Radikal moral

Ugens klumme handler om den høje moral, De radikale pålægger sig selv i det ophedede udlændingespørgsmål. Det nye R-princip om "lukkede kasser" kan bane vej for en SR-valgsejr, mens tilføjelsen "åbne grænser" er politisk dødt.
Rasmus Nielsen

De Radikale pålægger sig selv så høj moral i udlændinge-spørgsmålet, er det truer SR før valget. Men hvis R nedtoner det moralske - ikke økonomisk begrundede - krav om ”de åbne grænser” og fremmer princippet om ”lukkede kasser” med optjeningssystem, kan det være, at vi endnu engang får et tæt opløb på valgdagen.

Rasmus Nielsen
Redaktør, Altinget.dk
Det radikale Venstre har i ugevis sat sig på den ophedede danske udlændingedebat. På partiets 99. landsmøde forleden lanceredes princippet om ”Åbne grænser – lukkede kasser.” Det sidste lyder mere radikalt end det første.

Udspillet kom efter en sommer, hvor Marianne Jelved havde stillet som betingelse for en mulig SR-regering efter næste valg, at 24-års kravet for familiesammenføring tages af bordet. Vi kan moralsk ikke være bekendt at sidde Europarådets kritik overhøring, lød hendes ræsonnement. Rådet mener, at kravet strider mod fundamentale menneskerettigheder.

I torsdags nuancerede Jelved på ægte radikal vis sit synspunkt, efter at have læst regeringens svar på Europarådets kritik. Nu kan partiet leve med en ændret 24-års regel for familiesammenføring, så den kun rammer folk, der forsøger på tvangs- eller arrangeret ægteskab.

24-års reglen blev første gang lanceret af daværende indenrigsminister Thorkild Simonsen (S) i et interview, jeg lavede til Kristeligt Dagblad. Den har siden vist sig som et effektivt værktøj til at bremse tilstrømningen til landet. 24-års reglen nyder usædvanlig politisk opbakning fra S henover VK til DF, og er som sådan ikke til at ryste af sig. Uanset det højere juristeri fra Europarådet, som de færreste har forudsætninger for at vurdere. I øvrigt står politisk vilje altid over juridisk fortolkning.

0:000:00