Debat

KL: Det er umuligt at udregne præcise udgifter for handicapovervågning

REPLIK: Ph.d.-studerende Emil Søberg Falster efterlyser åbenhed om KL's beregninger angående en overvågningsordning af personer med svære handicap. Sandheden er, at ingen kender merudgifterne ved ordningen, skriver Laila Kildesgaard, direktør i KL.

Det har været svært at finde en ordning for døgnovervågning af personer med handicap, fordi udgifterne ikke kan opgøres på forhånd, mener Laila Kildesgaard.
Det har været svært at finde en ordning for døgnovervågning af personer med handicap, fordi udgifterne ikke kan opgøres på forhånd, mener Laila Kildesgaard.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Sofie Hvemon
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Laila Kildesgaard
Direktør i KL

Det er kernen i vores velfærdssamfund, at vi kan give den korrekte hjælp til personer med handicap, der har brug for det.

Her er personer med svære handicap, der kræver overvågning, selv når de sover, bestemt ingen undtagelse. Derfor er det også beklageligt, at det i så lang tid ikke har været muligt at finde en løsning, der passer alle parter.

Derfor bakker KL også op om Folketingets forslag om, at kommunerne i borgerens eget hjem kan hjælpe med at holde øje om natten, så der ikke sker kvælningsulykker, anfald eller lignende. Det har hele tiden været vores ønske at give borgerne den mulighed, så ingen tvinges til at flytte på et botilbud.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Ingen kender det faktiske regnestykke
Det er samtidig en grundpille i styringen af kommunerne, at de kompenseres for de meropgaver, de pålægges. Uden det system vil løfter på ét område kun kunne opfyldes ved at udhule velfærden på andre områder.

Altinget bringer torsdag den 25. juni et indlæg fra ph.d.-studerende Emil Søberg Falster, hvor han efterlyser åbenhed om KL’s beregninger i forbindelse med en overvågningsordning.

Det er kernen i vores velfærdssamfund, at vi kan give den korrekte hjælp til personer med handicap, der har brug for det.

Laila Kildesgaard
Direktør i KL

Her peger han på en række forskellige undersøgelser, der tilsyneladende peger i en anden retning end den merudgift, KL er kommet frem til. Men de undersøgelser tager ikke højde for, at flere personer uundgåeligt vil søge mod ordningen, når det bliver muligt at yde hjælp til overvågning i eget hjem.

Beregninger med stor usikkerhed
KL har spurgt de enkelte kommuner, hvor mange de forventer vil gøre brug af en sådan ordning.

Her peger kommunerne på, at den mulighed vil betyde stor søgning. På den baggrund bliver merudgifterne naturligvis større, end de nævnte undersøgelser lægger op til. Men det er beregninger, der er forbundet med stor usikkerhed.

De beror i sidste ende på den enkelte families beslutning, om hvilken hjælp de ønsker til deres familiemedlem. Sandheden er, at ingen kender merudgifterne ved ordningen.

Dette har vi gennem hele forhandlingsforløbet været helt åbne om. KL har ikke noget at skjule, og derfor har vi også efter sommerferien inviteret Emil Søberg Falster og forskellige handicaporganisationer til et møde.

Læs også

Pengeposen skal justeres
Den usikkerhed er grunden til, at KL fra start har forslået en ordning, hvor vi sammen med Social- og Indenrigsministeriet følger op og justerer den økonomiske kompensation, hvis det bliver nødvendigt. Kun på den måde kan vi sikre, at pengene passer.

Det har været svært at nå til enighed om sådan en fleksibel ordning. Men efter længere tids forhandling, er det heldigvis lykkedes at indgå en aftale om, at vi i 2021 og 2022 følger op og justerer, hvis det bliver nødvendigt.

Det er den rigtige måde at gøre det på, når der er stor usikkerhed. Ikke mindst af hensyn til borgerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00