Lægeforeningen efter høring om medicinsk cannabis: Der mangler stadig evidens

VIDEO: Det må nu være slået fast, at der mangler evidens for brugen af medicinsk cannabis. Sådan sagde formand for Lægeforeningen Andreas Rudkjøbing på baggrund af erfaringer fra Israel, Canada og Holland. 

Sebastian Risbøl Jacobsen

Siden den danske forsøgsordning med medicinsk cannabis trådte i kraft ved årsskiftet, har 638 patienter benyttet sig af muligheden for at få udskrevet cannabisprodukter. 

Der efterlyses dog fortsat erfaring på området, og mange læger er kritiske over for det manglende faglige grundlag for forsøgsordningen. Derfor gennemførte Sundheds- og Ældreudvalget sidste uge en høring om medicinsk cannabis.

Repræsentanter fra Israel, Holland og Canada deltog og delte ud af deres erfaringer. Alle tre lande har i en årrække tilladt brugen af medicinsk cannabis. Til sammenligning har knap 40.000 israelske patienter siden 2015 fået tilladelse til at bruge medicinsk cannabis og flere end 200.000 canadiske patienter.

Dokumentation

Fakta

Et bredt flertal i Folketinget vedtog sidste år en forsøgsordning med medicinsk cannabis, som trådte i kraft 1. januar 2018. Praktiserende læger har nu ret til at ordinere medicinsk cannabis til patienter, der enten lider af:

- Smertefulde spasmer på grund af multipel sklerose
- Smertefulde spasmer på grund af rygmarvskade
- Kvalme efter kemoterapi
- Neuropatiske smerter, hvilket vil sige smerter på grund af sygdom i hjerne, rygmarv eller nerver

Den seneste opgørelse viser, at 169 læger har ordineret medicinsk cannabis til i alt 582 forskellige patienter. Forventningen var, at antallet af patienter ville være 500 efter et år.

Forsøgsordningen varer i fire år.

Kilde: Lægemiddelstyrelsen og Sundheds- og Ældreministeriet


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00