Orbán, Farage og det yderste højre bryder gennem politiforbud og udfordrer EU’s topfolk lige op til valget
"Europas ledere har fejlet," siger Ungarns Viktor Orbán, efter at myndigheder i Bruxelles forsøgte at lukke en konference med alt fra nationalister til abortmodstandere og katolske præster. Deltagerne fik i stedet foræret et dramatisk eksempel på det, de kalder for undertrykkelse fra "woke-EU".
Thomas Lauritzen
Europa-analytikerBRUXELLES: De sidste håndfulde konfetti fra en firmafest eller et for længst glemt bryllup ligger oppe i loftslamperne og ulmer, da Viktor Orbán begynder at grine på scenen.
”Jeg vil da godt sige tak til vores tunesiske ven,” fniser Ungarns regeringsleder: ”Det her vil vel sige, at det var en god beslutning, da belgierne lukkede dig ind i landet,” siger han i festsalen Claridge ikke så langt fra EU-kvarteret.
Orbáns ord udløser en form for paradoksal latter blandt det publikum af højrenational observans, som lige har siddet og klappet henrykt af ungarerens historier om, hvordan der bare kommer NUL indvandrere ind i hans land – uanset hvad EU så finder på af fælles asylregler og anden ”afpresning” eller ”undertrykkelse”.
Det er i strid med forfatningen at forbyde politiske møder. Punktum.
Alexander De Croo
Belgiens regeringsleder
Salen er fyldt med foldere, der advarer om ”Europas Forenede Stater”, om landbrugets ”stille død”, den manglende respekt for den kristne kernefamilie og faren ved årtiers voksende muslimsk indvandring.
Men det er takket være en tunesisk indvandrer, at denne nationalkonservative konference ved navn NatCon overhovedet kunne gennemføres. Han hedder Lassaad Ben Yaghlane, og han er indehaver af den her blinkende sal ved Place Madou, som var det eneste sted, der ville modtage dem efter to andre afslag.
”Jeg bryder mig ikke specielt om deres holdninger. Men en kontrakt er en kontrakt. Og min holdning er, at alle skal have lov til at udtrykke sig,” siger Ben Yaghlane, der står ude i forgangen og skæver med verdenstrætte øjne hen mod indgangen.
Politiet kom og lukkede dørene
Det var derude, hvor der hele tirsdag eftermiddag stod en række politifolk og forhindrede folk i at komme ind. Nu er ordensmagten væk, for efter mange timer lykkedes det arrangørerne og deres advokater at få klageinstansen ved det belgiske Statsråd til at omstøde borgmesterens ordre om at lukke konferencen.
Sammenstødet mellem de konservative nationalister og det, de fremstiller som den etablerede, liberalt-venstreorienterede og internationalistiske elite, rammer lige i øjet for NatCon.
”Folk siger altid, at vi overdriver, når vi taler om elitens cancel-kultur. Nu er vi blevet bevæbnet med det perfekte eksempel på, at vi har ret,” siger Ellen Fantini, chefredaktør for mediet The European Conservative.
Så skidt med, at der kun var tale om en lokal borgmester, som siger, at han gav ordren udelukkende af hensyn til den offentlige orden. Og skidt med, at borgmesteren senere blev sat på plads af Belgiens regeringschef, der forsvarede ytringsfriheden.
”Det er i strid med forfatningen at forbyde politiske møder. Punktum,” meddelte Alexander De Croo onsdag morgen.
Men da var skaden sket, og historien om det undertrykkende EU-establishment kom straks op i fulde omdrejninger.
"Det er fuldstændig som det gamle Sovjet"
”De prøver at lukke munden på os, men det vil ikke lykkes. Vi, der har kæmpet for frihed før, må nu kæmpe for vores frihed igen,” lyder det i salen fra Viktor Orbán, som henviser til dengang, han kæmpede mod sovjetimperiet. Nu er det så EU-imperiet, der skal holdes stangen, kan man forstå.
Det samme siger den garvede Brexit-stjerne Nigel Farage, som faktisk stod på scenen, da det belgiske politi dukkede op tirsdag formiddag. Briten kan næsten ikke skjule sin begejstring over, at han selv og EU-landenes nationalkonservative partier nu får så smuk en offerrolle foræret lige før sommerens europaparlamentsvalg.
Dette øjeblik vil give et enormt boost til alle de euroskeptiske valgkampagner i juni.
Nigel Farage
Tidl. formand for UK Independence Party og Brexit Party
”Det her er fuldstændig som det gamle Sovjet. Bare fordi, man sætter spørgsmålstegn ved deres stadig tættere union og deres globalisering, så skal man lukkes ned. Hvis noget bekræfter mig i Brexit, så er det da det her,” siger Farage.
Han glemmer hurtigt at se trist og fornærmet ud, da han på platformen X udråber det seneste døgns dramatiske skærmydsler som sin ”måske mest succesrige dag” i Bruxelles nogensinde:
”Dette øjeblik vil give et enormt boost til alle de euroskeptiske valgkampagner i juni,” skriver Nigel Farage.
Ligesom Orbán og andre nationalistiske og nationalkonservative politikere drømmer Farage om et valgår, hvor magten tipper skarpt mod højre i Europa-Parlamentet samtidig med, at deres ven Donald Trump bliver genvalgt som præsident i USA.
Woke-EU har fået en på tuden
De seneste dages konference organiseret i Bruxelles af den højreorienterede tænketank Edmund Burke Foundation skriver sig ind i en udvikling og et netværk, hvor højrenationale kræfter på tværs af Atlanten arbejder sammen.
Her hos Claridge synes gæsterne tydeligvis, at de lige har oplevet noget stort.
”Woke-EU” har fået en på tuden, siger en tysk adelsdame med fingervanter. Alt fra abortmodstandere til kongeromantikere, konspirationsteoretikere og katolske præster passerer på scenen med en fornyet overbevisning om, at de skal redde verden fra at drukne i et ”ocean af nihilistisk ateisme,” som en af dem siger.
Den ulasteligt klædte forsamling på et par hundrede mennesker blandt projektører, blomsterdekorationer, klapstole og croissanter føler sig sejrrig denne regnfulde onsdag midt i april, hvor Ungarns leder besøger dem lige før aftenens europæiske topmøde et par kilometer væk.
Viktor Orbán og de andre bruger begivenheden til at indramme billedet af en EU-valgkamp og et mere langsigtet magtskifte, der vil styrke ham og hans ligesindede i Europa-Parlamentet, i EU-Kommissionen og i regeringskontorerne rundt omkring.
Det er ikke kun i Danmark, at præcis dette EU-valg i en krigstid ses som et fingerpeg om meget andet.
Orbán angriber de andre ledere
”I Italien har Giorgia Meloni grebet magten, og om ikke så længe vil Marine Le Pen være på vej mod skyerne i Frankrig,” siger Orbán.
”Dette valg handler om, at ledelsen af EU har fejlet. Europas ledere har fejlet. Derfor skal de skiftes ud. Den grønne omstilling har fejlet, landbrugspolitikken har fejlet, konkurrencedygtigheden har fejlet. De sagde, at sanktionerne mod Rusland ville stoppe krigen. Men krigen fortsætter. De ledere må væk,” siger han.
Jeg er ikke Putins ven, men det her er ikke Ungarns krig. Det burde ikke være Europas krig.
Viktor Orbán
Ungarns regeringsleder
Den ungarske leder har intet problem med at undsige hele EU’s Ukraine-politik få timer før, han over en middag onsdag aften skal drøfte den med de andre medlemslandes ledere, der næsten alle vil øge støtten til de hårdt pressede ukrainere.
Samme dag står statsminister Mette Frederiksen (S) i øvrigt sammen med lederne fra Holland og Tjekkiet ude i Nato sammen med generalsekretær Jens Stoltenberg og efterlyser europæisk luftforsvar til Ukraine. Viktor Orbán er fuldstændig ligeglad.
”Jeg er ikke Putins ven, men det her er ikke Ungarns krig. Det burde ikke være Europas krig. Det, som EU gør, er dårligt. Man arbejder ikke på en fredsaftale med russerne, men støtter i stedet en krig, som Ukraine ikke kan vinde,” siger han.
Håb om styrkelse i Parlamentet
Om lidt kommer Polens tidligere regeringschef, Mateusz Morawiecki fra partiet Lov og Retfærdighed (PiS), også og holder tale her i højrefløjens festsal. Han har indledt et tæt samarbejde med Orbán og Meloni.
Nede foran scenen sidder polske og italienske nationalkonservative, flankeret af oprørske kendisser som Nigel Farage og den tidligere franske præsidentkandidat, Éric Zemmour.
Sidstnævnte har for nylig meldt sit parti, Reconquête, under fanerne i den nationalkonservative gruppe ECR i Europa-Parlamentet, som også Danmarksdemokraterne gerne vil sidde i, hvis de bliver valgt ind til sommer.
I så fald kan de komme til at tumle med, om de kan dele gruppe med Viktor Orbán. Under NatCon i Bruxelles blev det nemlig stadig mere tydeligt, at det er planen for ECR efter valget.
”Jeg forventer helt klart, at Orbán kommer med i ECR. Det bliver en gruppe, som kan ændre hele balancen i det næste Europa-Parlament og skabe et højreflertal. Bare vent og se,” siger Zemmour, der tirsdag måtte holde pressemøde ude på fortovet, fordi han ikke kunne komme ind og holde sin tale.
"Vi skal lytte til hinanden"
Det ser franskmanden nu ud til at være ganske godt tilfreds med onsdag, hvor politifolkene er væk, og medierne flokkes om ham.
”Jeg har ikke bedt om den her ekstra opmærksomhed. Men jeg tager da gerne imod den,” siger Éric Zemmour, hvis spidskandidat til europaparlamentsvalget er Marine Le Pens niece, Marion Maréchal.
Ude ved garderoben står indehaveren af Claridge, Lassaad Ben Yaghlane. Han har lige endnu en gang talt med borgmesteren i denne lille Bruxelles-kommune, Saint-Josse. Borgmesteren hedder i øvrigt Emir Kir, og han er af tyrkisk familie.
”Vi skal lytte til hinanden og vise hinanden respekt, selv når vi er uenige. Hvor ender vores samfund ellers, sagde jeg til ham. Og det kunne han da godt se. Han er god nok,” siger Ben Yaghlane.
Den tunesiske belgier ligner en mand, der er glad for, at det her snart er overstået. Indtil næste gang.