Ugens embedsmand: Som forvaltningsdirektør styrer Jakob Krogh en stor bredde af fagligheder

MØD EMBEDSVÆRKET: Direktør for Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i København Kommunes Jakob Krogh har både erfaring fra det statslige og kommunale embedsværk. "På mange stræk er det næsten det samme. På andre er det som to solsystemer milevidt fra hinanden."

På historiestudierne beskæftigede Jakob Krogh&nbsp;sig med embedsværkets historie. Med da han selv blev ansat i sit første job i centraladministrationen var "omfanget af dygtighed, flid og professionalisme" en øjenåbner.<br>
På historiestudierne beskæftigede Jakob Krogh sig med embedsværkets historie. Med da han selv blev ansat i sit første job i centraladministrationen var "omfanget af dygtighed, flid og professionalisme" en øjenåbner.
Foto: Københavns Kommune
Malte Bruhn

Jeg synes grundlæggende, man som embedsmand må have en kæmpe respekt for, at politikere sætter deres mandat til offentlig bedømmelse mindst hvert fjerde år.

Jakob Krogh
Direktør i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune
Fakta
Jakob Manghezi Krogh (født 14. oktober 1970 i København) har været direktør i Københavns Kommunes Sundheds- og Omsorgsforvaltning siden februar 2019.

Han har direktionsansvaret for ældreområdet, boligområdet og de tværgående/driftsunderstøttende opgaver i forvaltningen.

Han har tidligere været afdelingschef og kontorchef i Sundheds- og Ældreministeriet.

Han er cand. mag i Historie fra Københavns Universitet. Han har også en Master i Social Science fra Oslo Universitet og RUC. 

Kilde: Jakob Krogh og Københavns Kommune

Hvilken opgave tager mest af din tid i øjeblikket?
Lige nu fylder håndtering af covid-19 helt klart det meste af tiden. Heldigvis lidt mindre end i det meget hektiske og uforudsigelige forår. Men covid-19 trækker stadig rigtigt mange ledelseskræfter og opmærksomhed, og der bliver trukket store veksler på mange af forvaltningens 10.000 medarbejdere og ledere.

Hvad er den største forskel på at være embedsmand i det kommunale og det statslige system?
På mange stræk er det næsten det samme. På andre er det som to solsystemer milevidt fra hinanden. Pulsen er anderledes. Den nationale mediemølle, som præger meget af det statslige systems arbejdsvilkår, fylder mindre, men er ikke helt fraværende i Københavns Kommune. Modsat er der et større pres på, fordi man skal have en kæmpe driftsorganisation til at fungere dag ud og dag ind. Der er en betydelig men passende og velanbragt opmærksomhed og interesse fra borgere, medier og politikere. En anden forskel er bredden af fagligheder, der skal ledes i min nuværende forvaltning. Her har vi både sundhedsprofessionelle, omsorgspersonale, akademikere, arkitekter og tekniske medarbejdere. I et departement leder man en mere ensartet faglighed.

Hvis du tænker tilbage på dit første job i embedsværket, hvad overraskede dig så mest ved den verden?
Nu var jeg tyvstartet lidt i et studenterjob i Forsvarsministeriet, så jeg var en smule forberedt. Men omfanget af dygtighed, flid og professionalisme var en øjenåbner - selv for én der gennem historiestudierne havde beskæftiget sig med embedsværkets historie og bureaukratiets udvikling og arbejdsgange. Min første chef i Beredskabsstyrelsen lærte mig på mesterlæreagtig vis vigtigheden af grundighed og omhu i sagsbehandlingen samt præcision og korrekthed i sproget. Det har jeg nydt godt af lige siden.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Sundhed

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024