Pelle Dragsted: Regeringen er på vej med den mest ulighedsskabende skattelettelse, der findes
Det lader til, at Mette Frederiksen har glemt sine valgløfter om lighed og retfærdighed, hvis hun går med til at sænke skatten på aktieindkomster. For det er den mest ulighedsskabende skattelettelse, der findes i værktøjskassen, skriver Pelle Dragsted.
Pelle Dragsted
Politisk ordfører, MF (EL)"Glemmer I. Så husker jeg" sagde Mette Frederiksen fra talerstolen til Socialdemokratiets kongres sidste år med henvisning til, at Socialdemokratiet gik til valg på at sænke skatten for almindelige lønmodtagere.
Nu lader det til, at Mette Frederiksen selv har svært ved at huske.
For regeringen er angiveligt på vej med en skattelettelse, som absolut ikke går til almindelige lønmodtagere, men til den absolutte økonomiske elite. Nemlig, en sænkelse af aktie-topskatten.
Hvis det står til Moderaterne og Venstre, vil regeringen bruge 800 millioner kroner på at sænke skatten på det største aktieafkast fra 42 til 40 procent.
Det er kun omkring to procent af de skattepligtige i Danmark, der vil få glæde af sådan en skattelettelse.
De 5.000 rigeste danskere vil i gennemsnit få en skattelettelse på cirka 110.000 kroner om året ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, imens de omkring 98 procent af os får præcis ingenting, hvis regeringen sænker top-aktieskatten.
Kommer kun den økonomiske elite til gode
Når skattelettelser på aktier er så skæve og ulighedsskabende, skyldes det, at formuen - herunder formue i aktier - er superkoncentreret i toppen.
Aktieindkomst kræver at man ejer aktier. Og ejer man en stor formue i aktier, er der mulighed for store gevinster. Blandt top én-procent udgør aktie- og kapitalindkomst over 40 procent af indkomsten i gennemsnit.
Den økonomiske elite tjener i høj grad deres penge på arbejdsfrie indkomster ved gevinster på blandt andet aktier og kapital.
Uligheden har slået rekord i de seneste år, og set i et længere perspektiv har aktieindkomster været en væsentlig drivkraft for øgede indkomstforskelle. Sænkes skatten på aktier, vil denne ulighedstendens fortsætte med øget kraft.
Hvis aktieskatten sænkes, er der tale om en kovending i Socialdemokratiets politik
Pelle Dragsted
Politisk ordfører, Enhedslisten
Hvis vi for alvor vil uligheden til livs, skal vi, som flere ulighedsforskere har påpeget, beskatte arbejdsfrie indkomster (gevinster fra aktier, kapital og bolig) mere og ikke mindre.
Hvis aktieskatten sænkes, er der tale om en kovending i Socialdemokratiets politik.
Det går direkte imod deres ulighedsudspil og den kampagne, Socialdemokraterne førte før valget i 2019, hvor de tværtimod foreslog at øge skatten på de højeste aktieafkast.
Udhuler top-topskat
Sidste år indgik regeringen en aftale om lettelser i topskatten. Det førte til en del kritik.
Men indførelsen af den nye såkaldte top-topskat, som skulle ramme de 8.500 rigeste danskere, var Mette Frederiksens figenblad for at få skyllet de blå skattelettelser ned i baglandet.
Desværre er top-topskatten hullet som en si.
98 ud af de 100 rigeste danskere kan undgå at betale top-topskatten, ved at udbetale aktieindkomst i stedet for lønindkomst til sig selv.
Sænkes top-aktieskatten bliver hullet i top-topskatten endnu større, og vil i endnu højere grad stå tilbage som ren og skær symbolpolitik uden substans.
Påmindelse om retfærdighed
Jeg vil gerne igen minde Mette Frederiksen om hendes tale på Socialdemokratiets kongres:
Socialdemokraterne bør vende tilbage til den røde blok, og stå ved deres løfter
Pelle Dragsted
Politisk ordfører, Enhedslisten
"At være et arbejderparti. Det handler altså ikke om, at dem, der arbejder, skal beskattes mest muligt. Det handler til gengæld om fordeling. Om rimelighed og retfærdighed. At de bredeste skuldre skal bære de tungeste byrder," sagde hun.
Kære Mette. En sænkelse af aktieskatten er det stik modsatte af fordeling, rimelighed og retfærdighed.
Man kan faktisk dårligt finde på en skattelettelse, der skaber så meget ulighed.
Socialdemokraterne bør vende tilbage til den røde blok, og stå ved deres løfter. Så kan vi sammen sænke skatten for dem, der har mindst, og dem, der lever af ærligt arbejde.
Og vi skal øge skatten for dem, der primært lever af arbejdsfrie kapitalindkomster.
Dét er rimelighed og retfærdighed.