Kommuner svigter hjertepatienter

FOREBYGGELSE: Efter fire år tilbyder halvdelen af kommunerne stadig ikke forebyggende indsatser til hjertepatienter. De svigter deres opgave, lyder det fra Hjerteforeningen. Venstre vil give kommunerne mere tid, mens SF ønsker generelt løft.
Kommunerne svigter deres forebyggelsesopgave over for hjertepatienter, lyder det fra Hjerteforeningen.
Kommunerne svigter deres forebyggelsesopgave over for hjertepatienter, lyder det fra Hjerteforeningen.Foto: Colourbox
Morten ØyenOle Nikolaj Møbjerg Toft

Næste sommer så bør kommunerne være i hus med disse kronikerpatienter herunder hjertepatienterne. Hvis en undersøgelse til den tid giver samme resultat, så er det et problem.

Birgitte Josefsen (V)
Sundhedsordfører
Fakta
Med Sundhedsloven fra 2007 fik kommunerne ansvaret for den patientrettede forbyggende indsats, der finder sted, når borgere med kronisk sygdom ikke er i behandling på sygehus eller hos den praktiserende læge. I denne gruppe er borgere med hjerte-kar-sygdomme.

Rapporten fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at 54 pct. af landets kommuner har tilbud om forebyggende indsatser for borgere med hjerte-kar-sygdomme. Indsatsen varierer mellem kommunerne.


Kilde: Statens Institut for Folkesundhed
Siden 2007 har det været kommunerne opgave at tilbyde forebyggende indsatser til borgere med hjerte-kar-sygdomme. Det er der dog kun 52 af de 98 kommuner, der i dag gør, viser ny undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed (se link).

Det antal kan langt fra kaldes en succes, lyder det fra Hjerteforeningen, som rejser en hård kritik af kommunernes indsats.

"Det er bekymrende, at halvdelen af kommunerne ikke påtager sig det ansvar, som de har haft fire år til at få på plads," siger Charlotte Kira Kimby, sundhedschef i Hjerteforeningen, som kalder kommunernes indsats "beskæmmende og trist".

Kun fysisk genoptræning
Charlotte Kira Kimby peger på, at det er dokumenteret, at den forebyggende indsats er vigtig. Den øger overlevelsesmulighederne og reducerer antallet af folk, som skal genindlægges. Og her kan kommunerne gøre en meget større indsats, end de gør i dag, lyder det fra Hjerteforeningen.

"De kommuner som i dag giver tilbud, gør det primært med tilbud om fysisk genoptræning. Det er naturligvis meget vigtigt, men er også et minimum," siger Charlotte Kira Kimby.

0:000:00