Vibe Klarups coronadagbog uge 5: "Det virker, som om coronakrisen har bragt politikerne tættere på, hvordan hverdagen ser ud for udsatte borgere"

JOURNAL: Vibe Klarup er som formand for Rådet for Socialt Udsatte helt tæt på coronavirussens indflydelse på livet for landets socialt udsatte. Læs hendes dagbog om socialområdets bekymringer og løsninger på coronakrisen hver dag på Altinget Social.

Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Uge 5, torsdag d. 16. april kl. 11.46:
Når jeg kigger på tilbage på hele forløbet, så er der noget trist ved at blive blevet bekræftet i, at vi har et meget opdelt samfund. Det at de udsatte slet ikke er blevet syge, skyldes at de holder sig for sig selv og lever et liv, der er afsondret fra resten af samfundet. Omvendt er det jo enormt positivt, at de ikke er blevet smittet.

Hvis man kigger på det fra en systemvinkel, så har det været en fantastisk proces at være igennem. Forløbet har vist, at de store, men opdelte systemer, faktisk kan arbejde sammen, og at sektorgrænser er blevet overskredet meget enkelt og hurtigt.

Det er kommet til udtryk på forskellige måder. Samarbejdet mellem Københavns Kommune og Region Hovedstaden om udbredelsen af test blandt socialt udsatte er et eksempel. Et andet eksempel vil jeg beskrive som et decideret paradigmeskifte. Det er kommet til udtryk på stofområdet, hvor adgangen til misbrugsbehandling ofte er præget af, at man som misbruger skal opfylde en række betingelser og bevise, at man kan overholde en behandlingsplan. Den tilgang er fuldstændig suspenderet nogle steder, som eksempelvis på Reden i København, hvor der har været en læge ude og lave behandlingsplaner for udsatte kvinder. Den behandlingstilgang, der var før coronakrisen, passer ikke til misbrugere, der lever et kaotisk gadeliv. Men under coronakrisen har hensynet til at komme i behandling pludselig vejet højere end at de kunne passe ind i de kasser, man normalt arbejder med. Bankernes samarbejde med kommunerne om udbetaling af overførselsindkomster er et tredje eksempel.

Dokumentation

Sådan gør vi
Hver dag taler journalist på Altinget Social Simon Lessel med Vibe Klarup, der er formand for Rådet for Socialt Udsatte, de socialt udsattes officielle talerør.

Uddrag fra telefonsamtalerne skrives sammen til en dagbog over coronakrisens udvikling på socialområdet.

I de kommende dage kan du derfor læse mere om, hvilke bekymringer for coronavirussen der præger udsatte borgere som hjemløse, prostituerede og stofbrugere. Samtidig vil dagbogen sætte fokus på de nye tiltag, der sættes i værk for at inddæmme coronakrisen, og de eventuelt nye initiativer, der opstår på gadeplan som modsvar på coronavirussens udvikling.

Rådet for Socialt Udsatte er af social- og indenrigsminister Astrid Krag udpeget som bindeled mellem regeringen og organisationer, der arbejder med udsatte. Rådet skal indsamle og videregive organisationernes bekymringer om coronavirussen til ministeren, som dernæst vil tage stilling til eventuelt nye tiltag. Det kan du læse mere om her.

Fra uge 5 overgår dagbogen til at udkomme én gang om ugen.


0:000:00