Jakob Axel: Gør som de bedste

INTERVIEW: På sine besøg rundt til regionerne har sundhedsministeren oplevet mange gode, individuelle succeshistorier. Nu gælder det om at få delt erfaringerne regionerne imellem, siger han.
Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) mødtes forleden med regionsformand Vibeke Storm Ramussen (S) på Bispebjerg Hospital og Rigshospitalet som et led i den række regionsbesøg, han i den seneste tid har foretaget.
Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) mødtes forleden med regionsformand Vibeke Storm Ramussen (S) på Bispebjerg Hospital og Rigshospitalet som et led i den række regionsbesøg, han i den seneste tid har foretaget. Foto: Christian Mølgaard/Altinget.dk
Christian Juhl Mølgaard

Nu skal vi bare lære - eller der er ikke noget, der hedder 'bare' i denne meget komplicerede verden, som vores sundhedsvæsen er - men vi skal lære at kopiere best practice. Det er min allerstørste ambition: at få udbredt alle de gode historier til hele landet.

Jakob Axel Nielsen (K)
Sundhedsminister

I forbindelse med sundhedsminister Jakob Axel Nielsens (K) besøg i Region Hovedstaden havde Altinget.dk lejlighed til at tale med ham. 

Det, du har set i Region Hovedstaden i dag, er det noget, du tror, de andre regioner kan lære noget af?

"Jeg har set noget godt i alle regioner, jeg har været i.

På Bispebjerg har jeg i dag set, hvordan et såkaldt normalt hospital tager sig af patienter, der kan blive ramt af almindelige sygdomme, og hvordan de ansatte gør det fantastisk godt.

Dét, jeg har set her (Rigshospitalet, red.), det er toppen af toppen, ikke bare i Danmark, men blandt hjerteafdelinger på verdensplan. Det er også vores ambition, at vi skal være på verdensplan.

Så det her, er ikke noget, man nødvendigvis behøver at kunne - jeg vil tværtimod sige - man skal ikke kunne det her i de andre regioner; for øvelse gør mester.

Derfor skal man centralisere tingene, sådan at man bevarer ekspertisen, så vi kan konkurrere med at være blandt de bedste på det her område i hele verden."

Hvad har så været den største øjenåbner for dig i dag?

"Det var en øjenåbner at høre, hvordan de på Bispebjerg laver karriereforløb for deres sygeplejersker og sørger for at lave karriereudviklingsmuligheder og fastholdelseselementer. Det er noget, jeg gerne vil høre lidt mere om, fordi det tror jeg også, vi skal bruge i hele landet.

Men jeg vil ikke sige, at det er en 'eye opener' at have set deres hjerteafdeling her (på Rigshospitalet, red.), for det vidste jeg godt, at de var gode til.

Men alligevel, at få lov til ved selvsyn at se, hvordan det foregår - og se en videofilm med en ung mand, der kommer ind med et svagt hjerte og hører om, hvad man kan gøre for ham - og så få lov til at møde manden bagefter i fuldt vigør og tale med ham. Det er selvfølgelig rørende."

De erfaringer, du har gjort dig ved disse besøg, hvad skal de helt konkret munde ud i?

"Den største erfaring, jeg har gjort mig, det er, at jeg har set en utrolig masse gode ting, hvor engagerede medarbejdere på hospitaler tager nogle initiativer, som gør, at man det konkrete sted gør noget rigtig godt.

Jeg kan så være lidt forundret over, at man ikke finder ud af at kopiere 'best practice'. For vi kan enkelte steder utrolig meget godt. Og det er forskellige ting.

Jeg har set verdens bedste elektroniske patientjournal og præhospitale indsats i Nordjylland. Jeg har på Køge Sygehus set et fantastisk lægemiddelsordinationssystem, som ordinerer korrekt og uden fejl. Jeg har i Horsens set den elektroniske operationsstue og jeg har også her i København set fantastiske ting.

Nu skal vi bare lære - eller der er ikke noget, der hedder 'bare' i denne meget komplicerede verden, som vores sundhedsvæsen er - men vi skal lære at kopiere best practice. Det er min allerstørste ambition: at få udbredt alle de gode historier til hele landet."

Nu er det så dit første besøg efter at strejken er blevet afblæst. Har du fået nogle bud på, hvordan Region Hovedstaden vil nedbringe ventetidspuklen?

"Ja, det vil de på samme måde, som man vil i resten af landet. Det er klart, at vores sundhedsvæsen er sat lidt tilbage af det her. Jeg er rigtig glad for nu at se, at hospitalerne er i fuldt vigør igen.

Jeg mener, at vi alle sammen nu har et stort arbejde foran os med at få en god tone til hinanden og få talt eksempelvis sygeplejefaget rigtigt meget op, for det fortjener faget - det skal tales op. Det har efter min mening været talt lidt ned i den her periode.

Nu er det tid til, at vi fjerner konflikterne overfor hinanden og begynder at samarbejde. Det er også derfor, jeg er så glad for det, jeg har set på Bispebjerg med, at man udvikler karrieremuligheder.

Men ellers så er metoden at gribe fat i den mest syge og dem, der har flest smerter, først. Grunden til at vi har sat det udvidede fri valg på standby indtil 1. juli 2009, det er netop, at nu kan man udfra lægefaglige skøn vurdere: Hvem skal til først - og ikke blot hvem det er, der ringer først til det private.

Jeg er fantastisk glad for, at vi har fundet en løsning, der indebærer, at vi har maksimalt kapacitet i vores sundhedsvæsen.

Vi har hele den offentlige kapacitet, men vi giver heller ikke køb på noget privat kapacitet. Det er regionerne blevet forpligtet til at opkøbe."

Hvad er i din optik de største udfordringer, sygehusene generelt set står over for p.t.?

"Det er personalemangelsproblemerne. Det er også én af mine allerstørste udfordringer som sundhedsminister. Der findes løsningsmuligheder på kort sigt og der findes løsningsmuligheder på langt sigt.

Men vi skal alle sammen erkende, at selvom vi har tilført 1300 flere sygeplejersker og 1200 flere læger, så mangler der ressourcer. Og der findes ikke nogle nemme løsninger.

Vi bliver nødt til at lave opgaveglidning. Vi bliver nødt til at bruge telemedicin, som jeg også har set nogle eksempler på her. Vi bliver nødt til at bruge moderne teknologi; det accelererede patientforløb. Vi skal investere i nye sygehuse, som gør, at man får kortere liggetider og højere operationskapacitet.

Men vi får ikke rejst alle disse nye sygehuse med et fingerknips. Derfor har vi en periode på - ja, hvad skal jeg sige - 10 år, hvor vi vil opleve et ressourceproblem, ikke i kraft af mangel på penge, men i kraft af mangel på hænder.

Det er selvfølgelig en udfordring til de sundhedspersoner, der arbejder i det her væsen, og som gør det godt hver dag." 

Dokumentation

Programmet for sundhedsminister Jakob Axel Nielsens besøg på Bispebjerg Hospital og Rigshospitalet

Programmet begynder kl. 09.30 foran Indgang 20D, Bispebjerg Bakke 21

Fredag den 20. juni 2008

Bispebjerg Hospital

09.30-10.10     Region Hovedstadens Hospitals- og Psykiatriplan, Direktionsgangen

10.10-10.25     Trivselsprojekt og opgaveglidning på Bispebjerg Hospital, Direktionsgangen
                      Ved vicedirektør Janne Elsborg

10.25-10.30     Bispebjergs fysik 
                      Ved hospitalsdirektør Søren Rohde

10.30-10.45     Gåtur til Akut Modtageafdeling (AMA), Bispebjerg Hospital
                      Hvor sundhedsministeren vil blive vist, hvor regionen har planer om at bygge nyt og renovere.

10.45-11.15     Besøg på Akut Modtageafdeling (AMA), Bispebjerg Hospital
                      Ledelsen på Akut Modtageafdeling viser rundt og fortæller om arbejdsgangene og dagligdagen på afdelingen.   

11.15-11.45     OPUS-projektet på Bispebjerg Hospital 
                      Ved professor Merete Nordentoft

- fra Region Hovedstaden Psykiatri deltager direktør Martin Lund og centerchef på Psykiatrisk Center Bispebjerg Anne Lindhardt

11.45-12.00    Transport til Rigshospitalet, Repræsentationslokalerne, Opgang 52D, stueetagen

Rigshospitalet

12.00-12.45    Frokost med Rigshospitalets direktion
                     Fra Rigshospitalet deltager hospitalsdirektør Jørgen Jørgensen, lægelig direktør Jannik Hilsted og sygeplejedirektør Helen Bernt Andersen

12.45-12.50    Gåtur til Hjertecenterets auditorium, afsnit 4141

12.50-13.20    Det accelererede patientforløb
                     Ved professor Henrik Kehlet

13.20-13.35    Hjertekirurgi     
                     Ved klinikchef, overlæge Peter Skov Olsen

13.35-13.50    Det mekaniske hjerte
                     Ved overlæge Kåre Sander

13.50-14.00    Telemedicin
                     Ved afdelingslæge Helen Høgh Petersen


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00