Opposition lover ændring af medicintilskuds-revision

Hvis Socialdemokraterne kommer til magten, vil de imødekomme kritikerne af Lægemiddelstyrelsens tilskudsomlægning. SF og EL er positive. IRF-direktør: Tilskudsomlægning vil altid give kritik.
Foto: colourbox.com
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Efter et valg vil der blive reageret på kritikken af Lægemiddelstyrelsens revurdering af medicintilskuddene. I hvert fald hvis rød blok vinder. Det fastslår Socialdemokraternes sundhedsordfører Sophie Hæstorp Andersen. I de seneste måneder har der været kritik af revurderingen fra især medicinalindustrien, patientforeningerne - samt et antal læger.

En kritik der er gået på, at lægerne i styrelsens Medicintilskudsnævn ikke tager tilstrækkelig højde for nyere og oftere dyrere præparaters fordele, når de skal vurdere, om patienter per automatik skal kunne få tilskud.

S: Godt med revurderingen - men
Sophie Hæstorp Andersen slår fast, at partiet er tilhænger af, at tilskuddene bliver gennemgået, så der ikke bliver brugt unødige tilskuds-kroner, og så patienterne får de lavest mulige udgifter til medicin.

"Men den nuværende praksis har skabt stor bekymring blandt de berørte patientgrupper. Og der har været kritik fra de læger, som arbejder med patienterne. Jeg synes derfor, at man bør gøre som i Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS)," siger Sophie Hæstorp Andersen.

Fakta
Revurderingen af medicintilskud
Lægemiddelstyrelsens Medicintilskudsnævn gennemgår lige nu den tilgængelige medicin på en række lidelser.

Hvis hvis der findes flere præparater til én lidelse, og de vurderer, at det billigste præparat har samme effekt som de dyrere, fjerner de det generelle tilskud til de dyre præparater.

"Tilskuddet" er den del af receptmedicinens pris, som det offentlige betaler, mens patienten betaler resten på apoteket.

Lægerne kan stadig udstede recepter på de dyrere præparater, men lægen skal udarbejde en særskilt ansøgning til Lægemiddelstyrelsen, hver gang der udskrives en recept.

De biligste præparater, som beholder det generelle tilskud, skal lægen ikke udarbejde tilskudsansøgninger til.

Formålet med revuderingen af medicintilskudene er at bruge tilskudskronerne mest rationelt.

Hun peger på, at man i RADS inden for de forskellige medicin- og sygdomstyper nedsætter et underudvalg med lægelige fagfolk, der til dagligt arbejder med netop dette sygdomsområde. Medicintilskudsnævnets eksperter er de samme, uanset hvilke medicintyper man sammenligner.

Sophie Hæstorp Andersen, mener at tilskudsnævnet ligesom i RADS skal lade patientforeningerne komme tættere på processen.

"Vi skal sikre, at patientorganisationerne får bedre mulighed for at komme med indsigelser, inden de nye tilskudsafgørelser træder i kraft," siger Sophie Hæstorp Andersen.

Hun mener samtidig, at regeringen har været med til at mindske troværdigheden omkring Medicintilskudsnævnets arbejde, fordi der i finansloven på forhånd er budgetteret med besparelser som følge af tilskudsgennemgangen.

SF er positiv
SF's sundhedsordfører Jonas Dahl er enig.

"For os er det vigtigt, at det er stærke faglige vurderinger, der lægger bag ændringerne. Og her er det oplagt, at det er fagfolk på det specifikke område, der er indraget," siger Jonas Dahl.

Enhedslisten, der forventes at levere parlamentarisk støtte til en kommende socialdemokratisk ledet regering er også positiv. Men partiets sundhedsordfører, Per Clausen, mener det er vigtigt, at Medicintilskudsnævnet fortsat skal bestå af læger, som har mere generelle kompetencer i forhold til at vurdere lægemidler, sådan som det nuværende nævns medlemmer har.

"For vi må bare ikke overlade tilskudsgennemgangen på de enkelte områder til patientforeningerne og lægerne, der arbejder på lige dette område. De har ofte tætte forbindelser til lægemiddelproducenterne. Men jeg tror også, at S og SF er opmærksomme på det forhold", siger Per Clausen.

IRF: Smertefri omlægning giver ikke mening
Hos Institut for Rationel Farmakoterapi (IRF), støtter man op om revurderingen af medicintilskuddene for at sikre, at samfundet får den bedste medicin til den billigste pris.

IRF-direktør Steffen Thirstrup, kan ikke umiddelbart se nogen god grund til, at Medicintilskudsnævnet skulle adhoc-udnævne fagudvalg, som RADS gør, når de skal vurdere en ny gruppe af medikamenter.

"I Lægemiddelstyrelsens revurderingsproces bliver alle de relevante faglige selskaber jo bedt komme med høringssvar til ændringerne. Her kan de komme med deres indvendinger. Derfor vil det øge det administrative arbejde yderligere, hvis der også skal være et udvalg med samme funktion," siger Steffen Thirstrup.

Han vurderer, at oprettelsen af underudvalg vil sænke revurderingsprocessen yderligere.

"Tidligere har politikerne beklaget sig over, at revurderingsprocessen gik for langsomt," noterer Steffen Thirstrup sig.

Han finder det sympatisk, at politikerne ønsker at lave en revurderingsproces, hvor ændringen af tilskud til medicin ikke afføder kritik. Men det er ikke muligt, vurderer han.

"Problemet er, at hvis Medicintilskudsnævnet kun fjerner tilskud, når alle patientforeninger og medicinalindustrien er helt med på ideen, så vil omlægningen blive helt tandløs. Man vil ikke få en mere rationel brug af medicin til gavn for patienter og samfundsøkonomien," siger Steffen Thirstrup.

Tilskudsformand: Der er altid kritik
Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra formanden for Medicintilskudsnævnet, Mogens Laue Friis. Han har dog i Altinget den 17. november 2010 forholdt sig til kritikken af tilskudsnævnets arbejde. Her sagde han blandt andet:

"Lægerne er ofte positive overfor, at man laver denne gennemgang af tilskuddene på alle andre områder end lige deres egne. Så argumenterer de med, at lige deres patienters lidelser er for komplicerede til, at man langt oftere kan erstatte dyrere med ældre og billigere præparater,....Problemet er bare, at vi ofte ser, at der ikke rigtig findes dokumentation for, at de har ret," siger Mogens Laue Friis, der til dagligt er overlæge på Neurologisk Afdeling på Holbæk Sygehus

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Clausen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (EL), byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)

Sophie Hæstorp Andersen

Overborgmester (S), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

Jonas Dahl

Regionsdirektør, Region Midtjylland. Bestyrelsesformand, Egmont Højskolen, bestyrelsesformand, Randers Statsskole og bestyrelsesmedlem Aarhus Universitet
cand.mag. i samfundsfag og historie (Aarhus Uni. 2007), INSEAD Executive Management Program (2018)

0:000:00