrætslivet er altså en sundhedsfremmende og sygdomsforebyggende indsats.

Tilmed peger teori og forskning på, at meningsfuld deltagelse i en sammenhæng (idrætslivet) under de rette forudsætninger, kan skabe øget deltagelse i andre sammenhænge (uddannelse og beskæftigelse). Deltagelse i idrætslivet kan således skabe nye deltagelsesbaner hos mennesker med handicap, hvilket i sidste ende kommer samfundet til gode.

Inklusion kan blive et fælles gode, men det kræver, at vi formår at ændre inklusionsfortællingen både i idrætslivet, hos politiske beslutningstagere og hos alle os, der er i berøring med mennesker med handicap.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00