Ny kurs for sundhedsvæsenet efter regionernes topmøde?

Lægeformand Camilla Rathcke og direktør Jonatan Schloss gransker de politiske signaler som KL, Danske Regioner og statsministeren kom med på Danske Regioners generalforsamling. De vurderer også, om Sundhedsministeriet har luft til ikke-corona-relaterede opgaver - og om en ny direktør for Lægeforeningen skal have erfaring med sundhedsområdet.

Er regeringens tanker om nærhospitaler blot sundhedshuse med et andet navn? Det diskutteres i denne udgave af Politisk Stuegang. Hør også om statsministerens tale til regionerne og KL og Danske Regioners fælles forslag til regeringen.
Er regeringens tanker om nærhospitaler blot sundhedshuse med et andet navn? Det diskutteres i denne udgave af Politisk Stuegang. Hør også om statsministerens tale til regionerne og KL og Danske Regioners fælles forslag til regeringen.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Hvilke politiske udspil og udmeldinger bør man hæfte sig ved i forbindelse med Danske Regioners generalforsamling? Hvad sagde statsministeren egentlig til regionerne i sin tale?

Hvorfor er der på Christiansborg ikke større politisk vilje til at hjælpe landets sundhedsmæssigt mest nødlidende region?

Og har Lægeforeningen, den måske mest magtfulde standsforening på sundhedsområdet, brugbare forslag til, hvordan sundhedsvæsenet afgørende skal ændres?

Dét, og mange andre spørgsmål, diskuterer Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke, og tidligere PLO-direktør Jonatan Schloss i denne udgave af podcasten Politisk Stuegang. Schloss er nytiltrådt direktør i den KL-ejede organisation Komponent, men deltager ikke på vegne af KL.

Nærhospitaler vs specialiserede sundhedshuse
Blandt de politiske meldinger i forbindelse med regionernes generalforsamlingen var Danske Regioners bud på, hvad der egentlig skal foregå på de nærhospitaler, som Socialdemokratiet skitserede allerede før sidste valg. Regeringspartiet er hidtil ikke kommet længere end skitsen.

Både Camilla Rathcke og Jonatan Schloss giver deres bud på, hvorfor læger og Danske Regioner er skeptiske over for ideen om nærhospitaler.

Camilla Rathcke mener, at de specialiserede sundhedshuse, som regionerne helst vil kalde nærsygehusene, er en god løsning, hvor man ikke tilbageruller de gevinster, som sygehuscentraliseringen sikrede.

”Jeg tror ikke, at der er en ensartet opfattelse i regeringen og regionerne af, hvad man skal kunne her (på nærhospitalerne). Men jeg synes, at Stephanie Lose (V) får rammet godt ind, hvad der kan foregå, som eksempelvis kontroller, forundersøgelser, diagnostik og måske opfølgning,” siger Camilla Rathcke.

Hun mener ligesom Jonatan Schloss, at regeringen forsøger at italesætte, at danskerne nu får deres landsbyhospitaler tilbage.

Jonatan Schloss mener, at regeringen begår en art sundhedspolitisk vildledende markedsføring ved at bruge termen hospitaler.

Læs også

Læger skal i stigende grad arbejde uden for sygehusene
Samtidig tror Schloss ikke, at lægerne vil finde det attraktivt at arbejde på de såkaldte nærhospitaler. Men lægerne kan ikke sige nej, ifølge overenskomsterne, vurderer han.

”Jeg vil vurdere, at det ligger inden for tålegrænserne i overenskomsterne. Men du vil formentlig have sure læger,” siger Jonatan Schloss, der tvivler på, at der reelt reet kommer til at arbejde mange læger fuld- eller deltid på nærhospitalerne. Mange kontroller og lettere opgaver bliver allerede i dag udført af sygeplejersker, påpeger han.

Camilla Rathcke belaver dog landets mange sygehuslæger på, at langt flere af dem kommer til at skulle arbejde nogle dage uden for hospitalet eller i hvert fald være mere tilgængelige for patienter og andet sundhedspersonale uden for sygehusene.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00