Politisk Stuegang: Året i pandemiens tegn

PODCAST: I 2020’s næstsidste udgave af Politisk Stuegang går vi i dybden med covid-19 fra teststrategi til vaccineskræk. Med i studiet er forsker og sundhedsordfører Stinus Lindgreen (R), tidligere sygehusdirektør Mads Koch Hansen og tidligere direktør i Sundhedsstyrelsen og SSI-forsker Else Smith. 

Kåre Mølbak har ladet sig presse af regeringen til at levere bestemte anbefalinger, frygter Else Smith. Hun er tidligere direktør i Sundhedsstyrelsen og har desuden været leder i Statens Serum Institut. 
Kåre Mølbak har ladet sig presse af regeringen til at levere bestemte anbefalinger, frygter Else Smith. Hun er tidligere direktør i Sundhedsstyrelsen og har desuden været leder i Statens Serum Institut. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Abonner i iTunes | Spotify | Acast | RSS

Med to politiske coronarelaterede næser til sundhedsministen har sundhedsordfører Stinus Lindgreen (R) så stadig fuld tillid til Magnus Heunicke (S)?

Og som tidligere SSI-forsker og epidemiansvarlig i Sundhedsstyrelsen hvordan vurderer Else Smith samarbejdet mellem regering og myndigheder under coronaepidemien?

Det er nogle af de spørgsmål, vi tager fat på, når vi i denne udgave af Politisk Stuegang stiller skarpt på Danmarks coronahåndtering. Med i programmet er også Mads Koch Hansen, som er tidligere sygehusdirektør og formand for Lægeforeningen.

Tør deltagerne bo sammen med 12 millioner svin?
Programmet ser både tilbage på epidemien, men også frem.

Alle tre deltagere er blandt andet enige om, at der venter myndighederne og dansk landbrug alvorlige overvejelser om, hvad man gør, den dag en livsfarlig virus hopper mellem svin og mennesker, som vi ser med covid-19 og mink.

Den økonomiske udgift og de langsigtede konsekvenser ved at aflive alle svin i Danmark vil være meget større end ved minkene.

”Det er vigtigt, at man laver en plan for det i fredstid,” siger Mads Koch Hansen med henvisning til den panik, der opstod i november i forhold til beslutningen og effektueringen af aflivningen af landets minkbestand.

Godt håndteret - men ...
Målt på antallet af døde, og hvor lidt landet har været lukket ned i forhold til en del andre lande, er deltagerne enige om, at Danmark hidtil har håndteret epidemien godt.

Else Smith, der som sundhedsfaglig embedsmand har været med til at udarbejde en egentlig pandemiplan, er alligevel kritisk og bekymret over den måde, som en del af beslutningerne er blevet truffet og ført ud i livet på.

”Inden vi jubler alt for meget over, hvor godt det er gået, er vi nødt til at kende alle krigsomkostninger,” siger Else Smith med henvisning til, at det tyder på, at en del patienter har holdt sig væk fra for eksempel kræftudredninger og dermed har fået forsinket deres diagnose og fået en forværret prognose for helbredelse.

Mere overordnet mener Else Smith også, at regeringen har drevet en del af coronaindsatsen ved at skræmme befolkningen, og at nogle tiltag har været for meget baseret på mavefornemmelser.

Skubbe fagfolk foran sig
I programmet fortæller Else Smith, at hun har brugt sin uddannelse og erfaringer fra tiden i SSI og som direktør i Sundhedsstyrelsen til at hjælpe journalister med at læse aktindsigter fra kommunikationen mellem regeringen og myndighederne.

”Det er klart, hvis man skal beordre folk til at arbejde hjemme eller lukke grænser, så er det en politisk beslutning. Men det kan være problematisk, hvis man forøger at skubbe fagfolkene foran sig og siger, det er fagligt velbegrundet,” siger Else Smith blandt andet om regeringens kommunikation om nedlukningen i marts.

Brugen af test og opsporing har været et stridspunkt mellem fagfolk og politikerne helt fra epidemiens start. Og de tre gæster, inklusive Stinus Lindgreen, er også kritiske over for den nuværende praksis.  

”I Danmark kan vi nu teste lige så meget hver dag, som vi før testede på et helt år. Og det er jo imponerende. Men strategien er ikke god nok. Hvis der er for lang ventetid på test og svar, så giver testen ingen mening. Og hvis der så er en mangelfuld smitteopsporing, så giver det slet ingen mening,” siger Mads Koch Hansen.

Det undrer Stinus Lindgreen, hvis Styrelsen for Patientsikkerhed alligevel ikke har kapacitet til at hjælpe danskerne med at smitteopspore.   

”Vi har løbende spurgt Styrelsen For Patientsikkerhed om de mangler ressourcer,” siger Stinus Lindgreen.

Man kan ikke bare bestille en levertransplantation
Mads Koch mener, at politikerne har skudt sig selv i foden ved at insistere på, at alle skal kunne bestille en test uden nogen form for visitation. I hvert fald når der ikke er tilstrækkelig testkapacitet.  

”Man skal sikre test til sygdomsdiagnostik og behandling. Det skal ikke være noget, folk bare kan vælge. Man kan heller ikke bare vælge at få en levertransplantation eller andre behandlinger i sundhedsvæsenet,” siger Mads Koch Hansen.

Han anbefaler, at man overvejer de hurtige anti-gentest til screeninger.

Mølbak: Bedre til at forske end at kommunikere
I programmet er der ret drøje hug til SSI's afgående faglige direktør, Kåre Mølbak, for kommunikationen under epidemien. Men ikke for hans evner som forsker.

”Jeg har utrolig stor faglig respekt for Kåre Mølbak. Men nogle gange kommer han måske til at sige ting, som ikke fungerer godt på landsdækkende tv,” siger Stinus Lindgreen. Han mener, at kommunikationen fra SSI var særlig problematisk i forbindelse med minksmitten og minkmutationerne i november.  

Han understreger, at han både som politiker og som forsker har stor respekt for det faglige arbejde, SSI laver, og at medierne har en tendens til at overdrive rivaliseringen mellem SSI og Sundhedsstyrelsen.

Abonner i iTunes | Spotify | Acast | RSS

Dokumentation

Det talte vi om: 

  • Hvad betød de store sparerunder i styrelserne for pandemiberedskabet?

  • Teststrategien. Fri adgang til test – hvorfor er lægerne imod?

  • Status på opsporing.

  • Forholdet mellem regering og styrelser.

  • Hvis I er sure på den nye epidemilov - hvorfor så ikke bare bruge den gamle?

  • Tilliden til WHO under og efter corona?

  • Sundhedsstyrelsen versus Statens Serum Institut

  • Henrik Ullums første tid som direktør for SSI.

  • Sundhedsordfører under mink- og cluster-5-sagen.

  • Er vi klar til en pandemi, som vi deler med svinene?

  • Hvordan undgår vi, at coronavaccinerne bliver til en ny HPV-sag?


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Else Smith

Speciallæge og bestyrelsesleder, Sex & Samfund, i bestyrelsen for Hjerteforeningen
cand.med. (Aarhus Uni. 1982), ph.d. (1996), speciallæge i samfundsmedicin (1999)

Mads Koch Hansen

Bestyrelsesformand Det Nationale Sorgcenter, seniorrådgiver, Rud Pedersen,
speciallæge i anæstesiologi

Stinus Lindgreen

MF (R), regionsrådsmedlem (R), Region Hovedstaden
ph.d. i bioinformatik (Københavns Uni. 2010)

0:000:00