Debat

Lad tvivlen komme patienten til gode

DEBAT: Revurderingen af medicintilskud skal ske på et mere solidt lægevidenskabeligt grundlag, skriver AstraZenecas direktør. Han vil have de videnskabelige selskaber inddraget i arbejdet.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Henrik Asmussen
Adm. direktør, AstraZeneca A/S 

De seneste år har vi set indgreb for at begrænse de offentlige udgifter til medicin. Jeg tænker især på revurderingen af medicintilskud i primærsektoren.

Markedet sikrer bæredygtighed
OECD's nyeste sundhedsrapport viser da også, at Danmark er et af de OECD-lande, hvor væksten i medicinudgifter holdes mest i ro fra 2000-09. (Kilde: OECD, "Health at a glance 2011", figur 7.4.3). Dette skal samtidig ses i lyset af, at flere patienter behandles - og forbruger mere medicin - i et sundhedsvæsen med øget produktivitet.

Det er et ofte overset faktum, at det er de almindelige markedskræfter ved patentudløb af medicin samt generisk substitution, der bidrager allermest til mere billig medicin for de danske patienter og dermed holder styr på de samlede medicinudgifter. Det skyldes - i det store billede - altså ikke de ekstra indgreb, vi nu ser indført.

Patientkonsekvenser
Det bekymrer mig derfor, at myndighederne hidtil har vægtet hensynet til kortsigtede og tvivlsomme medicinbesparelser langt højere end hensynet til patienter og samfundsøkonomien på længere sigt. Faktisk behøver der ikke at være et modsætningsforhold i de hensyn!

Revurderingen af medicintilskud markerer det mest omfattende medicinskifte for patienter i Danmarks historie. En sådan proces, der berører hundredtusindvis af danskere, bør være funderet på et mere solidt lægefagligt og sundhedsøkonomisk grundlag.

Henrik Asmussen
Adm. direktør, AstraZeneca A/S

Revurderingen af medicintilskud markerer det mest omfattende medicinskifte for patienter i Danmarks historie. En sådan proces, der berører hundredetusindvis af danskere, bør være funderet på et mere solidt lægefagligt og sundhedsøkonomisk grundlag. Og med til dette helhedsbillede hører, at patientkonsekvenser løbende evalueres. Det kan ikke passe, at det skal være patientforeninger - eller lægemiddelindustrien - der skal fremskaffe dokumentation herfor.

En evaluering ville kunne belyse konsekvenser som forværring af sygdom og de heraf afledte udgifter på grund af skifte til ældre medicintyper med anden virknings- og bivirkningsprofil.

Prioritering udelukker ikke kvalitet
Lad tvivlen komme patienterne til gode, når revurderingsprocesser gennemføres. Vi kan sagtens holde fast i et bæredygtigt medicinsystem, samtidig med at vi optimerer kvaliteten i behandlingen af patienter.

Vi ønsker et mere oplyst beslutningsgrundlag for vores politikere og de medicinske beslutningstagere i Medicintilskudsnævnet. Det skal bakke op om det brede politiske ønske om fokus på patienten og kvalitet i et bæredygtigt dansk sundhedsvæsen.

I et sundhedssystem, hvor ressourcerne klart må prioriteres - og ambitionerne er i verdensklasse - må Sundhedsstyrelsen fremadrettet gribe chancen for at imødekomme behovet for mere viden i beslutninger om tilskud til patienters medicin.

Dokumentation
Kilde: OECD, "Health at a glance 2011", figur 7.4.3

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00