Nye regler skal rydde op i BPA-ordning

HANDICAPPEDE: Godkendelsesordning og ens takster for hjælp til handicappede under BPA-ordning lyder lovforslag fra regeringen. EL ønsker overenskomster, mens KL drømmer om mere styring.
Det er et meget dyrt område med klare borgerrettigheder, siger konsulent Rigmor Lund fra KL om BPA-ordningen.
Det er et meget dyrt område med klare borgerrettigheder, siger konsulent Rigmor Lund fra KL om BPA-ordningen. Foto: Colourbox
Kasper Frandsen

Ved at sikre fælles takster for BPA-ordningen skaber det både bedre retssikkerhed for borgerne, men også større ensartethed på tværs af kommunerne.

Zenia Stampe (R)
Socialordfører
Der er behov for strammere regler for hjælp til svært handicappede, der har store behov for hjælp stort set hele døgnet.

Derfor har regeringen fremsat et lovforslag kort før årsskiftet, som netop har været i høring.

De nye regler skal sikre ens takster i alle kommuner til hjælp for personer under den såkaldte BPA-ordning samt gøre det sværere med en såkaldt godkendelsesordning for firmaer, der snyder med ordningen, overhovedet at komme ind på markedet.

Og det glæder Danske Handicaporganisationer og Muskelsvindfonden.

Dokumentation

BPA - Borgerstyret Personlig Assistance

BPA er et tilbud til voksne med en betydelig og varigt nedsat funktionsevne, der er afhængig af hjælp til at udføre almindelige daglige funktioner, og som har et omfattende behov for pleje, overvågning, ledsagelse eller praktisk bistand.
Med BPA får brugeren af ordningen mulighed for selv at organisere den hjælp, som han/hun er afhængig af. Brugeren er arbejdsgiver eller arbejdsleder for hjælperne.

Der er meget stor forskel på BPA-ordninger. Nogle brugere har et hjælpebehov få timer dagligt, hvor andre har hjælpebehov i alle døgnets timer.

BPA gives i princippet som et kontant tilskud, der er beregnet ud fra det bevilgede timetal. Det bevilgede timetal beror på en konkret og individuel vurdering af hjælpebehovet. Kommunen bevilger BPA.

Reglerne findes i §§ 95 og 96 i Serviceloven og betyder i hovedtræk:

- Brugeren kan overdrage arbejdsgiveransvaret til LOBPA, en privat leverandør eller en nærtstående og blot have ansvar for den daglige ledelse.

- Brugeren kan have det fulde arbejdsgiveransvar og lade kommunen eller en privat leverandør varetage lønadministrationen.

- Brugeren kan have det fulde arbejdsgiveransvar og selv varetage hele administrationen af BPA-ordningen, beregne løn, indeholde skat osv.

Frem til januar 2009 hed BPA "hjælpeordningen".

Kilde: Landsorganisationen for Borgerstyret Personlig Assistance 


0:000:00