Hedegaard: Ingen symbolpolitik fra mig

Miljøminister Connie Hedegaard (K) er ikke interesseret i at sende politiske signaler til det hollandske formandskab om, at kemikalieforhandlingerne (REACH) skal flyttes tilbage til miljøministrene. Det er spildte kræfter. SF er uenig.
Lars Igum Rasmussen
Fakta
Kemikaliernes verden - og indtjeningen:

Kemikalierne findes stort set overalt i vores hverdag: i bideringe og andet legetøj, børnenattøj og anden beklædning, tv og anden elektronik, fødevarer, kosmetik, smykker, møbler, rengøringsmidler, transportmidler, maling og som affaldsprodukter ved forbrænding.

De mistænkes blandt meget andet for at være årsag til:

  • Kræft - især stigningen i bryst- og testikelkræft.
  • Allergi og åndedrætsproblemer - antallet af parfumeallergikere er for eksempel kraftigt forøget.
  • Hormonforstyrrelser - forplantningsevnen forringes; drenge får dårlig sædkvalitet og piger tidlig pubertet.
  • Indlæringsproblemer hos børn - dårligere hukommelse, ringere motoriske færdigheder og lavere intelligenskvotient.

    Stofferne påvirker også i naturen: f.eks. er havsnegle, fisk og isbjørne i Arktis blevet tvekønnede som følge af kemikalier.

    Fakta om REACH: EU's kemireform REACH - Registration, Evaluation and Authorization of Chemicals - er blevet svækket på en række punkter.

    Her er de væsentligste datoer:

    Februar 2001 - REACH-hvidbog:
    Borgerne skal have ret til fuld viden om indholdet af produkter med kemikalier. Ingen stoffer skal godkendes, hvis de ikke "uden for rimelig tvivl" er sikre at anvende. Svært nedbrydelige stoffer skal udfases. Farlige kemikalier skal erstattes af mere sikre alternativer. Der skal fastsættes frist for, hvornår alle 100.000 stoffer på markedet er undersøgt.

    Maj 2003 - REACH-forslag:
    Kun 30.000 og ikke alle 100.000 stoffer skal reguleres. Borgerne har ikke længere ret til fuld information. Der er undtagelser for en del importerede produkter. Farlige kemikalier skal ikke automatisk erstattes af mindre farlige.

    Oktober 2003 - Revideret REACH:
    De 30.000 kemikalier er blevet til 10.000, dels fordi man har ekskluderet kemikalier, der 'kun' bruges 1-10 ton af årlig i EU, dels fordi hormonforstyrrende og allergifremkaldende stoffer og plaststoffer er ude. Tidsfrister, ansvarsplacering og kontrol er generelt usikkert. Formaldehyd, ftalater og andre stærkt problematiske ingredienser i dagligvarer er undtaget fra kravet om at erstatte med mindre skadelige stoffer. Mærkningsreglerne om sundheds- og miljøfare gælder ikke for en række forbrugsprodukter.

    REACH skal drøftes af EU's erhvervs- og miljøministre og af EU-parlamentet, inden strategien efter planen vedtages i 2006-2007.

    Kemi og industri:

  • Kemiindustrien er EU's tredjestørste og dominerende på verdensmarkedet.
  • Omsætning 4.000 mia. kr.
  • Beskæftigede: 1,7 mio. direkte, yderligere 3 mio. indirekte.
  • Tyskland står for 25 procent., Frankrig 16, Italien 12 og Storbritannien 10.
  • Den danske produktion er meget lille.
  • USA eksporterer kemikalier til Europa for mere end 120 mia. kr. - en tredjedel af hele landets kemieksport.
  • Kemiindustrien vurderede, at de oprindelige REACH-krav ville belaste virksomheder og EU-lande med mere end 1.000 mia. kr. over 11 år.
  • Ifølge kommissionen var det omkring 100 mia. kr.
  • Det reviderede udkast vil koste omkring 30 mia. kr. - mindre end en promille af industriens omsætning.
  • Til gengæld vil EU-landene ifølge kommissionen de næste 30 år spare sundhedsudgifter for samlet op mod 400 mia. kr.,for eksempel vil man blive skånet for mindst 4.500 kræftdødsfald om året.
  • Dertil kommer sparede miljøomkostninger.


  • Kilde: Politiken
    Temaet for Connie Hedegaard (K) åbne samråd onsdag i Miljøudvalget var egentligt grumt.

    Status for EUs måske mest ambitiøse og kontroversielle forslag på sundheds- og miljøområdet til dato - REACH, Registration Evaluation and Authorization of Chemicals.

    EUs vision om at gøre op med de sundhedsskadelige kemikalier, der omgiver vores hverdag. Og spreder sygdom og død. Kræftsygdomme, hormonforstyrrelser, allergi- og åndedrætsproblemer, indlæringsproblemer og lavere intelligens anklages for at være forårsaget af kemikalier.

    Miljøminister Connie Hedegaard til samråd med formand for Folketingets Miljøudvalg, Eyvind Vesselbo.

    Altinget logoSundhed
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    0:000:00