Politisk flertal vil hjælpe mænd i voldelige forhold

PARTNERVOLD: Mindst 13.000 mænd udsættes hvert år for fysisk vold fra deres partner. Satspuljepartierne vil gøre op med tabuet. Ny indsats skal øge fokus på problemet.

Det er ikke kun kvinder, der har brug for at slippe ud af voldelige forhold. Også mænd kan have brug for hjælp.

Det mener partierne bag satspuljeaftalen. Samtlige partier på nær Enhedslisten er enige om at afsætte 65,6 millioner kroner til indsatsen mod vold i nære relationer. Penge, der ifølge flere aftalepartier blandt andet skal gå til at sætte fokus på mænd, der oplever vold i hjemmet.

"Der er mænd, der udsattes for vold, men det er enormt tabubelagt at snakke om. Det forsøger vi at ændre på nu," siger Karin Nødgaard, socialordfører for Dansk Folkeparti.

46.000 udsat for vold i hjemmet
Hvert år udsættes omkring 46.000 danskere for fysisk partnervold, viser tal fra Socialministeriet. Ud af dem er 13.000 mænd. Ifølge Karin Nødgaard er der dog store mørketal på området, fordi mænd ikke ønsker at tale om vold i hjemmet.

"Der er enorme mørketal, når det handler om at anmelde partnervold, og især mænd kan have svært ved at tale om det," siger hun.

Tidligere har indsatsen for at hjælpe mænd udsat for partnervold været spredt, men med den nye satspuljeaftale forsøger partierne at skabe et mere samlet fokus.

Udover et styrket fokus på mænd skal pengene fra satspuljeaftalen gå til en ny national enhed som blandt andet skal drive en national hotline, give juridisk rådgivning og indsamle og formidle viden om vold i hjemmet.

Arbejdsopgaver som Landsorganisationen af Kvindekrisecentre (LOKK) tidligere har varetaget. Men det er ikke fordi, at LOKK har gjort et dårligt stykke arbejde, at opgaverne nu sendes i udbud, siger Karin Nødgaard. Det handler bare om at få mere fokus på, hvilke indsatser, der virker.

"I dag har vi ikke en samlet enhed, der kan se på hele området i sammenhæng. Det får vi nu," siger hun.

S vil fastholde opgaver hos LOKK
Hos Socialdemokratiet, der også er med i satspuljeaftalen, er man tilfreds med de ekstra penge, der er afsat til at styrke indsatsen mod vold i nære relationer og det ekstra fokus på mænd. Alligevel undrer det næstformand i ligestillingsudvalget Yildiz Akdogan (S), at LOKK's opgaver nu skal ligge i en ny national enhed.

"Jeg er glad for, at der bliver afsat flere penge til området, men det undrer mig, at LOKK ikke skal varetage opgaverne. Jeg håber da, at LOKK byder ind på opgaven i udbudsrunden," siger hun.

Den ekstra indsats mod vold i nære relationer modtages med moderat begejstring af speciallæge Karin Helweg-Larsen, ekstern lektor på Københavns Universitets Institut for Folkesundhedsvidenskab, som igennem mange år har forsket i overgreb og vold i nære relationer.

"Det er da glimrende, at der tilføres flere penge til området, men det lyder nu mest som en hensigtseklæring, som ikke for alvor rokker ved indsatsen," siger hun.

Hun understreger, at vold mod mænd i efterhånde mange år har været en del af dagsordenen – og at der for eksempel allerede er givet ekstra støtte til de eksisterende mandekrisecentre.

Hvis man for alvor vil forhindre vold i nære relationer, burde man sætte ind med mere undervisning, lyder opfordringen.

"Vi skal gøre en endnu større indsats i børnehaver og skoler for at forebygge og forhindre, at personer af begge køn bliver frustrerede og reagerer på en åndsvag måde. Det er noget, som virkelig batter," siger Karin Helweg-Larsen.

Forrige artikel Socialminister vil lægge kommunal frivilligrapport i graven Socialminister vil lægge kommunal frivilligrapport i graven Næste artikel Thyra Frank bliver ny ældreminister Thyra Frank bliver ny ældreminister
 • Anmeld

  Bertel Johansen · Maskinmester

  Så spilder vi igen en hulens masse penge

  Når politikere eller andre absolut vil bruge en masse penge noget "feel-good-projektmageri" slører de altid det hele med at "der er et enormt mørketal."

  Og dermed har de sikret sig at ingen kan kontrollere om der overhovedet er et problem, og om pengeforbruget overhovedet ændrer noget.

  65,6 millioner kroner vil nu blive brugt på offentlig ansættelse af vel 100 såkaldte "akademikere" der har taget en lang overflødig uddannelse, og som vil forsyne os med en ny endeløs mængde af "nyere undersøgelser viser at... osv" og som alt sammen blot skal legitimere deres nye vellønnede job, uden at det vil ændre det mindste på noget som helst i de menneskelige relationer i de små hjem.

  Karin Nødgård og Dansk Folkeparti er os et dyrt bekendtskab som politiker. • Anmeld

  BJ · x

  IKKE FOR TIDLIGT

  Mænd gør fysisk vold når kvinden udsætter ham for psykisk vold ..men dette kan jo ikke ses på manden .. Mange kvinders udsættelse for vold er selvforskyldt .. Og manden behøver hjælp et sted at flygte hen pga. den psykiske vold,som der udløser fysisk vold fra mandens side ,,Og når manden oveni det hele, sommetider bliver udsat for fysisk vold er bægeret fuldt .. MÆNDENE BURDE BARE FORLADE DEN SINDSYGE KVINDE OG IKKE UDSÆTTE HENDE FOR AFSTRAFFELSER..