Flertal enige om at droppe sparekatalog på udsatte-projekter. Men vejen derhen er uvis

Et flertal på Københavns Rådhus freder en lang række tilbud til socialt udsatte, men skal stadig spare tocifret millionbeløb på socialområdet. Borgmester vil have budgetpartier til at betale.  

Socialborgmester Karina Vestergård Madsen (EL) står overfor store besparelser på hendes område. 
Socialborgmester Karina Vestergård Madsen (EL) står overfor store besparelser på hendes område. Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix
Søren DahlSimon Lessel

Over 50 indsatser og tilbud til socialt udsatte københavnere skal alligevel ikke lukke.  

Det er et flertal på Københavns Rådhus blevet enige om efter et møde i Socialudvalget tidlig onsdag morgen.  

Altinget kunne i oktober afsløre, at Københavns Kommune skulle skære 85 millioner kroner på socialområdet.  

Derfor var politikerne blevet præsenteret for et sparekatalog, hvor en lang række forebyggende tilbud til udsatte borgere, og borgere med handicap stod til at lukke.  

Men selvom politikerne er enige om, at tilbuddene skal overleve, betyder det ikke, at sparekataloget bliver smidt endegyldigt i papirkurven.  

Politikerne skal nemlig stadig lukke det millionstore hul i Socialforvaltningens kasse, og ifølge Line Ervolder, medlem af socialudvalget for Konservative, er vejen derhen uvis. 

Læs også


“Det vigtigste er, at der er fuld enighed om, at ingen af tilbuddene i sparekataloget lukker. Og heldigvis kan vi nu se en realistisk vej derhen,” siger hun. 

Besparelser skal “væk fra borgerne”  

Mens der er enighed om, at de mange tilbud i sparekataloget skal fredes for sparekniven, kan det samme ikke  siges om vejen hen til den 85 millioner kroner store besparelse.

"Vi skal have de her besparelser så langt væk fra borgerne som muligt. Derfor bliver vi nødt til at se på, om vi kan skære yderligere på det administrative lag,”

Laura Rosenvinge, medlem af Borgerrepræsentationen (S)
 

Hos Socialdemokratiet vil partiets politiske ordfører på rådhuset, Laura Rosenvinge, finde en del af pengene ved at skære hårdt på Socialforvaltningens centraladministration.  

Derudover vil hun opsige lejemål, og eksempelvis lukke køkkener på bosteder, som i stedet skal have mad udefra.  

“Vi skal have de her besparelser så langt væk fra borgerne som muligt. Derfor bliver vi nødt til at se på, om vi kan skære yderligere på det administrative lag,” siger Laura Rosenvinge.  

Her vil hun finde 25 millioner kroner af besparelserne, mens yderligere 40 millioner kroner skal findes gennem en såkaldt grønthøster, der skal smøres bredt ud på Socialforvaltningens område.  

De sidste 20 millioner vil Socialdemokratiet finde i overførselsforhandlingerne næste år, der fordeler ubrugte midler i kommunen. 

Beslutningen om at spare 85 millioner på socialområdet er aftalt i årets budgetaftale, der tæller alle partier på rådhuset på nær Enhedslisten og Alternativet.  

Hos Konservative deler man Socialdemokratiets opfattelse af, at politikerne ikke kommer udenom at indføre en betydelig grønthøsterbesparelse på Socialforvaltningen. 

Men partiet vil maksimalt spare 10 millioner kroner på forvaltningens administration.  

“Vi skal have øje for, at det ikke er gratis at spare på administration. Hvis man skærer fuldstændig bevidstløst, risikerer vi at overbebyrde de ansatte, der i dag har direkte kontakt med borgerne, med papirarbejde,” siger Line Ervolder.  

Ifølge hende vil Konservative blandt andet undersøge om en del af pengene kan findes gennem uforbrugte midler i den budgetaftale, som partiet indgik i 2022 med alle partier, undtagen Socialdemokratiet og SF.  

“Hvis vi på nogen måde kan finde midler der, som kan reducere besparelserne, skal vi selvfølgelig gøre det,” forklarer Line Ervolder.  

Borgmester villig til at skære på egne ansatte  

Enhedslistens socialborgmester, Karina Vestergård Madsen, har tidligere  tordnet imod budgetpartiernes forslag om at lave en grønthøsterbesparelse i hendes forvaltning.  

Efter onsdagens møde er hun dog indstillet på at acceptere en grønthøstermodel, hvis det kan frede de indsatser, der ellers stod til at blive beskåret i sparekataloget.  

“Men vi skal selvfølgelig gøre alt, hvad vi kan for, at den besparelse bliver så lille som muligt. For der er ikke overflødige medarbejdere eller indsatser, vi kan skære væk med et snuptag,” siger Karina Vestergård Madsen.

Hun vil blandt andet have partierne bag årets budgetaftale, som borgmesteren altså ikke selv er med i, til at bruge midler fra forligets pulje til uforudsete udgifter til at gøre sparekravet på socialområdet mindre. 

"Jeg mener, det vil være ansvarligt og rettidig omhu, hvis vi bruger de penge nu i stedet for at risikere, at problemerne vokser sig endnu større," siger Karina Vestergård Madsen. 

Du har tidligere kritiseret en grønthøsterbesparelse på dit område. Hvorfor er du klar til at gå med til det nu? 

"Fordi det står klart for mig, at vi ikke kan undgå at lave en generel besparelse, hvis vi vil undgå at lukke de tilbud, der er så utroligt vigtige for mange udsatte københavnere,".  

Hvorfor gør det mindre ondt at lave en millionbesparelse på din egen forvaltning, end det gør at lukke en række af de tilbud, som kommunen ikke selv driver?  

“Det gør det heller ikke. Men vi har givet hinanden håndslag på, at vi hverken lukker de eksterne tilbud, eller de tilbud, som kommunen selv står for. Derfor kan jeg se mig selv i det her,” siger Karina Vestergård Madsen.

Hos Socialdemokratiet kalder Laura Rosenvinge borgmesterens forslag om at åbne budgetkassen for at redde socialområdet for "økonomisk uansvarligt". 

"Hvis vi tømmer puljen til uforudsete udgifter, før budgetåret er gået i gang, vil det skabe en situation, hvor vi på ingen måder kan garantere, at de sociale tilbud ikke skal se sig selv på en spareliste igen næste år, da man skubber problemet foran sig og ikke skaber sikkerhed," siger hun. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Laura Rosenvinge

Medlem af Borgerrepræsentationen (S), Københavns Kommune, politisk ordfører og socialordfører, Socialdemokratiet i København, politisk konsulent, DUF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2020)

Karina Vestergård Madsen

Socialborgmester (EL), Københavns Kommune
cand.com.

Line Ervolder

Regionsrådsmedlem (K), Region Hovedstaden, medlem af Borgerrepræsentationen (K), Københavns Kommune

0:000:00