Overblik: Her er finansloven på socialområdet

AFTALE: Partierne bag finanslovsaftalen afsætter 500 millioner kroner til at bekæmpe ensomhed blandt socialt udsatte, der er flere borgerrådgivere på vej ud i kommunerne, og indsatsen mod social kontrol styrkes. Få overblikket her.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Det må ikke være en kamp at få hjælp, og det er åbenlyst, at retssikkerheden er presset for mennesker med handicap. Borgerrådgivere har været et stærkt ønske fra flere støttepartier og organisationer på området, og jeg er rigtig glad for, at vi nu kan få det udbredt i flere kommuner. 

Astrid Krag
Social- og Indenrigsminister, Socialdemokratiet

De 36 fagpersoner, der allerede nu har titel af borgerrådgiver, kan se frem til at få endnu flere kollegaer med en lignende titel i de kommende år.

Det står klart efter præsentationen af finanslovsaftalen for 2021.

Her er partierne blevet enige om at afsætte 30 millioner kroner i 2021 og 35 millioner kroner årligt i perioden 2022-2024, så kommunerne kan ansætte flere borgerrådgivere.

Dokumentation

Her er initiativerne på socialområdet, der får penge:

- For at bekæmpe ensomhed og isolation blandt udsatte afsættes der to puljer på i alt 500 millioner kroner. Pengene skal blandt andet gå til at finansiere oplevelser og aktiviteter på restauranter, hoteller og forlystelsesparker.

- Der afsættes penge til anbringelsesudspillet 'Børnene først'. I alt afsættes der cirka 1,6 milliarder kroner i 2021-2024.

- Flere borgerrådgivere: Der afsættes 30 millioner kroner i 2021 og 35 millioner kroner årligt i perioden 2022-2024 til en pulje, hvorfra kommunerne kan søge midler til at ansætte borgerrådgivere for.

- Ankestyrelsen får fem millioner til at afvikle sagspukler.

- Partierne er enige om at etablere en forsøgsordning med klippekort til ekstra ledsagelse for personer med handicap. Pengene skal gå til, at personer bosat på bosteder kan få en times ekstra ledsagelse til at deltage i aktiviteter uden for hjemmet.

- Indsatsen mod negativ social kontrol styrkes. Partierne har fundet ti millioner kroner årligt, der skal gå til bedre opsporing af problemer og uddannelse af de faggrupper, der oplever unge som udsættes for negativ social kontrol.

- Bydelsmødre får 2,8 millioner kroner i driftsstøtte til foreningens arbejde med sårbare eller isolerede kvinder.

- Bedre rådgivning af skilsmissefamilier: Der er afsat en pulje på fem millioner kroner til familierådgivning og løsning af konflikter forbundet med lange ventetider i Familieretshuset. 

- Udviklingshæmmedes Landsforbund får 3,7 millioner kroner i årlig driftsstøtte i perioden 2021-2024.

- Styrket indsats for dobbeltminoriteter: Partierne har fundet fem millioner kroner om året til at forbedre hjælpen til LGBT-personer med minoritetsbaggrund. Pengene skal gå til at oprette et nyt krisecenter til målgruppen.

Se hele aftalen her.


0:000:00