Regeringen ignorerer ghetto-anbefalinger

GHETTOISERING: For godt et år siden kom regeringens egne eksperter efter fire års arbejde med 15 konkrete anbefalinger mod ghettoisering. Siden er der kun blevet fulgt op på et enkelt forslag. Det møder hård kritik. Også internt i Venstre.
Regeringen lader ghettoerne i stikken og svigter dermed en af samfundets største udfordringer, lyder kritikken.
Regeringen lader ghettoerne i stikken og svigter dermed en af samfundets største udfordringer, lyder kritikken. Foto: Colourbox.com
Jørgen Skadhede
Fakta
Anbefalinger

Her følger et lille udpluk af Programbestyrelsens anbefalinger til regeringen:

Øget økonomisk støtte til renovering, nedrivning og infrastruktur

Statslige kultur og uddannelsesinstitutioner i udsatte boligområder

Mulighed for andre ejerformer på toppen af alment byggeri

Bedre muligheder for, at boligselskaber kan udleje til erhverv

Kommunerne skal have hjemmel i planlovgivningen til at stille krav om blandede boligformer i nye boligområder.


Kilde: Programbestyrelsen
Regeringen lader ghettoerne i stikken og svigter dermed en af samfundets største udfordringer. Så barsk lyder kritikken af regeringen nu fra både dens egen ekspert og oppositionen. Og Venstres Eyvind Vesselbo er enig i kritikken.

I november 2008 nedkom regeringens egne eksperter i Programbestyrelsen mod ghettoisering med en diger rapport og 15 konkrete anbefalinger til regeringen.

Siden er der kun blevet fulgt op på en enkelt anbefaling omkring en justering af udlejningsreglerne.

Skuffet formand
Programbestyrelsens formand, Jørgen Nue Møller, er meget kritisk og skuffet over regeringens manglende prioritering af ghettoproblematikken.

"På mig virker det som om, at regeringsapparatet helt har mistet interessen for at gøre noget. Der skal være nogen til at sætte noget i gang. Nogen, der skal bestemme sig for, at nu gør vi noget. Nogen, der skal sætte nogle penge af, eksempelvis i en finanslovsforhandling, nogen, der skal forlange, at ministerierne samarbejder om at tage udgangspunkt i vores anbefalinger. Det, man kan se nu, er, at der reelt ikke er nogen, der gør noget," siger Jørgen Nue Møller.

Universiteter skal ud i ghettoerne
Han er især kritisk over for, at regeringen ikke har fulgt anbefalingen om at tage initiativ til at flytte offentlige kultur- og uddannelsesinstitutioner ud i de udsatte områder.

"Der er nogen på toppen, der bør skubbe til universiteterne og andre store uddannelsessteder. Der er ikke noget, der ville være så godt for disse områder, som at få nogle studerende. Det vil være med til at give områderne ny status og en ny form for liv. Mange af områderne har i forvejen en campusagtig karakter, og netop studerende går meget op i at bo billigt og tæt på deres uddannelsessted, så det vil også kunne tiltrække flere ressourcestærke beboere," siger Jørgen Nue Møller.

Vesselbo: Kæmpe problem
Også Venstres egen Eyvind Vesselbo undrer sig over, at der ikke er sket noget.

"Når man sætter et arbejde i gang i et udvalg, der kommer med så gennemarbejdede og konkrete forslag, så har jeg svært ved at forstå, hvorfor der ikke er sket noget. For der er ikke sket noget. Jeg kan kun sige, at det er et kæmpe problem for det danske samfund, at der ikke er sket noget, men det bliver et endnu større problem, hvis der ikke snart sker noget," siger Eyvind Vesselbo.

0:000:00