Hospitalsspildevand er under kontrol

NYHED: Miljøministeren slår fast, at hospitalsspildevand ikke er skyld i omfattende forurening i Danmark. Hun erkender dog, at der er behov for at vide mere om medicinresternes og antibiotika-resistente bakteriernes indvirkning på mennesker og miljø.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Fakta
Hospitalerne udleder til medicinrester og antibiotikaresistente bakterier i deres spildevand. Langt det meste bliver renset væk i rensningsanlæggene. Men fagfolk er usikre på, om de stoffer og bakterier som slipper igennem rensningsanlæggene udgør en sundhedsfare eller kan skade miljøet.

Rensningsanlæggendes brancheorganisation, DANVA, har nedsat en arbejdsgruppe, som undersøger problemerne med medicinrester og antibiotika resistente bakterier i spildevand.

Arbejdsgruppen opfordrer, sygehusene, kommunerne, Miljøstyrelsen, Lægemiddelstyrelsen og forskningsinstitutionerne arbejder sammen om følgende mål:

  • at langtidseffekter på hhv. miljøet og mennesker undersøges

  • at der foretages risikoanalyser for flere lægemidler prioriteret efter forbrug eller fjernelsesgrad i renseanlæg

  • at der laves en kategorisering af de hyppigst anvendte lægemidler (ABC-stoffer)

  • at der tages initiativ til forbrugs- og adfærdsregulering f.eks ved miljømærkning af lægemidler

  • at fjernelse ved kilden fremmes – alternativt at der renses, hvis der vurderes en sundheds- eller miljøskadelig risiko

    Udvikling af analysemetoder til måling af medicinrester i slam

    Læs konklusionerne fra konferencen om medicinrester i spildevandet, som blev holdt forud den massive omtale hospitalsspildevandet her


  • Kilde: DANVA og Altinget
    Slå koldt vand i blodet. Det er kort sagt den besked, som bekymrede folketingsmedlemmer har fået fra Miljøminister Connie Hedegaard omkring hospitalernes udledning af medicinrester og bakterier i spildevandet. I kølvandet på en række avisartikler om de mulige farer ved spildevandet fra hospitalerne, har medlemmerne sendt en byge af spørgsmål til Connie Hedegaard. Hun har nu svaret, og maner til besindighed.

    Rensningsanlæg er effektive
    "Jeg er ikke enig i, at vi i Danmark har nogle omfattende problemer med forurening som følge af udledning af spildevand fra sygehuse", slår ministeren fast og fortsætter senere i samme svar:

    "Vi ved, at renseanlæg, der modtager spildevand fra sygehuse, er effektive til at fjerne bakterier og miljøfarlige stoffer, herunder også medicinrester"

    Connie Hedegaard henviser til en undersøgelse fra 2003, der viste, at mange lægemidler ikke kan måles i rensningsanlæggenes udløb. Samt til en undersøgelse fra året 2004 hvor spor af østrogen, blandt andet fra hormonholdig medicin, blev undersøgt i vandmiljøet. Og heller ikke her fandt Miljøministeriet alarmerende tal.

    Dokumentation
    Miljøministerens besvarelse af Spørgsmål nr. 58 fra Folketingets Miljøudvalg: ”Ministeren bedes kommentere artiklerne i Politiken den 28. november 2005 ”Farligt spildevand fra sygehuse” og ”Hospitalers forurening kan bremses”.

    Svar: Jeg skal først henvise til mit svar på § 20 spørgsmål S 1177, 1179 og 1182 der (disse dokumenter er endnu ikke offentligt tilgængelige red.) omhandler samme avisartikler i Politiken.

    I artiklerne i Politiken den 28. november fremhæves det, at der i Danmark er problemer med udledningen af spildevand fra sygehuse især pga. udledningen af medicinrester og antibiotikaresistente bakterier.

    Jeg er ikke enig i, at vi i Danmark har nogle omfattende problemer med forurening som følge af udledning af spildevand fra sygehuse.

    Alt spildevand fra sygehuse ledes til offentlig kloak, hvorefter det renses i avancerede renseanlæg før udledning til vandmiljøet. Vi ved, at renseanlæg, der modtager spildevand frasygehuse, er effektive til at fjerne bakterier og miljøfarlige stoffer, herunder også medicinrester.

    I 2003 viste en undersøgelse af renseanlæg, der begge modtager hospitals- spildevand, at mange af lægemidlerne slet ikke kunne påvises i udløbet. Samtidig viste undersøgelserne, at de fundne lægemidler i udløbene lå på et niveau så lavt, at der sammenlignet med andre farlige stoffer normalt vil være tale om koncentrationer under en effektgrænse.

    En undersøgelse i 2004 af østrogenaktivitet i ferske vande giver tilsvarende ikke anledning til bekymring ved udledning af spildevand fra større renseanlæg til vandmiljøet, heller ikke fra undersøgte anlæg, der modtager spildevand fra sygehuse.

    Der er også gennemført projekter om overlevelsen af antibiotikaresistente bakterier. Undersøgelserne har vist, at spildevandsrensningen nedsætter spredningen af resistente bakterier væsentligt, men visse bakterier overlever dog behandlingen, og visse kan også overleve i relativt lange perioder i vandmiljøet.

    Almindeligvis bader man ikke, hvor spildevand udledes, så risikoen for ved badning at blive påvirket af antibiotikaresistente bakterier må anses for at være minimal. Det fremgår af ovenstående, at en meget stor andel af medicinresterne og de antibiotikaresistente bakterier vil blive fjernet ved den efterfølgende behandling på renseanlæg, og at de ikke giver anledning til større bekymring for vandløb, søer eller havet.

    Pga. lægemidlers specifikke virkemåde kan det dog ikke fuldstændig udelukkes, at det for visse lægemidlers vedkommende vil kunne være relevant med en yderligere indsats lokalt for at reducere udledningen til beskyttelse af vandmiljøet.


    Altinget logoSundhed
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    0:000:00