U-vending: Først blev han udelukket. Nu skal DF-spids alligevel i clinch med von der Leyen i stor EU-debat

Dansk Folkepartis Anders Vistisen får lov til at repræsentere EU’s yderste højre, når de europæiske partigrupper tørner sammen i Maastricht 29. april, selv om arrangørerne først havde sagt nej til at invitere ham.

Anders Vistisen er blevet udpeget som talerør for sin nationalkonservative højrefløjsgruppe i Europa-Parlamentet.
Anders Vistisen er blevet udpeget som talerør for sin nationalkonservative højrefløjsgruppe i Europa-Parlamentet.Foto: Europa-Parlamentet
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Dansk Folkepartis Anders Vistisen kan godt begynde at pudse sine bedste politiske slagord af.

I en bemærkelsesværdig U-vending kun én uge før en stor EU-debat i den hollandske by Maastricht har arrangørerne bag debatten alligevel sagt ja til at lade ham repræsentere EU-Parlamentets yderste højregruppe, Identitet & Demokrati, på scenen.

Indtil i fredags var beslutningen den modsatte. Anders Vistisen blev ikke anset som officiel spidskandidat for sit parti, forklarede arrangørerne til Altinget.

Derfor var han ikke inviteret til at debattere med de øvrige repræsentanter fra de politiske grupper, herunder siddende EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen, der repræsenterer EU’s konservative EPP-gruppe.

En beslutning, som Vistisen beskrev som ”udemokratisk”, og som også partiformand Morten Messerschmidt opponerede kraftigt imod.

Læs også

Står til stor fremgang

Den beslutning er nu ændret, så Vistisen alligevel får lov til at repræsentere sin europæiske partigruppe.

Det sker efter pres fra formanden for den europæiske sammenslutning af partier yderst til højre, Gerolf Annemans. Han kommer fra det belgiske Vlaams Belang, der sammen med franske Rassemblement National, tyske Alternative für Deutschland, det østrigske Frihedsparti med flere har peget på Dansk Folkepartis parlamentariker som deres talerør til debatten.

”Efter nøje overvejelse har vi accepteret deres anmodning,” siger Valentino Vondenhoff, der er kommunikationsansvarligt for Studio Maastricht, der afholder debatten sammen med det førende EU-medie, Politico og Maastricht Universitet. 

Det ville være som en amerikansk præsidentkandidatdebat uden Donald Trump.

Anders Vistisen (DF)
EU-parlamentariker

Han medgiver, at det ville være problematisk at udelukke en gruppe, der står til stor fremgang i meningsmålingerne.

”Det handler også om, at vi vil have et afbalanceret politisk spektrum repræsenteret og ikke kun venstrefløjen og midterpartier,” siger Valentino Vandenhoff.

Europa-Parlamentets anden nationalkonservative gruppe, ECR, hvor blandt andre den italienske premierminister Georgia Melonis Fratelli d’Italia og Sverigedemokraterna sidder, er ikke stillet med en kandidat.

Den eneste logiske beslutning

Anders Vistisen kalder det ”den eneste fornuftige og logiske beslutning", at han nu skal med, ikke mindst i lyset af den vælgerfremgang, som det yderste højre står til i meningsmålingerne.

”Debatten ville have manglet en demokratisk legitimitet, for det er måske helt op til hver fjerde eller femte vælger, der ikke ville være repræsenteret i de her debatter. Men det ville også være underligt, fordi det, de andre partier vil tale om, er, at højrefløjen er på fremmarch," siger Vistisen og fortsætter:

”Det ville være som en amerikansk præsidentkandidatdebat uden Donald Trump.”

Spids eller ej?

Studio Maastrichts oprindelige begrundelse for ikke at lade Vistisen få en plads på scenen var, at han ikke var sit partis officielle spidskandidat til jobbet som EU-kommissionsformand, sådan som det er tilfældet med von der Leyen og de øvrige kandidater.

Det skyldes, at gruppen principielt er modstander af, at spørgsmålet om det europæiske topjob bliver blandet ind i den europæiske valgkamp.

I sidste ende er det EU-landene, der bestemmer, hvem de vil udpege som den næste formand for EU-Kommissionen, uanset hvem de europæiske partigrupper stiller frem. Derfor har ID-gruppen ikke villet gøre Vistisen til en officiel spidskandidat.

Valentino Vandenhoff gør dog klart, at arrangørerne i invitationen til ID-gruppen gør opmærksom på, at det fortsat er en debat blandt kandidater til formandsposten i EU-Kommissionen, han indtræder i.

Betyder det, at ID har accepteret, at Vistisen er deres udpegede spidskandidat?

”Altså, de har ikke svaret på det. Men det er det, vi har sagt til dem,” siger han.

Vistisen selv kalder det spørgsmål for "en pseudodebat" i og med at flere af de andre partigrupper stiller med både to og tre kandidater til posten og dermed heller ikke kan anses for at købe præmissen om egentlige spidskandidater.

"Men der er da ikke nogen tvivl om, at hvis medlemsstaterne kommer frem til at indstille mig som kommissionsformand eller én af de andre fra min gruppe, så er der da ikke nogen af os, der stemmmer imod det," siger han. 

Fuldstændig uhørt

Nu udestår spørgsmålet, om Vistisen også kan få sig en invitation til den anden store debat på europæisk plan inden EU-valget i juni. Den finder sted i Europa-Parlamentet 23. maj og er arrangeret af de europæiske public service-stationers sammenslutning, EBU.

Indtil videre har beskeden lydt, at der ikke var invitationer til dem, der ikke havde meldt sig som fulde spidskandidater på deres partis vegne.

Det kalder Vistisen ”et langt større problem”, end når private aktører som arrangørerne bag Maastricht-debatten udelukker folk.

”Når man bruger skattekroner på at organisere en debat, så er det fuldstændig uhørt, at alle grupperne ikke er repræsenteret,” siger han.

DF-parlamentarikeren tvivler på, at Folketinget ville have accepteret, hvis danske tv-stationer kun ville have nogle af partierne med til partilederrunder i forbindelse med folketingsvalg.

Derfor har ID-gruppen nu lavet en formel protest over den manglende invitation.

Fakta

De skal debattere i Maastricht

  • Anders Vistisen
    Valgt for den nationalistiske højrefløjsgruppe, Identitet & Demokrati, hvor Dansk Folkeparti sidder
  • Ursula von der Leyen
    Valgt for de europæiske kristendemokrater og konservative, EPP, som Konservative er med i
  • Nicolas Schmit
    Valgt for de europæiske socialdemokrater, S&D, som Socialdemokratiet er med i
  • Marie-Agnes Strack-Zimmerman
    Valgt for sammenslutningen af liberale partier, ALDE, hvor Venstre og Radikale Venstre er medlem
  • Walter Baier
    Valgt for venstrefløjspartierne i The Left, hvor Enhedslisten er medlem
  • Bas Eickhout
    Én af to spidskandidater for de europæiske Grønne, hvor SF er medlem
  • Maylis Rossberg
    Valgt for European Free Alliance, som sidder sammen med De Grønne  i Parlamentet
  • Valeriu Ghilețchi
    Valg for sammenslutningen af kristne partier i Europa, ECPM

Læs mere om kandidaterne her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Vistisen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (DF), MEP (DF)
cand.jur. (Aarhus Uni. 2013)

Ursula von der Leyen

Formand, EU-Kommissionen, fhv. forsvarsminister, Tyskland (CDU)
KA i folkesundhedsvidenskab (2001), cand.med. (Mediziniche Hochschule, Hannover, 1991)

0:000:00