Debat

100.000 har brug for en medicingennemgang - skal de ikke snart have den?

DEBAT: Patienter burde få gennemgået deres medicin. Det vil spare millioner, give bedre livskvalitet for patienterne og afhjælpe de praktiserende læger, mener formanden for fagforeningen Pharmadanmark.
Steffen Bager er formand for fagforeningen Pharmadanmark.
Steffen Bager er formand for fagforeningen Pharmadanmark.Foto: Altinget.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Steffen Bager,
Formand for Pharmadanmark - akademikere på lægemiddelområdet

"Lysten og viljen er der, men det kniber med tiden".

Sådan står der i en evalueringsrapport fra det tidligere Viborg Amt om et forsøg med medicingennemgang hos de praktiserende læger. Samtidig har medierne i den senere tid bugnet med historier om den tiltagende mangel på praktiserende læger. Senest har det handlet om de såkaldte 'spøgelsespatienter', som ikke er tilknyttet en praktiserende læge - fordi der ikke er nogen ledige.

Lægemanglen bør betyde, at man i sundhedsvæsenet nu overvejer, hvordan man kan aflaste lægerne og ser på, hvilke faggrupper der kan hjælpe med at løse opgaverne. Ellers risikerer vi, at manglende ressourcer hos de praktiserende læger blokerer for nye nødvendige serviceydelser til patienterne.

42 millioner kan spares
Tag blot ét eksempel: Indførsel af systematisk medicingennemgang for patienter, der får mange forskellige lægemidler. I rapporten fra Viborg fastslås det, at der er penge at spare, hvis patienter, der behandles med mere end fem lægemidler samtidigt, får en årlig medicingennemgang. Her vurderes det, om behandlingen med de mange præparater nu også er helt optimal.

Mindst 100.000 ældre på landsplan ville kunne have gavn af en medicingennemgang. Samlet besparelse: Ikke mindre end 42, 6 mio. kr. - alene på lægemiddelkontoen. Plus forbedret livskvalitet for den enkelte patient.

Steffen Bager
Formand for Pharmadanmark

Amtet skønner i rapporten, at ændringer i medicinen alene reducerer udgifterne til lægemidler med 426 kr. pr. patient. Mindst 100.000 ældre på landsplan ville kunne have gavn af en medicingennemgang. Samlet besparelse: Ikke mindre end 42, 6 mio. kr. - alene på lægemiddelkontoen. Plus forbedret livskvalitet for den enkelte patient.

Lægerne har ikke tid 
Men har de praktiserende læger tid til at lave en systematisk medicingennemgang for 100.000 patienter i den nuværende situation? Svaret synes klart at være et nej - lægerne i almen praksis er pressede til det yderste, lyder det igen og igen - også fra lægerne selv. Der kan ikke presses flere patienter og flere opgaver gennem systemet. Hænderne og tiden er der ikke.

Ærgerligt - ikke mindst for patienterne, som i Viborg gav udtryk for, at deres egen viden om medicineringen steg væsentligt for at tage medicinen rigtigt. 85 pct. ville da også gerne have tilbuddet om medicingennemgang en gang om året. Utallige undersøgelser dokumenterer, at farmaceuter er fagligt funderet til at løfte netop sådanne opgaver. Og opgavens omfang er så stor, at der er rigeligt plads til både læger og farmaceuter.

Et indlysende Columbusæg
Medicingennemgang på apoteket eller via det af lokale sundhedscentre, hvor læger samarbejder med andre sundhedsprofessionelle, f.eks. farmaceuter, sygeplejersker og diætister er indlysende et tiltag, som både aflaster lægerne og giver større patientsikkerhed.

Samtidig er det en helt konkret besparelse på medicinudgifterne. En dobbelt besparelse endda, for man må antage, at patienterne medicineres bedre og derfor alt andet lige vil kontakte sundhedsvæsenet lidt mindre.

Et indlysende Columbusæg, som man skal se spøgelser for ikke at kunne se fordelene ved. Når andre faggrupper kan være med til at udvikle og implementere omkostningseffektive serviceydelser, der øger kvaliteten i brugen af lægemidler, så er det ubetinget en fordel - også for lægerne. Og især for patienterne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Steffen Bager

Farmaceut, Lægemiddelstyrelsen, fhv. formand, Pharmadanmark
cand.pharm. (Danmarks Farmaceutiske Højskole 1983)

0:000:00