Debat

Konservative: Det sociale tilsyn kan ikke alene sikre kvaliteten på socialområdet

Det sociale tilsyn kan ikke opdage alle de fejl, som præger området. En udvikling af tilsynet må ikke medføre mere bureaukrati, og så skal vi overlade mere ansvar til de enkelte ledere på de sociale institutioner, skriver social- og handicapordfører for Konservative.

Til sidst er vi også nødt til at erkende, at uanset hvor mange midler og muskler vi kaster efter tilsynet, så vil der altid være brodne kar, som ikke bliver opdaget, skriver Brigitte Klintskov Jerkel (K).
Til sidst er vi også nødt til at erkende, at uanset hvor mange midler og muskler vi kaster efter tilsynet, så vil der altid være brodne kar, som ikke bliver opdaget, skriver Brigitte Klintskov Jerkel (K).Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Brigitte Klintskov Jerkel
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I et velfærdssamfund skal vi vurderes på, hvordan vi behandler, dem, der ikke kan selv, og dem der er allermest udsatte. Derfor skærer det mig dybt i hjertet hver evig eneste gang, det bliver afsløret, at mennesker med handicap, ældre, udsatte børn og unge eller alle andre socialt udsatte bliver behandlet dårligt. Det er simpelthen ikke godt nok.

Jeg er selv uddannet socialrådgiver, og det var oplevelser på socialområdet, som i sin tid ledte til, at jeg stillede op til Folketinget. Jeg har med selvsyn set, hvordan mennesker, der på ingen måde burde arbejde med socialt udsatte, har fået lov til det alligevel. Og jeg har oplevet, at det tilsyn, der burde opdage de brodne kar, ikke har fungeret efter hensigten.

Fakta

Hvad skal det sociale tilsyn kigge efter, når det kommer på besøg?

Hvordan får vi et sociale tilsyn, der både sikrer udsatte borgeres ret til hjælp af høj kvalitet i hele landet, samtidig med at hverken de sociale tilbud eller socialtilsynet drukner i krav? Det sætter Altinget Social til debat henover de kommende måneder. 

Om Altingets temadebatter:
Altingets temadebatter sætter spot på et aktuelt nicheemne.

Alle indlæg er udelukkende alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Har du lyst til at bidrage til debatten? Så er du velkommen til at skrive til Katja Gregers Brock på [email protected].

Derfor lovede jeg mig selv, at hvis jeg nogensinde blev valgt til Folketinget, ville jeg arbejde benhårdt på at styrke det sociale tilsyn, så samfundets udsatte kunne få den hjælp og omsorg, de fortjener. Som velfærdssamfund er vi nødt til at garantere, at der bliver taget hånd om de mest udsatte blandt os.

Kvaliteten afhænger af de ansatte 

Jeg har siden været med til at styrke det sociale tilsyn flere gange. Første gang da vi selv var i regering, og socialministeren var min partikollega, Mai Mercado, men også efterfølgende som opposition har vi konservative været med til at styrke tilsynet.

Vi har også i flere aftaler været med til at sikre, at de ansatte på socialområdet har de rette kompetencer og den rette faglighed. Vi følger udviklingen tæt, for vejen til sociale tilbud af høj kvalitet afhænger først og fremmest af, at de ansatte er klædt godt på til at yde den rette omsorg.

Er det så sket nok? Det er et svært spørgsmål. På den ene side er vi altid med på at se, hvordan vi kan styrke det sociale tilsyn yderligere. Det er afgørende, at tilsynet har de rigtige værktøjer og den nødvendige finansiering, så de kan føre en fyldestgørende kontrol med området. 

Læs også

Et bedre tilsyn må ikke føre mere bureaukrati med sig

På den anden side må det sociale tilsyn heller ikke påføre bostederne, herbergerne og krisecentrene unødigt bureaukrati. Der er heldigvis rigtig mange dygtige mennesker ansat på socialområdet, og det er vigtigt, at kringlet papirarbejde ikke erstatter tiden til omsorg for de socialt udsatte borgere.

Det sociale tilsyn må heller ikke påføre bostederne, herbergerne og krisecentrene unødigt bureaukrati.

Brigitte Klintskov Jerkel
Social- og handicapordfører, Konservative

Vi skal huske på, at der arbejder afsindigt mange ildsjæle på de sociale tilbud, som brænder for at gøre en forskel for dem, der har brug for hjælp. Det er vigtigt, at vi, i vores iver efter at komme de brodne kar til livs, ikke gør omsorgsopgaven umulig for de mange dygtige medarbejdere, der hver dag gør en forskel for socialt udsatte borgere.

Det gælder både i offentligt og privat regi. Og jeg mener, at særligt sidstnævnte spiller en vigtig rolle, hvis vi skal sikre høj kvalitet på socialområdet. Det private sociale tilbud spiller en stor rolle for især det specialiserede socialområde, og derfor skal vi bestemt også lade private ildsjæle løfte deres del af opgaven. 

Læs også

Vi skal overlade mere ansvar til de enkelte ledere

Til sidst er vi også nødt til at erkende, at uanset hvor mange midler og muskler vi kaster efter tilsynet, så vil der altid være brodne kar, som ikke bliver opdaget.

Det private sociale tilbud spiller en stor rolle for især det specialiserede socialområde, og derfor skal vi bestemt også lade private ildsjæle løfte deres del af opgaven.

Brigitte Klintskov Jerkel
Social- og handicapordfører, Konservative

Der vil altid være nogen, som end ikke burde arbejde i nærheden af udsatte borgere, men som det sociale tilsyn alligevel ikke får øje på. For tilsynet kan ikke være overalt hele tiden.

Derfor er vi også nødt til at overlade et ansvar til lederne på de enkelte institutioner. De bærer et grundlæggende ansvar for at sikre, at deres ansatte udfører deres arbejde ordentligt, og at de leverer den omsorg og service, som de er ansat til.

Det betyder også, at vi skal sikre, at det er de rigtige mennesker, der leder de enkelte sociale tilbud. Det gør vi ved at stille krav til dem, ligesom vi må sanktionere dem, hvis de ikke er i stand til at leve op til det ansvar, der påhviler dem.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Brigitte Klintskov Jerkel

MF (K), byrådsmedlem, Greve
socialrådgiver

0:000:00