Overblik: Uddannelse halter i de udsatte boligområder

LISTE: Et lavt uddannelsesniveau er fællesnævner for alle de 25 boligområder, som er på den såkaldte ghettoliste i 2015. Fald i kriminalitet og øget beskæftigelse er blandt de tendenser, som har fået flere områder af listen.

Alle 25 boligområder på listen over udsatte boligområder har problemer med at leve op til målet om, at mere end hver anden beboer skal have mere end grundskoleuddannelse.&nbsp; <br>
Alle 25 boligområder på listen over udsatte boligområder har problemer med at leve op til målet om, at mere end hver anden beboer skal have mere end grundskoleuddannelse. 
Foto: colourbox.com
Christian Juhl MølgaardMads Bang

En gennemgang af de særligt udsatte boligområder på den netop offentliggjorte årlige liste viser, at uddannelsesniveauet er et gennemgående svagt træk i alle de 25 områder.

Ikke et eneste af de 25 områder har en beboersammensætning, der hiver andelen af beboere, der kun har taget en grundskole, ned under 50 procent.

I 20 af de 25 områder er beskæftigelsen også et problem, og andelen af indvandrere og efterkommere af indvandrere overstiger i 17 områder den politisk fastsatte grænse på 50 procent.

Dokumentation

De fem kriterier

  1. Gennemsnittet for andelen af 18-64 årige uden tilknytning til arbejdsmarkedet eller uddannelse over de sidste to år overstiger 40 procent.
  2. Andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 50 procent.
  3. Gennemsnittet for antal dømte for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer for de sidste to år overstiger 2,70 procent af beboere på 18 år og derover.
  4. Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grunduddannelse, overstiger 50 procent af samtlige beboere i samme aldersgruppe.
  5. Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området, eksklusive uddannelsessøgende, er mindre end 55 procent af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.

0:000:00