Madvaner kan ikke styres politisk

Landbrugspolitikken er et af de håndtag, man kan dreje på for at stramme livremmen om de danske forbrugere med hang til fede fødevarer. Det mener mange. Men fødevareministeren tvivler på, om der overhovedet er en sammenhæng mellem landbrugspolitik og forbrugernes fedmefremkaldende adfærd.
Gitte Madsen

Vi har bedt Fødevareøkonomisk Institut (FØI) om at lave en beregning på, hvad det ville betyde, hvis vi sænkede momsen på frugt og grøntsager til fra 25% til 15%. Det ville kun øge forbruget med 6%. Til gengæld ville skatteborgerne miste 733 mio.",

Mariann Fischer Boel
Fødevareminister (V)
Danskerne får stadig større og blødere stødpuder på sidebenene. Faktisk er antallet af overvægtige i løbet af de seneste 25 år steget så voldsomt, at man i flere sammenhænge er begyndt at bruge ordet fedmeepidemi.

Den rigelige kropsvolumen medfører ofte dårlig trivsel og social isolation, men den er også dyr for det danske sundhedsvæsen.

Derfor kalder tendensen til fedme i høj grad på en kur, der kan få kiloene til at rasle af den samlede danske befolkning.

På det seneste er landbrugspolitikken blevet udråbt som en af de helt store syndere, når det handler om, hvad der gør folk fede, men dermed også som en af de knapper, man kan skrue på for at modvirke massesygdommen.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00