Debat

Sind Ungdom: Erfaringsdeling mellem psykisk sårbare unge bør skrives ind i ti-årsplanen for psykiatrien

Civilsamfundet skal i højere grad tænkes ind i psykiatriplanen. Derfor skal støtte mellem psykisk sårbare unge prioriteres, så de unge kan finde støtte, tryghed og forståelse i hinanden, skriver Sind Ungdom.

Vi skal styrke koblingen mellem den kliniske behandling og den frivillige peer-to-peer støtte i civilsamfundet. Vi skal tænke dette samarbejde yderligere ind i ti-årsplanen, skriver Sind Ungdom.
Vi skal styrke koblingen mellem den kliniske behandling og den frivillige peer-to-peer støtte i civilsamfundet. Vi skal tænke dette samarbejde yderligere ind i ti-årsplanen, skriver Sind Ungdom.Foto: Jonas Skovbjerg Fogh/Ritzau Scanpix
Thomas Alexander Hoelgaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Alfred, en 21-årig ung mand, sidder isoleret på sit værelse, fanget i en cyklus af angst. Hver dag er en kamp mod usynlige fjender i hans sind, og lige nu virker alt tomt og meningsløst. Hurtig professionel hjælp er afgørende for Alfred.

I ti-årsplanen for psykiatrien på 3,165 milliarder kroner er der afsat 412 millioner kroner til hurtigere hjælp til unge som Alfred, der døjer med en psykisk sygdom. Dette er utrolig vigtigt, men det er kun en del af løsningen.

At kunne spejle sig i andre, der selv har erfaringer med psykisk sårbarhed, skaber håb og øget selvværd.

Thomas Alexander Hoelgaard
Direktør for Sind Ungdom

Alfred har også brug for et sted, hvor han kan føle sig set og forstået blandt jævnaldrende. Et ligeværdigt fællesskab, der kan rumme hans sårbarhed, og et socialt holdepunkt, der også er der, når behandlingen er sat på lavt blus eller helt stopper.

Forestil dig nu, at ti-årsplanen også tænker Alfreds liv ind i en samlet løsning for ham. Her kan lokale fællesskaber som Sind Ungdom og andre foreninger spille en vigtig rolle. Alfred kan her møde andre unge, der ligesom ham selv har brug for et frirum, hvor han kan være sig selv, trygt og fordomsfrit, og have vished om, at andre er der for ham, fordi de har lyst.

For unge som Alfred er støtten fra andre unge en stor hjælp. At kunne spejle sig i andre, der selv har erfaringer med psykisk sårbarhed, skaber håb og øget selvværd. Det hjælper ham til at føle, at han ikke er alene, og at andre også har brug for ham. Det hjælper ham til at finde fodfæste i hverdagen. 

Læs også

Peer-to-peer støtte hjælper

Vi ved, at peer-to-peer (støtte mellem personer, der deler erfaringer relateret til psykisk sygdom) kan mindske tilbagefald og reducere genindlæggelser for mennesker med psykisk sygdom. Får man støtte fra nogen, som selv har erfaringer med psykisk sygdom, kommer man sig hurtigere.

Når vi er allermest sårbare, har vi allermest brug for støtte.

Thomas Alexander Hoelgaard
Direktør for Sind Ungdom

Ny forskning fra Region Hovedstadens Psykiatri viser, at selv korterevarende peer-to-peer støtte kan hjælpe mennesker med at komme sig over eller leve bedre med deres psykiske lidelse. Derfor anbefaler forskerne at indføre peer-to-peer forløb som en fast del af behandlingen af psykisk sårbare mennesker.

Når vi er allermest sårbare, har vi allermest brug for støtte. Derfor skal vi styrke koblingen mellem den kliniske behandling og den frivillige peer-to-peer støtte i civilsamfundet. Vi skal tænke dette samarbejde yderligere ind i ti-årsplanen.

Det vil bidrage til, at flere unge kan finde støtte, forståelse og tryghed blandt andre unge, når deres behandling stopper. For Alfred og mange andre unge som ham kan det være forskellen mellem at overleve og at trives. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Alexander Hoelgaard

Direktør, Sind Ungdom
Psykologi og kommunikation (Roskilde Uni. 2005)

0:000:00