Debat

LivaRehab-direktør: Penge til voldsramte er hårdt tiltrængt

DEBAT: SATS-aftale satte fokus på ambulant hjælp til ofre for vold i nære relationer, og det er hårdt tiltrængt. Det er på høje tid, at vi sætter ind for at hjælpe dem, skriver Flora Ghosh, direktør for LivaRehab.

"De
har behov for massiv hjælp – psykologisk, socialt og økonomisk –
hvis voldsramte skal videre i livet," siger Flore Ghosh
"De har behov for massiv hjælp – psykologisk, socialt og økonomisk – hvis voldsramte skal videre i livet," siger Flore GhoshFoto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ingen kan være tjent med en livstidsdom i et fængsel af frygt og skam

Flora Ghosh
Direktør i LivaRehab

Af Flora Ghosh
Direktør i LivaRehab

Vold skader meget mere end sæbeøjet, det brækkede ribben og mærkerne under rullekraven. Vold begået af en nær relation sætter sig i sindet og følger dig i årevis. Det kommer ud i form af social angst, misbrug og manglende tiltro til, at omgivelserne vil os det godt. Og det kan betyde, at voldsofre efterlades på et sidespor i livet – langt væk fra job, uddannelse og et ordentligt netværk.

I mit arbejde som direktør for LivaRehab – center for rehabilitering af mennesker med skader fra prostitution, vold og seksuelle overgreb – kan alle, der opsøger os, fortælle os, at livet gik i en skæv retning, da de blev mødt med vold.

Alene i år har flere hundrede kvinder henvendt sig til os. Vi møder hende, der plages af skyldfølelse over for sit barn over, at hun blev slået og sparket på sin gravide mave. Hende, der altid går med lange ærmer for at skjule cigaretmærkerne. Og hende, der ikke forlod sin lejlighed i månedsvis af frygt for at møde ekskæresten på åben gade.

Massivt behov for hjælp
Alle har de følgevirkninger fra volden, og det betyder, at både de og deres muligheder for at skabe sig et liv for dem selv og deres børn lammes. De har behov for massiv hjælp – psykologisk, socialt og økonomisk – hvis de skal videre i livet. Det kan sagtens lykkes. Mange af de voldsramte, der har været i forløb hos os, har det bedre i dag. De arbejder, går i skole og går ned ad gaden uden at se sig over skulderen, men det har taget tid og kræfter fra både dem og mit personale. For følgevirkninger fra vold kræver, at vi som samfund tager ofrene alvorligt.

Fakta
Bland dig i debatten! 
Send et debatindlæg til [email protected].

Derfor er det godt at dette års SATS-aftale fandt plads til at sætte fokus på ambulant hjælp til ofre for vold i nære relationer. Alle vi, der arbejder med voldsramte, ved, at det er hårdt tiltrængt. Ingen kan være tjent med en livstidsdom i et fængsel af frygt og skam, og det er på høje tid, at vi sætter ind for at lukke dem ud.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00