Retssag om svigt skal danne skole for kommuners erstatningspligt

OVERBLIK: En principiel sag om Slagelse Kommunes ansvar for manglende tilsyn med en plejefamilie har netop været i Østre Landsret. Institut for Menneskerettigheder har taget del i sagen, fordi den kan få stor betydning. KL mener, sagen er forældet og foreslår i øvrigt en helt anden model til at udbetale erstatninger.

Foto: Martin Sylvest/Scanpix
Kasper Kaasgaard

 ”Vi mangler en autoritativ vurdering af, hvor juraen ligger i disse sager.

Michael Gøtze
Professor i forvaltningsret, Københavns Universitet

Denne sag handler om, om Slagelse Kommune vidste eller burde vide på forskellige tidspunkter i sagen, og om de gjorde nok for at undersøge det, da der kom oplysninger frem.

Jonas Christoffersen
Direktør, Institut for Menneskerettigheder

Der er formentlig et nybrud på vej i kommuners ansvar i sager om svigt.

Særligt én retssag, som er på vej igennem Østre Landsret, kommer til at sætte standarden for, om ofre for overgreb kan kræve erstatning, hvis kommunen ikke har gjort nok for at forhindre og stoppe overgrebene.

Ifølge professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet Michael Gøtze er den slags særligt svært at påvise.

Dokumentation

Fakta om sagen

Omkring årtusindskiftet blev fire søstre placeret i en plejefamilie i det nuværende Slagelse Kommune, efter deres far dræbte deres mor. Over en årrække blev de udsat for grove overgreb og vanrøgt af plejefaderen.

Han har senere betalt erstatning til pigerne, men tre af søstrene (den fjerde er handicappet) har anlagt sag mod kommunen for svigt og manglende tilsyn.

Kommunen havde udliciteret tilsynet til en privat virksomhed, som også har ydet erstatning til søstrene. Sagen blev af byretten henvist direkte til Østre Landsret efter enighed blandt sagens parter. Det sker i sager af principiel art.

Pigerne kræver hver 300.000 kroner af Slagelse Kommune. Det beløb er inspireret af en lignende sag fra Tønder, som dog ikke nåede igennem retssystemet. Her blev der indgået forlig, og ofrene fik netop hver 300.000 kroner i erstatning.

Kilde: Politiken


0:000:00