Partier vil have dansk vaccineproduktion trods eksperters skepsis

VACCINEFABRIK: Selvom den frasolgte vaccinefabrik ved seruminstituttet næppe havde kunnet bruges til en covid-19-vaccine, skal vi have vaccineproduktionen tilbage på statslige hænder, mener SF og Enhedslisten. 

Danmark skal have en statslig vaccineproduktion igen.

Det fastholder Enhedslisten og SF, selv om en række eksperter er skeptiske over for ideen.

“Den dag, vi eventuelt står med en vaccine, som vi får brug for meget hurtigt, ville det give mening, at man havde en produktion,” siger sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen (SF).

Forskerne siger, at man vil være helt afhængig af, at udvikleren bag vil sælge vaccinen, hvis vi skulle producere den selv. Er det realistisk?

“Ja, eller også kunne vi måske opfinde den selv. Problemet med vacciner er, at der ikke er stor interesse i medicinalindustrien for at forske i og udvikle dem. Det er måske et område, som ikke egner sig ret godt til markedet,” siger ordføreren.

Som blandt andre Altinget har beskrevet, er der dog i skrivende stund mindst 70 studier i gang rundt om i verden med det mål at finde en vaccine mod covid-19.

Kirsten Normann Andersen, gælder din pointe også en vaccine mod covid-19?

“Jeg tror, at der er flere, der er i gang. Men vi er udfordrede af, at vacciner ikke er det, som man står først i køen for at producere i medicinalindustrien, fordi man ikke ved, hvornår man får brug for dem.”

Eksperter: Dyrt og risikabelt
En række eksperter vurderer, at det vil være dyrt og risikabelt at sikre sig mod forsyningsproblemer ved at opbygge en statslig vaccineproduktion. 

Kravet om en statslig vaccineproduktion blev rejst, da frasalget af Statens Serum Instituts vaccinefabrik i 2016 blev diskuteret i Folketingets spørgetime i sidste uge.

SF og Enhedslisten mener, at salget var en fejl, fordi vaccineproduktion er "kritisk infrastruktur".

Kirsten Normann Andersen henviser til en beretning fra Rigsrevisionen fra 2004, hvori Sundhedsstyrelsen vurderer, at statslig vaccineproduktion er den optimale måde at sikre forsyningen af vacciner i Danmark. 

Eksperter pointerer dog over for Altinget, at vaccineproduktionsanlæg bygges til særlige typer vacciner, og at man ikke nødvendigvis ville kunne bruge Seruminstituttets vaccinefabrik til at producere eksempelvis en fremtidig covid-19-vaccine. 

Sundhedsordfører i Enhedslisten Peder Hvelplund erkender, at den tidligere vaccinefabrik ikke nødvendigvis havde gjort en forskel i dag.

“Men det ændrer bare ikke på, at det vil være en væsentlig del af vores infrastruktur i forhold til vores sundhedsvæsen, hvis vi havde en statslig vaccineproduktion. Det ville sikre, at vi også der havde både ressourcer, kompetencer og viden, som ville kunne bidrage til udviklingen af en vaccine,” siger ordføreren.

 

,

Forrige artikel Rapport: Forældre og elever roser lærernes coronaindsats – men hver femte elev føler sig hægtet af Rapport: Forældre og elever roser lærernes coronaindsats – men hver femte elev føler sig hægtet af Næste artikel Dagens coronaoverblik: Hummelgaard kalder SAS-fyringer for bekymrende, mens partier revser Kollerups Ikea-kritik Dagens coronaoverblik: Hummelgaard kalder SAS-fyringer for bekymrende, mens partier revser Kollerups Ikea-kritik
Podcast: Er 20 års forebyggelse spildt, Søren Brostrøm?

Podcast: Er 20 års forebyggelse spildt, Søren Brostrøm?

POLITISK STUEGANG: Når det går den forkerte vej med danskernes sundhed, har 20 års forebyggelsesindsats så været forgæves? Søren Brostrøm svarer i Politisk Stuegang. Her taler vi også om ”kæmpe kvalitetsdyk” i dele af psykiatrien, og styrelseschefen kommer med en opsang til unge læger. Og han forudser store udfordringer for Lægeforeningens nye formand.