Privathospitaler afviser kritik om hurtige operationer

TEMA II: Offentlige ledende overlæger er på vildspor, når de hævder, at private griber hurtigere til operationer, mener brancheforeningen for privathospitalerne.

De offentlige lægers anklage om, at privathospitaler griber hurtigere til operation end offentlige, er grebet ud af den blå luft, mener Bent Wullf Jacobsen, formand for brancheforeningen for danske privathospitaler.

En rundspørge, som Altinget.dk har foretaget blandt 20 ud af landets 22 ledende offentlige ortopædkirurger viser, at 70 procent mener, at privathospitaler griber hurtigere til operation end offentlige hospitaler.

"Der er ikke dokumentation for det. Det her er en holdning fra en gruppe ledende overlæger til et marked, de ikke selv kender. Vi kender ikke til, at læger opererer uden grund," siger Bent Wulff Jacobsen.

Han afviser samtidig, at det skulle hænge sammen med, at private kun kan tilbyde operation:

"Privatklinikker har præcis de samme muligheder for ikke-operativ behandling. De private har præcis de samme muligheder for at samarbejde med fysioterapeuter. Der er ikke mange af de større privathospitaler, som i dag ikke har tilknyttet fysioterapeuter. Som ikke har en tværfaglig tilgang til tingende. Det er en skrøne, som ikke har bund i virkeligheden," siger Bent Wulff Jacobsen.

Offentlige læger ser private patienter
Kritikken fra privathospitalerne preller af på næstformand i Dansk Ortopædisk Selskab, og en ledende overlæge på Bispebjerg Hospital, Benn Duus, der selv har medvirket i Altingets rundspørge. Han mener, at de offentlige læger har et godt overblik over privathospitalerne:

"Det er noget sludder. Jeg tror nok, at det er os, der kender bedst til det, for vi sidder netop og ser på, hvad der bliver foretaget af operationer. Det er os, der sørger for, at patienterne bliver visiteret, vi ser jævnligt regningerne efterfølgende, og med jævne mellemrum ser vi også på udskrifterne af journalerne. Og så ser vi også patienter, som har behov for at blive kigget på igen," siger Benn Duus.

Han understreger, at hans udtalelser som ledende offentlig overlæge samtidig er baseret på, hvad han hører fra sine ansatte speciallæger.

Ledelsesmæssigt problem
Bent Wulff Jacobsen peger på, at halvdelen af alle læger på privathospitaler samtidig arbejder på offentlige hospitaler. Derfor må det være et ledelsesmæssigt problem for de ledende offentlige overlæger, hvis nogle af deres egne folk har forskellige indikationer for operation, afhængig af om de arbejder offentligt eller privat:

"Jeg tror ikke på, at der er nogle mennesker, som har lyst til at udsætte andre mennesker for en risiko for en ekstra flaske rødvin. Jeg ved ikke, hvad det er for en tiltro, som de har til andre mennesker og deres egne kollegaer. Hvis de oven i købet har dem ansat i deres egne afdelinger, hvorfor gør de så ikke noget ved det?" siger Bent Wulff Jacobsen.

Benn Duus afviser, at hurtigere behandling på private hospitaler skulle være et ledelsesmæssigt problem på offentlige hospitaler:

"Jeg kan da ikke vide, hvem der foretager operationerne privat. Jeg kan ikke styre, hvad en speciallæge foretager sig ude i det private. Jeg kan diskutere indikationerne med ham, når han arbejder her, men ikke når han arbejder andre steder," siger Benn Duus og fortsætter:

"Det er en bagvendt logik. Hvis der er sammenhæng mellem økonomi og det, som man foretager sig, så ved vi, at det påvirker ens beslutninger. Det forhold, at man kan overføre problemstillingen til en afdeling, der ikke har noget at gøre med den virksomhed, de pågældende læger arbejder for i deres fritid, er det rene sludder."

Han påpeger, at argumentet om at halvdelen af alle privatansatte samtidig arbejder offentligt er misvisende, fordi de fuldtidsansatte i det private samlet set tæller meget mere i regnskabet end de deltidsansatte offentlige læger.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00