Debat

Merck Danmark: Sundhedsvæsenet skal være grønnere og stille progressive krav

Danmark skal tænke bæredygtighed hele vejen rundt. Alle skal løfte. Merck Danmark støtter derfor Lægeforeningens ønske om at stille bæredygtighedskrav i sundhedsvæsenet, skriver Enrique Alvarez.

Det er fundamentalt, at sundhedsvæsenet er inkluderet i den grønne omstilling, hvis man ønsker at mindske Danmarks CO2-aftryk,&nbsp;skriver Enrique Alvarez.<br>
Det er fundamentalt, at sundhedsvæsenet er inkluderet i den grønne omstilling, hvis man ønsker at mindske Danmarks CO2-aftryk, skriver Enrique Alvarez.
Foto: Moderna/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Flere og flere aktører i og omkring det danske sundhedsvæsen presser på for at få sat turbo på den grønne omstilling. Seneste eksempel er Lægeforeningens klimaudspil, som afspejler, at der fra mange sider er et stort ønske og en lige så stor vilje til at gøre det danske sundhedsvæsen til verdens mest bæredygtige.

Og denne indstilling er afgørende. Bæredygtighed er i stigende grad vigtig for alle dele af vores samfund. Vi står på en brændende platform velvidende, at klimaet kræver, at vi alle gør en ekstra indsats.

Derfor er det afgørende, at vi får sat turbo på den grønne omstilling i vores samfund – og i vores sundhedsvæsen. Men hvad kræver det – udover engagement og vilje – hvis vi ønsker verdens mest bæredygtige sundhedsvæsen?

Merck Danmark støtter Lægeforeningens klimaudspil

Hvis det skal lykkes, skal Danmark tænke bæredygtigt hele vejen rundt. På den baggrund er det rigtig glædeligt at læse Lægeforeningens klimaudspil. "Klimapolitik er også sundhedspolitik" lyder overskriften i udspillet, og i Merck Danmark kunne vi ikke være mere enige i budskabet.

Lægeforeningen kan og skal ikke løfte alene

Enrique Alvarez
General manager og managing director, Merck Danmark

Det estimeres, at sundhedsvæsenet udgør cirka 6 procent af Danmarks samlede CO2-aftryk. Derfor er det fundamentalt, at sundhedsvæsenet er inkluderet i den grønne omstilling, hvis man ønsker at mindske det danske CO2-aftryk med 70 procent frem mod 2030. 

Lægeforeningens udspil indeholder fire konkrete hovedbudskaber. Særligt punkt tre om, at ”Sundhedsvæsenet skal reducere sit CO2-aftryk, og læger skal bistå med løsninger i både primær- og sekundærsektoren” ser vi også som centralt for life science-branchen, hvor vi kan og skal bistå med innovative sundhedsløsninger til patienterne.

Vi ser derfor gerne, at hele life science-branchen fremadrettet går hånd i hånd med denne målsætning. Lægeforeningen kan og skal ikke løfte alene.

I Merck Danmark lancerede vi i 2021 en omfattende bæredygtighedsstrategi, som omfavner Lægeforeningens mål om at skabe en grønnere industri og en mere progressiv, bæredygtig udvikling inden for sundhedssektoren.

Derfor kan vi også støtte op om Lægeforeningens ønske om at stille bæredygtighedskrav indenfor produktion, indkøb og distribution af varer og tjenesteydelser. Som en del af vores bæredygtighedsstrategi har vi i Merck Danmark netop selv fremlagt et initiativ om at adressere en omlægning af transport og indpakning af vores produkter i 2022.

Regeringen skal bakke op om en national strategi

Hvis aktørerne i og omkring det danske sundhedsvæsen bakker op om en grøn omstilling, er vi langt. Men den grønne omstilling er ikke gratis. Det kræver investeringer fra regeringens side.

Hvis aktørerne i og omkring det danske sundhedsvæsen bakker op om en grøn omstilling, er vi langt

Enrique Alvarez
General manager og managing director, Merck Danmark

Venstres klimaordfører, Marie Bjerre, udtaler i forbindelse med Lægeforeningens klimaudspil, at især finansering spiller en afgørende rolle: ”Vores mål er et klimaneutralt samfund, men det er ofte dyrere at købe bæredygtigt, så pengene skal være der. I Venstre er vi derfor parate til at prioritere bæredygtighed også i sundhedsvæsnet.”

Ligeledes støtter SF, De Radikale og Enhedslisten op om at stille flere krav til regeringen, når den kommende sundhedsreform skal forhandles. I Merck Danmark ser vi gerne, at der bliver opstillet nationale mål for et bæredygtigt sundhedsvæsen. Bæredygtighed skal således være en målsætning og et kardinalpunkt for os alle. Klimaudfordringerne skal løses i fællesskab, hvor en grøn regering går forrest og sikrer de rette rammevilkår.

Forhåbentligt vil dette afspejle sig i den kommende sundhedsreform. Det danske sundhedsvæsen er et af de bedste i verden. Derfor bør vi også alle have en fælles ambition om at gøre det til verdens mest bæredygtige. Lægeforeningen har skabt et stærkt fundament at arbejde ud fra, men vi skal løfte i flok.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marie Bjerre

Digitaliseringsminister og minister for ligestilling, MF (V)
cand.jur (Københavns Uni. 2011), LL.M. fra UC Berkeley 2016

0:000:00