KL: Her skal indsats mod indlæggelser målrettes

ÆLDREPLEJE: Forebyggelige indlæggelser er meget udbredte blandt de borgere, som kommunen allerede er i kontakt med, viser KL-undersøgelse.

Foto: Colourbox
Franka Lykke Vedel Kessing

Halvdelen af alle såkaldt 'forebyggelige indlæggelser' af ældre over 65 år sker blandt borgere, som kommunerne har kontakt til inden deres indlæggelse.

Disse indlæggelser kunne muligvis have været undgået, hvis for eksempel plejecentre eller hjemmeplejen havde grebet ind tidligere. Kommunerne kan derfor med fordel fokusere på at forebygge indlæggelser blandt ældre allerede i ældreplejen.

Det er hovedkonklusionen i en ny pjece fra KL, der undersøger, hvor gode de danske kommuners hjemmepleje er til at forebygge indlæggelser blandt ældre borgere.

Dokumentation

Nøgletal fra KL's pjece:

  • 51 procent af alle forebyggelige indlæggelser blandt ældre over 65 år kan henføres til borgere, som kommunerne er i kontakt med enten i hjemmeplejen eller på plejecentrene.
  • For genindlæggelser er det 31 procent, som sker blandt ældre, som kommunen er i kontakt med i hjemmeplejen eller på et plejecenter.
  • Blandt de ældste borgere på 80 år eller derover kan en endnu større andel af indlæggelserne henføres til borgere, som kommunen har kontakt med, nemlig 70 procent af de forebyggelige indlæggelser og 45 procent af genindlæggelserne.

---

Forebyggelige indlæggelser er en samlet betegnelse for indlæggelser, som kommunerne har særligt gode muligheder for at forebygge, for eksempel ved at ældreplejen eller plejecentret, der er i kontakt med borgeren, tidligt afdækker og handler på den ældres helbredstilstand.

En genindlæggelse er udtryk for, at borgeren bliver indlagt igen inden for 30 dage efter udskrivning. 

Fakta fra KL 


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00