Debat

DF: Opdater Danmarks mangelfulde beredskabsplan

DEBAT: Beredskabsplanen har sat landet i stå. Vi skal få opjusteret planen med den nyeste viden og lade Beredskabsstyrelsen stå for koordineringen, skriver sundhedsordfører Liselott Blixt (DF).

Ingen ved, hvornår der bliver behov for en beredskabsplan, men næste gang skal vi hverken være på bagkant eller se en regering, der løbende opfinder løsninger, mener Dansk Folkeparti.
Ingen ved, hvornår der bliver behov for en beredskabsplan, men næste gang skal vi hverken være på bagkant eller se en regering, der løbende opfinder løsninger, mener Dansk Folkeparti.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Liselott Blixt (DF)
Sundhedsordfører

Coronaudbruddet var kun lige begyndt, da de første bekymrende meldinger om manglende testkapacitet og værnemidler tikkede ind. Det var tydeligt, at Danmark ikke havde et beredskab, der var rustet til at håndtere en verdensomspændende pandemi. 

I de seneste uger har vi dog alle lært, at en effektiv inddæmningsstrategi er afgørende for at få kontrol over covid-19. Derfor ønskede vi i Dansk Folkeparti, at man stoppede turister fra Kina og indførte test af rejsende fra lande med covid-19 i udbrud, allerede før vi havde det første smittetilfælde i Danmark.

Desværre fik vi meldingen om, at det havde vi ikke kapacitet til.

I planen skal man desuden tilføje, hvordan vi kan blive selvforsynende med test og værnemidler. Det har man sløset med under denne pandemi.

Liselott Blixt (DF)
Sundhedsordfører

Da virussen så var kommet til landet, gik der ikke mere end en uge, så kunne man melde om mangel på værnemidler i kommunerne, da al salg blev dirigeret over til sygehusene, og lagrene i udlandet var svundet ind til næsten ingenting.

I min kommune, Greve, havde vi fire MRSA-patienter, hvor det personale, som passede dem, havde svært ved at få de nødvendige værnemidler, som de skulle bruge hertil.

Det er og bliver uholdbart, at man i et land som Danmark med et velfungerende sundhedsvæsen og en sund økonomi nu ser tilbage på, hvordan en mangelfuld beredskabsplan har sat hele landet i stå og kostet os flere hundrede milliarder kroner i hjælpepakker.

Skal være bedre rustet
Det er åbenlyst, at Danmark skal være bedre rustet til at håndtere lignende kriser i fremtiden.

For vi er pludselig alene i verden, når vi ikke kan få vores bestillinger af værnemidler fra udlandet, fordi de bliver stjålet, fly bliver omdirigeret, eller kvaliteten af værnemidler ikke er optimal.

Vores beredskab rækker ind over mange områder og mange ministerier. Derfor er det afgørende med en koordinerende indsats, men spørgsmålet bliver dernæst, hvor denne indsats skal ligge?

Spørger man regeringen, skal den ligge i en ny styrelse under Justitsministeriet. Men er det nu det rigtige?

Vi har allerede Beredskabsstyrelsen, der burde have de fornødne kompetencer, som regeringen nu vil placere under Justitsministeriet. Beredskabsstyrelsen har tidligere lavet beredskabsplaner i tilfælde af en pandemi, hvor de nøje har beskrevet, hvilke scenarier man kan forestille sig.

De har til dette arbejde fået bidrag fra Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut, Rigspolitiet, Energistyrelsen og Movia Trafikselskab. Så der forelægger allerede en beredskabsplan, som faktisk kommer med en plan for, hvad man skal gøre i tilfælde af en pandemi. Desværre er der ikke nogen, som har fulgt den, ej heller staten.

Læs også

Lad koordineringen være i Beredskabsstyrelsen 
Derfor har vi brug for at få planen opjusteret med den nyeste viden og afsætte de nødvendige midler til dette, men lade koordineringen være, hvor den hører hjemme. I Beredskabsstyrelsen.

I planen skal man desuden tilføje, hvordan vi kan blive selvforsynende med test og værnemidler. Det har man sløset med under denne pandemi.

Fremover skal der også ligge aftaler med virksomheder, som kan producere eller omstille deres produktion, så vi ikke skal være afhængige af andre landes velvilje eller risikere, at de lukker for eksporten.

Desuden skal der være klare aftaler med hospitaler og sundhedsklinikker, så man hurtigt kan teste danskerne, ligesom private kliniker også bør være en del af beredskabet.

Man ved aldrig, hvornår der bliver behov for en beredskabsplan, men næste gang skal vi ikke være på bagkant og se på en regering, der opfinder løsninger hen ad vejen.

I Dansk Folkeparti ønsker vi, at man hurtigst muligt kommer i gang med at opdatere beredskabsplanen, så Danmark er godt rustet til fremtidens udfordringer.

Dokumentation

Temadebat: Hvad er den bedste model for fremtidens epidemiberedskab?

Coronakrisen har afsløret, at Danmarks beredskab mod epidemier på visse områder er sårbart.

Beredskabet har været en politisk dagsorden på Christiansborg. Enhedslisten og SF har presset på med ønsket om en statslig vaccineproduktion, mens S-regeringen med en ny styrelse vil styrke indsatsen mod coronavirussen og fremtidige epidemier med bedre forsyning af værnemidler og øget testkapacitet.

Ud over Danmarks beredskab er EU's beredskab sårbart. Venstre har foreslået et EU-beredskab, som blandt andet skal koordinere fælles lagre af udstyr, kontakt til eksperter og assistancemandskab.

Nu giver Altinget ordet til centrale aktører, som vil give bud på, hvordan de vil indrette beredskabet til at kunne håndtere fremtidens epidemier.

Hvilke dele af Danmarks beredskab bør vi justere? Er beredskabet for spredt ud blandt forskellige myndigheder? Og hvilke dele af beredskabet kan indgå i et fælles EU-beredskab?

Her er aktørerne:
  • Andreas Rudkjøbing, formand, Lægeforeningen
  • Dorthe Boe Danbjørg, næstformand, Dansk Sygeplejeråd
  • Else Smith, formand for Dansk Selskab for Medicinsk Prioritering og forhenværende direktør i Sundhedsstyrelsen
  • Jacob Bundsgaard (S), formand for KL og borgmester i Aarhus Kommune
  • Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedsøkonomi og -politik, Syddansk Universitet
  • Liselott Blixt (DF), medlem af Folketinget og sundhedsordfører
  • Peder Hvelplund (EL), medlem af Folketinget og sundhedsordfører
  • Per Larsen (K), medlem af Folketinget og sundhedsordfører
  • Peter Huntley, direktør, Medicoindustrien
  • Rikke Løvig Simonsen, formand, Fagforeningen Pharmadanmark
  • Stephanie Lose (V), formand, Danske Regioner
  • Torben Klitmøller Hollmann, sektorformand, social- og sundhedssektoren, FOA.

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Liselott Blixt

1. viceborgmester, Greve Kommune
buntmager (Lollands Buntmageri, 1986), social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Greve, 2002)

0:000:00