Debat

Kirkens Korshær: Staten skal medfinansiere flere stofindtagelsesrum

Kirkens Korshær har drevet stofindtagelsesrum uden for København i 10 år nu. Erfaringen er klar: Rummene virker og der er behov for flere, skriver Jeanette Bauer.

Stofindtagelsesrum skal ikke være satelitter, men forbindes med varmestuer og sundhedsrum til brugerne, skriver Jeanette Bauer. 
Stofindtagelsesrum skal ikke være satelitter, men forbindes med varmestuer og sundhedsrum til brugerne, skriver Jeanette Bauer. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Jeanette Bauer
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Alle mennesker har umistelig værdi og krav på at blive mødt med forståelse frem for fordømmelse. Også dem, som lever med et stofbrug.

Derfor har Kirkens Korshær siden 2013 drevet stofindtagelsesrum. Først i Odense og siden i Aarhus og Vejle. Således driver vi tre ud af de fem stofindtagelsesrum i Danmark – og heraf alle stofindtagelsesrum udenfor København. 

Netop i denne måned runder vi 10 år med drift af stofindtagelsesrum. Det giver anledning til at stoppe op. Gøre status. Se fremad. For mange erfaringer er gjort. Viden er indsamlet. Og en ting står på den baggrund lysende klart: Der er behov for flere stofindtagelsesrum i Danmark.

Derfor har vi i Kirkens Korshær tre anbefalinger til, hvordan det fra politisk hold kan sikres, at flere stofindtagelsesrum etableres med mest mulig værdi og værdighed for stofbrugere og samfundet. Anbefalinger, som vi håber, regeringen vil gribe. Så ambitioner om en ny socialpolitik omsættes til handling, som mennesker i udsathed kan mærke:  

Statslig medfinansiering til opstart vil være med til at sikre, at flere stofindtagelsesrum etableres

Jeanette Bauer
Chef, Kirkens Korshær

  1. Etabler stofindtagelsesrum i Danmarks største byer: Det er et særligt behov for stofindtagelsesrum i Danmarks største byer. Heraf mangler der fortsat særligt stofindtagelsesrum i Aalborg og Esbjerg – og der mangler også i København. Kirkens Korshær er klar til at gribe opgaven og stiller sig til rådighed som erfarne samarbejdspartnere.
  2. Lad ikke stofindtagelsesrum stå alene: Det er Kirkens Korshærs klare erfaring, at stofindtagelsesrum bygger bro til andre dele af livet. Særligt, når stofindtagelsesrummene er placeret i sammenhæng med socialt arbejde som varmestuer og sundhedsrum.Det skaber nemlig rammer for relationsarbejde, som er grundlag for forandring og brobygning til for eksempel sundhedsfaglige tilbud, socialfaglige tilbud og rusmiddelsbehandling.
  3. Giv finansiering til etablering stofindtagelsesrum: Det er kommunerne, der står med hele regningen for stofindtagelsesrum. Det skaber økonomiske stopklodser. Statslig medfinansiering til opstart vil fjerne disse og være med til at sikre, at flere stofindtagelsesrum etableres, flere liv reddes og mere værdighed for udsatte stofbrugere sikres.

Stofindtagelsesrum redder liv

Grundlæggende handler det ikke om, hvorvidt det er godt eller skidt, at de mennesker, der benytter vores stofindtagelsesrum, indtager stoffer. Derimod handler det om under hvilke forhold, de gør det.

Som alternativ til farlige og umenneskelige forhold på gaden er der efterspørgsel på at indtage egne medbragte stoffer under værdige og trygge forhold i stofindtagelsesrum. Det ser vi ved, at der i 2022 samlet set foregik 41.342 stofindtag i vores tre stofindtagelsesrum. Alt sammen på blot et enkelt år.

Efterspørgslen er forståelig. For personalet i stofindtagelsesrum vejleder ved stofindtaget, så det bliver så sikkert som muligt. Med færrest mulige skader til følge.

Forholdene i stofindtagelsesrummene redder liv og har en skadesreducerende effekt ud over det sædvanlige

Jeanette Bauer
Chef, Kirkens Korshær

Derudover giver personalet modgift og ilt i tilfælde af forgiftninger og overdoser, og så er de ikke mindst klar til at ringe efter akut og livsnødvendig hjælp.

Samlet set er der udført 267 akutte behandlinger i vores tre stofindtagelsesrum siden deres oprettelse til og med 2022. Det er potentielt 267 liv, der er reddet.

Forholdene i stofindtagelsesrummene redder liv, har en skadesreducerende effekt ud over det sædvanlige, og de skaber værdighed. I Kirkens Korshær ser vi ikke en stofbruger komme ind ad døren til vores stofindtagelsesrum. Vi ser Jørgen, Peter og Mette. Hele mennesker på godt og ondt, med glæder og sorger, udfordringer og bekymringer, håb og drømme.

Når vi formår at møde det enkelte menneske i øjenhøjde uden fordømmelse, men derimod med omsorg, nærvær og respekt. Så opstår en enestående mulighed for at skabe relationer. Og det er netop relationen, der sikrer udgangspunktet for at tage det næste skridt sammen, hvis det ønskes.

Ikke satelitter

Så selvom det er nærliggende at tænke, at vores stofindtagelsesrum skaber flere stofbrugere, så er det ikke tilfældet. Tværtimod. For det værdige møde i øjenhøjde er med til at bygge bro til bedre liv – og måske endda til liv uden stoffer. 

Derfor ligger vores stofindtagelsesrum i Kirkens Korshær heller ikke som satellitter. Derimod er de placeret i sammenhæng med vores øvrige sociale arbejde som eksempelvis sundhedsrum, natcafé og varmestue. Det skaber tryghed og helhed.

Fordelene ved stofindtagelsesrum er mange. Og i Kirkens Korshær håber vi inderligt, at regeringen vil sætte handling bag ordene og lytte til vores tre anbefalinger, der bygger på viden og erfaring.

Læs også
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeanette Bauer

Chef, Kirkens Korshær
cand.comm. i sundhedsfremme og kommunikation (RUC 2010), stud.theol. (KU 2003-2007), §1a-studerende sammesteds (2023-)

0:000:00