Minister: Fattigdomsgrænse er meningsløs

NYHED: Velfærdsministeren afviser en dansk fattigdomsgrænse. Hun vil i stedet kortlægge borgernes sociale problemer.
Problemerne i Velfærdsdanmark handler mere om social arv end om fattigdom, mener velfærdsminister Karen Jespersen (V). Hun afviser en dansk fattigdomsgrænse.
Problemerne i Velfærdsdanmark handler mere om social arv end om fattigdom, mener velfærdsminister Karen Jespersen (V). Hun afviser en dansk fattigdomsgrænse.Foto: colourbox.com
Kristine Bertelsen
Skal Danmark have en officiel fattigdomsgrænse? Spørgsmålet blev endnu engang diskuteret i sidste uge, da SF havde kaldt velfærdsminister Karen Jespersen (V) i samråd.

For Danmark har ifølge SF brug for en officiel fattigdomsgrænse, så diskussionen om fattigdom kan handle om løsninger af fattigdomsproblemet og ikke definitioner af begrebet.

Men den præmis er velfærdsministeren ikke enig i. Hun mener ikke, at det er muligt eller nødvendigt at definere en fattigdomsgrænse.

"Det giver ikke mening at lave en fattigdomsgrænse, der bygger på den relative fattigdom, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd f.eks. har gjort det. Her er man fattig, hvis man har en indkomst, der ligger under halvdelen af medianindkomsten. Det vil sige, at hvis alle tjente dobbelt så meget, som de gør i dag, ville der stadig være lige mange fattige. Den metode kan derfor kun bruges til at beskrive ulighed, ikke fattigdom," siger Karen Jespersen.

Dokumentation

Samrådsspørgsmål til velfærdsministeren om stigende fattigdom i Danmark

Samrådsspørgsmål L: Om hvilke initiativer ministeren vi tage for at modvirke det stigende antal fattige børn og voksne i det danske samfund? De seneste tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at antallet af børn, der lever i fattigdom, steg med 11-12.000 personer fra 2001 til 2005, svarende til en stigning på mellem 23-32 pct. alt afhængig af opgørelsesmetoden. Disse børn har dårlige livsbetingelser for så vidt angår uddannelse, sundhed etc. Situationen bliver ikke bedre af, at tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd samtidig viser, at fattigdom ikke er noget forbigående fænomen. 2005 var der knap 48.000 personer, der havde levet i fattigdom i mindst tre år i træk, og der er således sket en stigning i andelen af fattige, som har været fattige i en længerevarende periode, fra 21,7 pct. i 2001 til 24,4 pct. i 2005.  

Samrådsspørgsmål M: Ministeren har udtalt, at man aldrig skal sige aldrig i forhold til en fattigdomsgrænse, hvis der er nogen, der kan komme med et brugbart bud. Vil ministeren nedsætte en hurtigarbejdende arbejdsgruppe, der skal komme med et oplæg til, hvordan man kan indføre en officiel fattigdomsgrænse i Danmark? Det er spørgerens opfattelse, at en officiel fattigdomsgrænse er nødvendig i forhold til at tydeliggøre problemets størrelse.

Spørger: Özlem Sara Cekic (SF)


Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00