Debat

Velkommen til Socialdebatten

SOCIALDEBATTEN: Altinget.dks nye debatkoncept for socialområdet skydes i gang med en måneds særligt fokus på anbringelser af udsatte børn. Mød debattørerne og læs mere om Socialdebatten her.
Pernille Diana Castle Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Altinget l Social starter i dag, den 1. november, et nyt koncept, som forhåbentlig kan styrke og fokusere både den socialpolitiske og socialfaglige debat i Danmark. 

Vi kalder konceptet for Socialdebatten, der vil sætte skarpt på særligt udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for socialområdet.

Socialdebatten skydes i gang med et fokus på anbringelser af udsatte børn. Emnet er blandt andet særligt aktuelt på grund af den kommende tilsynsreform. Hvert emne bliver debatteret over fire uger, hvorefter både emne og debatpanel skiftes ud.

Det første debatpanel til Socialdebatten består af otte personer med hver deres udgangspunkt og viden om socialområdet. Panelet vil på skift levere skarpe og nuancerede indspark i debatten om anbringelser.

Du kan læse mere om debatpanelet her:

<img align="left" src="@nyimg=10804@" />Karen Hækkerup (S), social- og integrationsminister
Karen Hækkerup (S) blev i oktober 2011 udnævnt som social- og integrationsminister. Hun er uddannet cand.scient.pol. ved Københavns Universitet i 2010. I 1998 blev hun aktiv i dansk politik og har været medlem af Folketinget siden 2005.

Fakta
BLAND DIG I DEBATTEN! - Send en mail til [email protected]
Foto:
Foto:
Foto:
Foto: ft.dk

Torsdag 25. oktober blev regeringen og alle Folketingets partier enige om en tilsynsreform, som skal sikre en bedre kvalitet i døgntilbuddene til udsatte børn og handicappede. Det indebærer blandt andet, at tilsynsopgaven flyttes fra 98 kommuner til fem store tilsynsenheder, og der indføres nye krav til tilbuddene.

”De senere års grumme sager viser, at tilbuddene alt for længe har fået lov at leve deres eget liv. Vi har stillet for få og for uklare krav til tilbuddene, og vi har været for dårlige til at skelne mellem de gode og de dårlige tilbud,” lød det fra ministeren i forbindelse med aftalen om reformen. 

Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto: Claus Bjørn Larsen

<img align="left" src="@nyimg=12265@" />Geert Jørgensen, formand for Børnesagens Fællesråd og direktør i Landsforeningen af opholdssteder, botilbud og skolebehandlingstilbud
Geert Jørgensen sidder i en række bestyrelser på det sociale område. Han har arbejdet med anbragte børn og unge igennem 30 år. Han har gennem årene arbejdet meget med udvikling af anbringelsesområdet. Dette er de seneste år foregået i Center for Akkreditering og KvalitetsUdvikling (CAKU) og i Akkreditering Danmark. Et af hans fokuspunkter har været at styrke anbragte børn og unges ret og mulighed for et efterværn, der sikrer en bedre overgang til voksenlivet.

<img align="left" src="@nyimg=12308@" />Frank Ebsen, forskningsleder, Institut for Socialt Arbejde på Professionshøjskolen Metropol
Frank Ebsen er uddannet cand.merc. og forskningsleder ved Institut for Socialt Arbejde på Professionshøjskolen Metropol. Han har gennemført en række undersøgelser af socialt arbejde med udsatte børn og unge, og han er blandt andet ansvarlig for Børneinstituttet, som i samarbejde med kommuner undersøger sagsbehandleres praksis. Frank Ebsen forsvarede i 2012 sin afhandling om udsatte børn og unge ved Lunds Universitet.

<img align="left" src="@nyimg=12266@" />Anne-Dorthe Hestbæk, seniorforsker og leder af afdelingen Børn og Familie (SFI)
Anne-Dorthe Hestbæk har i mange år arbejdet med forskning i udsatte børn og unge, og hun har selv en fortid i en socialforvaltning. Hun har blandt andet udgivet ”Når børn og unge anbringes” og ”Tvangsanbringelser i Norden og Nye regler”. Sidstnævnte sætter særligt fokus på, hvordan og i hvilket omfang kommunerne faktisk implementerer ændringer i børnereglerne. Desuden har hun været med til at starte Danmarks første forløbsundersøgelse af anbragte børn, hvor SFI følger anbragte børn fra 1995-årgangen gennem deres barndom, ungdom og ind i voksenlivet.

<img align="left" src="@nyimg=12267@" />Lotte Christensen, børn og ungechef i Lolland Kommune
Lotte Christensen er chef for sundhedstjenesten, tandplejen samt børn og unge-myndigheden i Lolland kommune. Lolland er den kommune i Danmark med det højeste sociale indeks. Derfor mener hun, at der skal være et konstant fokus på faglighed, tiltag og økonomi i arbejdet med at ændre de sårbare børn og unges vilkår. Der har siden kommunalreformen været stort fokus på uddannelse, og målet er, at 75 procent af børnesagsbehandlerne har en diplomuddannelse i 2015. 

<img align="left" src="@nyimg=12276@" />Dorthe Lysgaard, direktør i Børns Vilkår
Dorthe Lysgaard er direktør i Børns Vilkår; en privat humanitær organisation, der i 35 år har arbejdet for, at alle børn kan få hjælp og sikres retten til en god barndom og et godt liv. Børns Vilkår hjælper hvert år tusindvis af børn gennem BørneTelefonen, SkoleTjenesten og Bisidderordningen og arbejder for at give dem en stemme i den politiske debat. Dorthe Lysgaard har været direktør i organisationen siden 2006, og hun har siden sin karrierestart i Sundhedsministeriet beskæftiget sig med social- og sundhedsområdet i ledende stillinger.

<img align="left" src="@nyimg=10880@" />Eyvind Vesselbo (V), socialordfører
Eyvind Vesselbo er uddannet magister i Kultursociologi. Eyvind har været medlem af Folketinget fra 2001 og har siden valget i 2011 været Venstres socialordfører. Derudover er han medlem af Socialudvalget, Miljøudvalget, Kulturudvalget, Sundheds- og Forebyggelsesudvalget samt Klima,- Energi- og Bygningsudvalget. I forbindelse med vedtagelsen af tilsynsreformen udtaler Eyvind Vesselbo: 
”Vi sikrer nu et uafhængigt tilsyn, som betyder en langt større sikkerhed for, at blandt andet børnene sikres de bedst mulige forhold på opholdsstederne.”

<img align="left" src="@nyimg=12256@" />Jimmy Streit, administrerende direktør for Børne- og Ungeforvaltningen i Odense Kommune
Jimmy Streit har været ansat i Københavns Kommune i fra 1982–2012 og startede i Odense Kommune januar 2012. Han har siden 1996 beskæftiget sig med ledelse, primært inden for børne- og ungeområdet. Børn og unges vilkår optager Jimmy Streit meget. Han sætter særligt fokus på at sikre et kvalificeret hverdagsliv, job og uddannelse for udsatte børn og unge samt sikre nye innovative tilgange, som kvalificerer de kommunale tilbud, uanset om det er børn og unge i særlige positioner eller om børn og unge i de almene kerneydelser.  

<img align="left" src="@nyimg=12328@" />Mikkel B. Nielsen og Chris S. Pedersen, indehavere af Care Konsulenterne
Mikkel Bak Nielsen og Chris Skak Pedersen har begge bred erfaring fra mange års pædagogisk arbejde. De har stiftet Care Konsulenterne, som ifølge dem er et innovativt pædagogisk rådgivnings- og anbringelsescenter, der er et netværk af selvstændige pædagogiske konsulenter, psykologer, socialrådgivere og psykiatere. Centerets tilknyttede samarbejdspartnere har dokumenteret erfaring inden for arbejdet med marginaliserede børn, unge og voksne. Desuden har Care Konsulenterne en bred vifte af tilbud til kommuner, institutioner samt private.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Hækkerup

Formand, Den Sociale Investeringsfond og Nordic Safe Cities
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

Eyvind Vesselbo

Fhv. MF (V), fhv. 1. viceborgmester, Gentofte, formand for Danske Ensembler, Orkestre og Operainstitutioner
mag.art. i kultursociologi (Københavns Uni. 1978)

Geert Jørgensen

Professionelt bestyrelsesmedlem
merkonom (Hillerød Handelsskole 1995)

0:000:00