Debat

Krag og Hækkerup: Social fond skal åbne investorers øjne for sociale projekter

DEBAT: Den Sociale Investeringsfond skal sikre sammenhængende og langsigtede investeringer i gode projekter, der skaber bedre liv for udsatte borgere. Det er sund økonomi at investere i mennesker, skriver Astrid Krag og Karen Hækkerup. 

Den Sociale Investeringsfond kan blive bindeled mellem kommuner, leverandører og investorer, skriver Astrid Krag og Karen Hækkerup. 
Den Sociale Investeringsfond kan blive bindeled mellem kommuner, leverandører og investorer, skriver Astrid Krag og Karen Hækkerup. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Daniel Bue Lauritzen er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og har været ansat hos Altinget siden 2017.

Daniel er redaktør for Altinget By & Bolig og Altinget Transport. Han har tidligere været ansvarlig for Altinget Udvikling og Altinget Christiansborg og været tilknyttet både forside- og debatsektionen. 

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Astrid Krag og Karen Hækkerup
Henholdsvis social- og indenrigsminister og bestyrelsesformand i Den Sociale Investeringsfond

Satspuljen blev ofte kritiseret for at være fejlslagen socialpolitik.

Projekterne var alle velment, men viden fra projekterne gik alt for ofte tabt, uden at der var en systematisk opsamling af erfaringerne og læringen fra indsatserne.

Og vi må nok erkende, at der med satspuljen over årene blev lavet for mange kortsigtede lappeløsninger. Med for mange små puljer og kortsigtede projekter. Som ikke har sat sig i varigt bedre liv.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Resultatet blev en fragmenteret og for kortsigtet socialpolitik.

Allerede gode eksempler
Folketinget har oprettet Den Sociale Investeringsfond.

Den Sociale Investeringsfond skal være limen, der kan stykke en model for investeringer i velfærdsområderne i Danmark sammen

Astrid Krag og Karen Hækkerup
Henholdsvis social- og indenrigsminister og bestyrelsesformand i Den Sociale Investeringsfond

Med den har en bred kreds af partier slået fast, at vi tror på, det betaler sig at investere i mennesker. At de mange penge, vi bruger på at forbedre socialt udsattes liv og vilkår, også giver bedre chancer for en god fremtid.

Og at socialpolitikken skal tænkes sammenhængende og langsigtet.

De første eksempler på, hvad vi kan med Den Sociale Investeringsfond, har allerede set dagens lys. Senest et partnerskab med blandt andet Dialog Mod Vold, som skal udvikle en familieorienteret behandling til voldsudøvere, voldsudsatte og deres børn.

Før det blev der indgået et partnerskab, som på sigt skal få flere unge ud af hjemløshed. Sammen med Hjem til Alle Alliancen, hvor flere af landets største kommuner (Aarhus, Høje Taastrup, København og Roskilde Kommune) indgår, er Den Sociale Investeringsfond ved at afsøge, om der kan udvikles et socialt investeringsprogram, hvor der investeres i at udbrede Housing First-metoden.

Vi ved, at metoden kan hjælpe mennesker ud af hjemløshed, men den bliver ikke brugt i tilstrækkeligt omfang.

Nyt socialt værktøj
Med sociale investeringer har vi fået et nyt værktøj i socialpolitikken. Med investeringer i indsatser, som har en dokumenteret effekt.

Uanset om indsatsen sker i Horsens eller hovedstaden. Indsatser, der kan udbredes og ikke kun er båret af den lokale, frivillige ildsjæl.

Den Sociale Investeringsfond skal hjælpe kommunerne med at videreudvikle deres mange gode programmer til socialt udsatte. Med at tænke investeringsorienteret og langsigtet.

Vi tror på, at der lokalt er mange gode løsninger.

Vi tror også på, der er mange, der gerne vil levere indsatsen. Og vi tror på, at vi kan få investorer til at se potentialet i at investere i menneskers trivsel.

Det er nemlig herigennem – det værdige liv – at vi kan få flere mennesker til at være en del af fællesskabet.

Fond skaber bedre liv og økonomi
Det kan være svært i en travl kommunal hverdag at få de økonomiske og faglige ender til at hænge sammen.

Det skal Den Sociale Investeringsfond hjælpe til ved at investere i at udvikle og udbrede indsatser på de større velfærdsområder, der både skaber bedre liv og bedre offentlig økonomi.

I dag mangler der et bindeled mellem kommuner, leverandører og investorer.

Folketinget har afsat 78 millioner kroner til Den Sociale Investeringsfonds egne investeringer. Og Den Sociale Investeringsfond skal være limen, der kan stykke en model for investeringer i velfærdsområderne i Danmark sammen.

På den måde er visionen, at vi vil gå fra at se vores investeringer i mennesker som blot og bare udgifter til faktisk at give mennesker et bedre liv, en bedre trivsel og en mulighed for at rykke tættere ind i fællesskabet, som mange af dem oplever at stå på grænsen af eller helt udenfor.

Investering i mennesker
Det er også en mulighed for at gøre systemet bedre.

Så de mange milliarder, vi sammen investerer i at løfte udsatte – en grundlæggende del af velfærdsamfundets mission – faktisk får den effekt, vi håber på; at færre tidligere anbragte bliver hjemløse, at flere får mulighed for at bidrage med det, de kan på arbejdsmarkedet, mere lighed i sundhed, og at færre falder helt ud af fællesskabet, hvis de gennemgår skelsættende negative oplevelser som skilsmisse, stress eller depression.

Med Den Sociale Investeringsfond har vi et værktøj til at sætte handling bag ordene.

Vi siger, at penge brugt klogt på mennesker ikke er udgifter, det er investeringer i fremtiden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Astrid Krag

MF (S), fhv. social- og ældreminister
student (Tørring Amtsgymnasium. 2001)

Karen Hækkerup

Formand, Den Sociale Investeringsfond og Nordic Safe Cities
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00