Debat

Socialrådgiverne: Ældreloven kan øge uligheden

Regeringens løfter om mere selvbestemmelse og valgfrihed på ældreområdet vil i bedste fald være forbeholdt de mest ressourcestærke ældre. I værste fald vil det blive endnu sværere for de mest udsatte ældre at navigere i systemet, skriver Ditte Brøndum. 

Socialrådgiverne kan sikre større lighed i alderdommen, hvis de fik lov til at spille en større rolle på ældreområdet, skriver Ditte Brøndum.
Socialrådgiverne kan sikre større lighed i alderdommen, hvis de fik lov til at spille en større rolle på ældreområdet, skriver Ditte Brøndum.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Ditte Brøndum
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

For et par år siden blev min mormor meget syg. Det var kommet snigende over en årrække med store smerter på grund af gigt, og da hendes mand Preben døde, var der ikke meget livsgnist tilbage.

Det var Preben, der havde stået for al den digitale kommunikation med kommunen, for som min mormor sagde, så var hun mere interesseret i sit strikketøj, mens Prebens hobby var ”det med PC'en”.

Men det med PC'en var altså ikke bare en hobby. Det var også en garanti for, at de fik svaret på de rigtige breve, så de fik den rigtige hjælp i takt med, at de blev gamle og syge.

Heldigvis trådte min mor til, da Preben ikke længere var ved min mormors side, og hun påtog sig opgaven med at hjælpe min mormor lige til det sidste – også med mitID, netbank og e-boks.

Læs også

Selvbestemmelse kan ramme de udsatte ældre
Desværre er det ikke alle, der er så heldige at have en pårørende som min mor. Faktisk er der ganske mange – især blandt de mest økonomisk udsatte og dem med færrest ressourcer – som har et begrænset netværk eller ringe kontakt til deres pårørende.

For disse borgere kan det være svært at overskue og gøre brug af valgmulighederne i ældreplejen, og hvis de tilmed har økonomiske udfordringer eller problemer med det digitale, så bliver det ikke lettere.

Derfor er jeg bekymret for, at regeringens løfter om mere selvbestemmelse og valgfrihed på ældreområdet i bedste fald vil være forbeholdt de mest ressourcestærke ældre, mens det i værste fald vil blive endnu sværere for de mest udsatte ældre at navigere i systemet.

Jeg mener, at man skal have socialrådgiverne på banen i ældreplejen, så de gode ambitioner på ældreområdet kan komme alle ældre til gavn.

Ditte Brøndum
Næstforkvinde, Dansk Socialrådgiverforening

Heldigvis er der masser af socialrådgivere, som er eksperter i at vejlede og støtte mennesker, så de bliver bekendt med deres rettigheder i de offentlige. Og på familieområdet, beskæftigelsesområdet og socialområdet varetager vi allerede funktioner, hvor vi rådgiver borgere om økonomi, vejleder frontpersonale og etablerer samarbejde mellem borgere, civilsamfund og det offentlige.

Derfor mener jeg, at man skal have socialrådgiverne på banen i ældreplejen, så de gode ambitioner på ældreområdet kan komme alle ældre til gavn.

Socialrådgiverne på banen
Det har man allerede forsøgt sig med i Københavns Kommune. Her startede man for to år siden et forsøg med at ansætte to socialrådgivere til at hjælpe de ældre med at håndtere økonomien, søge boligstøtte og håndtere ændringer i deres daglige liv – og de gode erfaringer betyder, at man i dag har fem fastansatte socialrådgivere tilknyttet plejecentrene og hjemmeplejen i København.

Et konkret eksempel kommer fra socialrådgiveren Lasse. Han havde lagt mærke til, at en ældre borger med begyndende demens blev ved med at få p-bøder. Årsagen var, at selvom borgeren havde en p-licens ved sin gamle bolig, var der ikke søgt om en ny efter indflytningen på plejehjemmet.

Fremtidens ældrepleje kalder nemlig på socialfaglige kompetencer og indsigt. 

Ditte Brøndum
Næstforkvinde, Dansk Socialrådgiverforening

Det var der ikke lige nogen, der havde tænkt over, så Lasse tog hånd om situationen, afmeldte licensen og sørgede for, at borgerens bil blev solgt.

Social- og sundhedsassistenter og -hjælpere løfter en kæmpe opgave i ældreplejen, hvor de med deres faglighed yder en fantastisk pleje og omsorg for borgerne.

Men jeg tror, at man kan frigive værdifuld tid hos plejepersonalet, befri de ældre for mange af deres økonomiske og digitale frustrationer samt sikre større lighed i alderdommen, hvis socialrådgiverne fik lov til at spille en større rolle på ældreområdet. Ikke som erstatning for de dygtige faggrupper, som allerede arbejder med ældre – men som et supplement.

Fremtidens ældrepleje kalder nemlig på socialfaglige kompetencer og indsigt, så ældrelovens øgede selvbestemmelse ikke kun bliver et skridt fremad for de ressourcestærke, men også for de mest sårbare i vores samfund.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ditte Brøndum

Næstformand, Dansk Socialrådgiverforening
Socialrådgiver









0:000:00