Debat

Forstander på bosted: Kommunernes regulering af specialområdet kan ramme de forkerte

Jeg er bekymret for, om der bliver taget højde for, hvad der er årsag til prisstigninger på det specialiserede område. Nogle gange kan flere ressourcer på kort sigt både være den afgørende forskel for borgerne her og nu og samtidig give lavere omkostninger på den lange bane, skriver Katrine Hermansen.

KL-formand Martin Damm har peget på brugen af private botilbud som en del af forklaringen på de stigende priser og foreslået en regulering af området.
Det er en udtalelse, der gør mig lige dele nysgerrig og bekymret, skriver Katrine Hermannsen.
KL-formand Martin Damm har peget på brugen af private botilbud som en del af forklaringen på de stigende priser og foreslået en regulering af området. Det er en udtalelse, der gør mig lige dele nysgerrig og bekymret, skriver Katrine Hermannsen.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I januar præsenterede Danmarks Statistik kommunernes budgetter for 2024. I den forbindelse udtalte formanden for Kommunernes Landsforening (KL), at det specialiserede område sætter kommunerne under pres, idet der i år er sket en stigning på 1,6 milliarder kroner.

Han pegede på brugen af private botilbud som en del af forklaringen på de stigende priser og foreslog en regulering af området.

Læs også

Det er en udtalelse, der gør mig lige dele nysgerrig og bekymret. Nysgerrig på at undersøge, hvad prisstigningen skyldes, og bekymret for, at der ikke bliver taget omhyggeligt højde for, hvad prisstigningen skyldes, inden der bliver reguleret på området.

Kvalitet koster

Min påstand er, at prisstigningen blandt andet skyldes, at kompleksiteten af de problemstillinger, vi ser hos borgerne på bostederne, er steget de seneste år. Det ligger fint i tråd med den tendens, vi ser i samfundet med den generelt stigende mistrivsel.

Jeg vil opfordre til, at den regulering, KL lægger op til, gøres med omtanke og med fagligheden og de udsatte borgere for øje. 

Katrine Hermannsen
Forstander, Måløvgård

Rigtig mange private bosteder varetager netop de højt specialiserede områder for de borgere, der har de mest komplekse udfordringer. Når kompleksiteten stiger, kan det være svært at holde samme prisniveau.

På det socialpsykiatriske bosted, hvor jeg arbejder til daglig, har medarbejderne mange års erfaring med at støtte personer med skizofreni og andre svære psykiske lidelser.

Fagligheden sættes højt, hvilket betyder, at alle faste medarbejdere har relevant uddannelse. Udover erfarne socialpædagoger har vi også en psykolog, en sygeplejerske og en ergoterapeut ansat på stedet.

Det er klart, at et så højt specialiseret tilbud koster, men det er samtidigt en af de vigtigste grunde til, at vi kan skabe gode resultater med de unge.

Den lange bane

Jeg bliver altid utrolig ked af det, når jeg hører om bosteder, der er drevet af profit, og hvor nogle skummer fløden på de udsatte borgeres bekostning. Når den slags sager kommer frem i medierne, er det med til at skabe stor mistillid til det område, jeg brænder så meget for.

Min erfaring er, at det godt kan betale sig at gøre lidt ekstra for at hjælpe borgerne helt i mål i stedet for at tabe dem lige før målstregen.

Katrine Hermannsen
Forstander, Måløvgård

Derfor bakker jeg op om, at man fra KL's side interesserer sig for at sikre, at pris og kvalitet hænger sammen. Det er vigtigt med mere gennemsigtighed, så kommunerne ved, hvad de reelt får for pengene, når de tilkøber en plads på specialområdet. Samtidigt er det vigtigt, at man ikke ender med at forringe de mange gode tilbud, der findes.

Det er vigtigt at have blik for, at det ikke kun er prisen, der er afgørende for, om et sted er dyrt eller ej. Et sted med en lav takst kan ende med at blive utrolig dyrt, hvis dem, der bor der, ikke får den rette hjælp.

Jeg vil opfordre til, at den regulering, KL lægger op til, gøres med omtanke og med fagligheden og de udsatte borgere for øje. Min erfaring er, at det godt kan betale sig at gøre lidt ekstra for at hjælpe borgerne helt i mål i stedet for at tabe dem lige før målstregen.

I praksis betyder det, at der nogle gange skal bruges flere ressourcer på kort sigt. Det kan være den afgørende forskel, der hjælper et ungt menneske med at komme videre i livet og dermed medfører lavere omkostninger på den lange bane.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00