Debat

Hvordan får vi flere indvandrere og flygtninge i arbejde?

PRÆSENTATION: Antallet af flygtninge, som søgte mod Danmark, steg markant i 2014, og regeringen har derfor lagt op til et lovforslag på området. Socialdebatten sætter fokus på problemstillingen i den kommende måned. Læs mere her og mød panelet.

Foto: Rasmus Flindt
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

"Både nye og “gamle” flygtninge og indvandrere skal I højere grad ud på arbejdsmarkedet – og det skal ske hurtigere end i dag."

Det var den linje, statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) fremlagde under sin nytårstale i slipstrømmen på en stor vækst i antallet af flygtninge, der søgte mod Danmark i 2014. Linjen bliver meget snart fulgt op med lovforslag fra regeringen.

Derfor speedede Carsten Koch-udvalget sin arbejdsproces op og kom for nylig med sin delrapport med anbefalinger til, hvordan indvandrere og flygtninge kommer endnu hurtigere i arbejde.

Hvordan man så bedst og hurtigst får gruppen i arbejde, vil Altinget meget gerne sætte fokus på.

Altinget: social giver nu bolden videre!

Læs om denne måneds debattører her:

Karina Lorentzen DehnhardtKarina Lorentzen Dehnhardt (SF), integrationsordfører
Karina Lorentzen Dehnhardt er uddannet lærer fra Haderslev Statsseminarium. Inden hun blev lærer, blev hun også uddannet akademiøkonom fra Esbjerg Business College med speciale i handel med Østeuropa. Karina Lorentzen Dehnhardt blev første gang valgt ind i Folketinget for Socialistisk Folkeparti i 2007. I dag er hun bl.a. formand for Retsudvalget og også integrations-, menneskerettigheds- og grundlovsordfører.

 

Anna Mee AllerslevAnna Mee Allerslev (B), beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune
Anna Mee Allerslev er ba.scient.pol. og ba.jur. fra Københavns Universitet. Hun blev i 2009 valgt ind i Københavns Kommunes Borgerrepræsentation for Radikale Venstre, og har siden 2011 været beskæftigelses- og integrationsborgmester. I marts 2014 blev hun valgt som formand for KL’s politiske udvalg om børn og kultur.

 

Charlotte DyremoseCharlotte Dyremose (K), arbejdsmarkedsordfører
Charlotte Dyremose er uddannet cand.scient.pol. fra Købehavns Universitet i 2004. Hun blev valgt ind i Folketinget i 2001 for Konservative, og beholdt sin plads frem til 2011. Hun fik comeback i Folketinget i 2014 som afløser for Benedikte Kier. I dag er hun Konservatives arbejdsmarkeds-, bolig-, kirke- og ligestillingsordfører. Hun er datter af tidligere MF og arbejds- og finansminister Henning Dyremose (K).

 

Joachim Brøchner OlsenJoachim B. Olsen (LA), arbejdsmarkedsordfører
Joachim B. Olsen har læst historie på University of Idaho i USA fra 1999 til 2002. Han er tidligere kuglestøder, og har bl.a. vundet OL-Sølv. Efter han stoppede karrieren i 2009 pga. skader, blev han engageret i politik, og blev i 2011 valgt til Folketinget for Liberal Alliance. I dag er han partiets arbejdsmarkedsordfører og erhvervsordfører.

 

Lennart Damsbo-AndersenLennart Damsbo-Andersen (S), arbejdsmarkedsordfører
Lennart Damsbo-Andersen er uddannet tømrer på Nykøbing Falster. Efter endt uddannelse blev han engageret i fagbevægelsen, og blev i 1993 valgt til byrådet i Nysted Kommune, hvor han fra 2002 til 2006 besad posten som borgmester. Han blev valgt ind i Folketinget i 2007 for Socialdemokraterne. I februar 2014 blev Lennart Damsbo-Andersen ligeledes udpeget som Socialdemokraternes statsrevisor.

 

Jacob BundsgaardJacob Bundsgaard (S), formand for KL's Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg og borgmester i Aarhus Kommune
Jacob Bundsgaard er uddannet cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet. Han har siden 2011 været borgmester i Aarhus Kommune. Han blev valgt til byrådet i Aarhus i 2002, hvor han efterfølgende har været politisk ordfører, rådmand for Kultur og Borgerservice og rådmand for Børn og Unge, inden han blev borgmester. I 2012 kom han i KL’s bestyrelse, hvor han samtidig blev formand for KL’s Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg. I sit virke som formand for Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalget har han især fokus på de indsatser, der kan være med til at få unge og flygtninge ind på arbejdsmarkedet.

 

Helle LinnetHelle Linnet, landsformand for Foreningen af Socialchefer i Danmark
Helle Linnet er uddannet sygeplejerske fra Sankt Lukas Stiftelsen i Hellerup 1982. Hun har siden suppleret sin uddannelse med flere ledelseskurser. Hun har bl.a. arbejdet som leder af ældreområdet i det daværende Møn Kommune, som social- og arbejdsmarkedsdirektør i Vordingborg Kommune, og blev i 2014 formand for Foreningen for Socialchefer, som dækker social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet. Områder, som ikke mindst i disse år viser sin styrke, når områderne kan samarbejde om det enkelte menneske. Hun har haft særligt fokus på, at unge får en uddannelse, da det kan være afgørende for, hvilke forudsætninger den enkelte har for at kunne tackle sit liv.

 

Flemming LarsenFlemming Larsen, professor mso ved Center for Arbejdsmarkedsforskning (CARMA), Aalborg Universitet
Flemming Larsen er professor mso og leder af Center for Arbejdsmarkedsforskning på Institut for Statskundskab, Aalborg Universitet. Han har siden 1992 forsket i arbejdsmarkedsforhold, herunder arbejdsmarkeds- og beskæftigelsespolitikkens udvikling og de særlige problematikker, der er forbundet med at re-integrere arbejdsløse på arbejdsmarkedet. Han har gennemført flere internationale og nationale studier om beskæftigelsespolitik.

 

Jacob Nielsen ArendtJacob Nielsen Arendt, professor og programleder for arbejdsmarked og uddannelse hos KORA
Jacob Nielsen Arendt er cand.scient.oecon og har en ph.d. i økonomi fra Københavns Universitet fra 2002. I 2006 blev han lektor i sundhedsøkonomi ved Syddansk universitet. Han flyttede i 2011 til KORA, hvor han blev ansat som forskningsleder, fra 2013 som programleder for Arbejdsmarked og Uddannelse og fra 2014 med et forskningsprofessorat. Han har i analyser og forskning haft særlig fokus på effekten af offentlige indsatser samt samspillet mellem uddannelse, sundhed og arbejdsmarkedstilknytning bl.a. for indvandrere.

 

Jonas Felbo-KoldingJonas Felbo-Kolding, Ph.D.-Stipendiat hos Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS), Københavns Universitet
Jonas Felbo-Kolding er uddannet cand.scient.soc fra Københavns Universitet og i øjeblikket i gang med en ph.d. afhandling om øst- og centraleuropæiske arbejdsmigranters integration på det danske arbejdsmarked. Han har de senere år bl.a. forsket i arbejdsmigration, arbejdsmarkedsintegration og virksomheders efterspørgsel på arbejdskraft. Han har siden 2010 været ansat ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS) ved Sociologisk Institut på Københavns Universitet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anna Mee Allerslev

Fhv. beskæftigelses- og integrationsborgmester (R), Københavns Kommune
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2005), cand.jur. (Københavns Uni. 2016)

Jacob Bundsgaard

Borgmester (S), Aarhus Kommune, næstformand, Kommunernes Landsforening (KL)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2008)

Joachim B. Olsen

Politisk kommentator, B.T.
studier i historie (Uni. of Idaho 2002)

0:000:00