Temadebat: Hvad skal det sociale tilsyn kigge efter, når det kommer på besøg?

Hvordan balancerer man et grundigt tilsyn af hjælpen til borgerne på den ene side, mens man på den anden side undgår, at tilsyn og sociale tilbud drukner i krav? Det sætter Altinget Social til debat henover de kommende måneder. 

Det sociale tilsyn er løbende til kritisk debat. For hvad skal de tilsynsførende kigge efter, når de kommer på besøg? Det spørger Altinget Social en række aktører i en ny temadebat. 
Det sociale tilsyn er løbende til kritisk debat. For hvad skal de tilsynsførende kigge efter, når de kommer på besøg? Det spørger Altinget Social en række aktører i en ny temadebat. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Katja Gregers Brock

Det handler i sidste ende om at sikre, at socialt udsatte borgere i hele landet får den nødvendige hjælp: Det sociale tilsyn overvåger løbende herberger, krisecentre, plejefamilier og andre sociale tilbud for at holde øje med, at borgerne får den indsats, de har ret til.

Men det sociale tilsyn er løbende til kritisk debat. For hvad skal de tilsynsførende kigge efter, når de kommer på besøg?

Blandt aktører i social-Danmark lyder det blandt andet, at tilsynet ikke forstår fagligheden på det enkelte tilbud, at der stilles modsatrettede krav, og at det trækker store ressourcer blandt personalet, hver gang tilsynet kommer forbi – tid der bliver trukket fra arbejdet med de udsatte borgere. I forsommeren anbefalede Torben Tranæsudvalget desuden, at der gennemføres et eftersyn med det sociale tilsyn.

0:000:00