Ny debat: Hvad er den bedste model for fremtidens epidemiberedskab?

TEMADEBAT: Danmarks beredskab mod epidemier har været en politisk dagsorden. I en ny debat vil aktører give bud på, hvordan de vil indrette beredskabet til fremtidens epidemier.

Coronakrisen har afsløret, at Danmarks beredskab mod epidemier på visse områder er sårbart.

Staten har spredt beredskabet ud blandt forskellige myndigheder, heriblandt Sundhedsstyrelsen, Lægemiddelstyrelsen, Statens Serum Institut, Styrelsen for Patientsikkerhed, Beredskabsstyrelsen, regionerne og kommunerne.

Beredskabet har været en politisk dagsorden på Christiansborg. Enhedslisten og SF har presset på med ønsket om en statslig vaccineproduktion, mens S-regeringen har indrømmet, at Danmark står i en "uklog" og "uholdbar" situation.

"Inden efteråret skal vi være sikre på, at vi har den hjemmeproduktion, der skal til for at undgå en pandemi," har statsminister Mette Frederiksen (S) sagt.

Senest har regeringen offentliggjort, at en ny styrelse skal styrke Danmarks indsats mod coronavirussen og fremtidige epidemier med bedre forsyning af værnemidler og øget testkapacitet.

Ud over Danmarks beredskab har EU's beredskab været sårbart. Venstre har foreslået et EU-beredskab, som blandt andet skal koordinere fælles lagre af udstyr, kontakt til eksperter og assistancemandskab under sundhedskriser.

I en ny temadebat spørger Altinget centrale aktører, hvordan vi bør indrette beredskabet til at kunne håndtere fremtidens epidemier.

Hvilke dele af Danmarks beredskab bør vi justere? Er beredskabet for spredt ud blandt forskellige myndigheder? Og hvilke dele af beredskabet kan indgå i et fælles EU-beredskab?

Her er deltagerne:

Andreas RudkjøbingAndreas Rudkjøbing
Formand, Lægeforeningen

 

 

Dorthe Boe DanbjørgDorthe Boe Danbjørg
Næstformand, Dansk Sygeplejeråd

 

 

Else SmithElse Smith
Formand, Dansk Selskab for Medicinsk Prioritering, og forhenværende direktør, Sundhedsstyrelsen

 

 

Jacob BundsgaardJacob Bundsgaard (S)
Formand, KL, og borgmester, Aarhus Kommune

 

 

Kjeld Møller PedersenKjeld Møller Pedersen
Professor i sundhedsøkonomi og -politik, Syddansk Universitet

 

 

Liselott BlixtLiselott Blixt (DF)
Sundhedsordfører

 

 

Peder HvelplundPeder Hvelplund (EL)
Sundhedsordfører

 

 

Per LarsenPer Larsen (K)
Sundhedsordfører

 

 

Peter HuntleyPeter Huntley
Direktør, Medicoindustrien

 

 

Rikke Løvig SimonsenRikke Løvig Simonsen
Formand, Fagforeningen Pharmadanmark

 

 

Stephanie LoseStephanie Lose (V)
Formand, Danske Regioner

 

 

Torben Klitmøller HollmannTorben Klitmøller Hollmann
Sektorformand, social- og sundhedssektoren, FOA

Forrige artikel Statsministeren blev spurgt til bureaukrati i sundhedsvæsenet Statsministeren blev spurgt til bureaukrati i sundhedsvæsenet Næste artikel Kåre Mølbak forklarer skiftende meldinger om risiko for anden bølge Kåre Mølbak forklarer skiftende meldinger om risiko for anden bølge
Heunicke til KL-konference uden nyt om sundhedsreform

Heunicke til KL-konference uden nyt om sundhedsreform

TÅLMODIGHED: KL-formand Jacob Bundsgaard (S) og regionsformand Stephanie Lose (V) debatterede sundhedsreform på KL's sundhedskonference, som åbnede tirsdag. Sundhedsministeren havde meldt afbud, men i en videohilsen gjorde han det klart, at et udspil ikke er lige på trapperne.