Debat

Forskere: Supersygehusenes enestuer er ikke et ubetinget gode

Forskning viser, at virkningerne af et nyt nationalt hospitalsdesign er mere komplekse, end de politiske visioner har givet anledning til at tro, skriver de fem afsendere af indlægget.

Indlæggelse på en ensengsstue kan få patienter til at kede sig og føle sig både ensomme og isolerede, skriver de fem afsendere.
Indlæggelse på en ensengsstue kan få patienter til at kede sig og føle sig både ensomme og isolerede, skriver de fem afsendere.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Et gennemgående element i Regionernes supersygehusbyggerier er, at de overvejende er designet med ensengsstuer, hvilket er en stor ændring fra det gamle flersengsstuedesign.

Det gør det relevant at spørge om, hvorvidt et ensengsstuedesign er et ubetinget gode, ligesom det er vigtigt at kende personalets oplevelser af de ændrede rammer.

I et treårigt forskningsprojekt på Hospitalsenhed Midt har vi undersøgt virkningerne af det nye hospitalsdesign sammenlignet med et flersengsstuedesign. Projektet har ikke haft fokus på effektiviseringsgevinster, men på de virkninger det nye design har for patienters oplevelser under indlæggelse samt sygeplejerskers arbejdsbetingelser og muligheder for kompetenceudvikling.

Den internationale forskning på området er sparsom, og vi har ikke fundet evidens for, at ensengsstuer kun har positive virkninger, sådan som det blev fremhævet i diverse danske politiske dokumenter.

Der projekteres og bygges tilsyneladende på formodninger om, at det er muligt uden problemer både at effektivisere og at tilgodese patienternes behov for privatliv.

Problemet med ensengsstuer

Vores forskning viser, at ensengsstuer kan være et gode for nogle patientgrupper og deres pårørende men ikke for alle. Det afhænger blandt andet af sygdommenes alvorlighed og patienternes alder.

Afsendere

Indlægget er skrevet af:

  • Raymond Kolbæk, ph.d., Hospitalsenhed Midt/VIA University College
  • Anne Bendix Andersen, ph.d., Hospitalsenhed Midt/VIA University College
  • Susanne Friis Søndergaard, ph.d., Hospitalsenhed Midt/VIA University College
  • Kirsten Beedholm, ph.d., Aarhus Universitet
  • Kirsten Frederiksen, ph.d., Aarhus Universitet

Vi finder, at patienterne oplever en høj grad af personlig kontrol, herunder en følelse af et hjemligt miljø, når de indlægges på enestuer.

Men vi finder også, at indlæggelse på en ensengsstue kan få patienter til at kede sig og føle sig både ensomme og isolerede. Og selvom et privat værelse opfattes som attraktivt, gør det også patienter bange for at blive glemt af sygeplejerskerne.

Det nye ensengsstuedesign er heller ikke entydigt godt for sygeplejerskernes faglighed og arbejdsmiljø, hvilket kan påvirke patientsikkerheden negativt. En forskningsoversigt, vi har publiceret, viser, at ensengsstuedesignet påvirker sygeplejerskernes arbejdsmiljø negativt.

Sygeplejersker oplever ændringer i både deres arbejdsmiljø og i deres sygeplejepraksis. Afdelingens indretning forøger sygeplejerskernes gangdistancer markant, hvilket betyder, at de har mindre tid til at kommunikere og udføre sygeplejeaktiviteter med patienterne.

Ydermere oplever de, at de mange kvadratmeter betyder en mere ensom praksis, og de frygter at miste overblikket, sådan at patienter ikke i tide får den pleje og behandling, de har brug for.

Effektiviseringsgevinster

Allerede inden byggerierne gik i gang var forventningerne store. En rapport beskrev i 2008, hvordan de nye investeringer skulle resultere i mere effektiv arealudnyttelse og muliggøre en mere effektiv opgaveløsning og ressourceanvendelse via bedre logistik, ny teknologi, nye arbejdsgange og høj standard med bedre og mere effektive løsninger, end standarderne dengang tilbød.

Vi har ikke fundet evidens for, at ensengsstuer kun har positive virkninger

Raymond Kolbæk, Anne Bendix Andersen m.fl.
Se alle afsendere i faktaboksen

Ud over en modernisering til nyeste specialiserede og velplanlagte pleje- og behandlingstilbud, har den dominerende dagsorden også handlet om at effektivisere driften.

Det store fokus på effektiviseringsgevinster har dog mødt kritik.

For eksempel bemærkede statsrevisorerne allerede i 2013, at de fandt det bekymrende, at Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse og Regionerne ikke havde sikret tilstrækkelig styring af hvor, hvordan og i hvilket omfang, effektiviseringer skulle ske.

Artikler med overskrifter som "Læger over hele landet: Effektiviseringskrav er en bombe under de nye supersygehuse" og "Sundhedsøkonom: Der er meget lidt evidens bag effektiviseringskrav" har fyldt i medierne. 

Dagens Medicin har kritiseret den manglende dokumentation for effektiviseringsgevinsterne, fordi de blandt andet byggede på estimerede tal fra et endnu ikke bygget norsk hospital.

Mere komplekst end som så

Men også andre dagsordener end effektivisering af driften har spillet ind, så som et øget fokus på privatliv, sammenhængende patientforløb og patientsikkerhed.

Og selv om der ikke er et entydigt forskningsmæssigt belæg for, at det er en god ide, har man i alle byggerier fulgt en international trend med overvejende at bygge med ensengsstuer.

Argumentet var, at det moderne menneske ønsker privatliv, overnatningsmulighed for pårørende og moderne kommunikationsfaciliteter.

Læs også

Patienter, der er flyttet til det nye Regionshospital i Gødstrup fra Herning og Holstebro, udtrykker da også tilfredshed i flere indslag i TV-MidtVest med at have fået ensengsstue: "Man har det mere frit, når man er på en enestue. Det er mere afslappet," siger en patient. En anden udtaler: "Det er ikke ret rart at dele badeværelset med nogen, når man lige pludselig skal…" 

Vores forskning viser, at virkningerne af at indføre et nyt nationalt hospitalsdesign er mere komplekse, end de politiske visioner har givet anledning til at tro.

Derfor er yderligere forskning i hospitalsdesign relevant og nødvendig for at såvel de politiske som faglige intentioner kan blive opfyldt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00