Partier vil styrke retssikkerheden på socialområdet med ny fond

IDÉ: DF og EL vil oprette en ny retssikkerhedsfond, som kommunerne skal betale til, hvis de fejlagtigt giver afslag på ydelser, som borgere med handicap har ret til. Også R og SF ser positivt på forslaget. Fonden skal nedbringe antallet af fejl i klagesager på socialområdet.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Ved at indbetale den økonomiske besparelse, kommunen kan have ved ikke at træffe den rigtige afgørelse, til en fond har de et incitament til at forbedre afgørelserne.

Karen Wung-Sung
Medlem, Advokatrådet

Har en kommune fejlagtigt givet afslag på en ydelse, som en borger med handicap har ret til, kan det fremover komme til at koste kommunerne en økonomisk straf.

Sådan lyder tankerne bag oprettelsen af en ny retssikkerhedsfond, som er blevet foreslået af Advokatrådet*. Regeringens støttepartier ser positivt på ideen.

Den økonomiske bod skal indbetales til en fond, som dels skal sikre, at borgerne modtager et økonomisk plaster på såret, og dels opkvalificerer de kommunale sagsbehandlere til ikke at begå lignende fejl i fremtiden.

Dokumentation

Her er hovedresultaterne fra Advokatrådets rapport
Ankestyrelsen traf 7.226 afgørelser i klagesager i 2019 fra borgere, der søgte om støtte til hjemmehjælp, hjælpemidler, ledsagerordninger, aflastning og dets lige. 10 procent førte til ændring i sagerne, og 32 procent af klagesagerne blev sendt retur til genbehandling i kommunen. 42 procent af afgørelserne blev omgjort. Det er stigning fra 2013, hvor 29 procent af klagesagerne blev omgjort.

Klagesager om hjælp til børn med funktionsnedsættelse omgøres i mere end 50 procent af alle tilfælde. Til sammenligning omgøres 39 procent af klagesagerne for voksne.

Kommunerne sagsbehandlede i 2019 2.287 klagesager to gange på grund af mangelfuld sagsbehandling. Det har forlænget sagsbehandlingstiden fra 6-7 måneder til 12-14 måneder.

Den højeste omgørelsesprocent er i sager om støtte til hjemmetræning. Her omgøres 71 procent af det samlede antal klagesager (46 stk) i 2018.

Kilde: Advokatrådets rapport 'Retssikkerhed for udsatte borgere'.


0:000:00